zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender
  • duży słoik z szerokim otworem
  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

KROK 1: Marynujemy kurczaka

W naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy.

Podudzia bez kości przekrawamy na pół, przyprawiamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

KROK 2: Kroimy i marynujemy warzywa

Kurczaka przekładamy do miski. Ziemniaki w skórce, seler, szalotkę i marchew kroimy na duże cząstki i dokładnie obtaczamy w marynacie po mięsie. Oprószamy oregano.

KROK 3: Pieczemy kurczaka z warzywami

Pomiędzy warzywami układamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 20 minut przed końcem pieczenia nakrywamy naczynie folią aluminiową, by lekko uparować najtwardsze warzywa.

KROK 4: Przygotowujemy sos i podajemy kurczaka

Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku i blendujemy na gładką, jednolitą masę.

Upieczonego kurczaka z warzywami posypujemy z wierzchu kaparami, oliwkami oraz grubo posiekaną natką i bazylią. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Z wierzchu posypujemy oregano i skrapiamy sokiem z limonki.

Kurczaka podajemy z cząstkami limonki i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram