Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- blender
- duży słoik z szerokim otworem
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
KROK 1: Marynujemy kurczaka
W naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy.
Podudzia bez kości przekrawamy na pół, przyprawiamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
KROK 2: Kroimy i marynujemy warzywa
Kurczaka przekładamy do miski. Ziemniaki w skórce, seler, szalotkę i marchew kroimy na duże cząstki i dokładnie obtaczamy w marynacie po mięsie. Oprószamy oregano.
KROK 3: Pieczemy kurczaka z warzywami
Pomiędzy warzywami układamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 20 minut przed końcem pieczenia nakrywamy naczynie folią aluminiową, by lekko uparować najtwardsze warzywa.
KROK 4: Przygotowujemy sos i podajemy kurczaka
Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku i blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Upieczonego kurczaka z warzywami posypujemy z wierzchu kaparami, oliwkami oraz grubo posiekaną natką i bazylią. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Z wierzchu posypujemy oregano i skrapiamy sokiem z limonki.
Kurczaka podajemy z cząstkami limonki i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak w kwasie chlebowym
Spróbuj nieco innej wersji kurczaka! Karol przygotował go z kwasem chlebowym i makaronem!
Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!
Stripsy z kurczaka
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Curry z kurczaka z ciecierzycą
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Tort malinowy
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Falafel w chlebie pita
- Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
- Grillowany burger teksański
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1146 dni temu
45 minut na ziemniaki od surowości w 170 stopniach to za mało. Musiałam dodać conajmniej 20 do tego, żeby się zrobiły.
odpowiedz
1718 dni temu
Czy sos piri-piri jest na stałe obecny w ofercie Lidla? :)
odpowiedz
1718 dni temu
Nie, jest dostępny przy okazji tygodnia Sol&Mar :)