
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- blender
- duży słoik z szerokim otworem
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
KROK 1: Marynujemy kurczaka
W naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy.
Podudzia bez kości przekrawamy na pół, przyprawiamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
KROK 2: Kroimy i marynujemy warzywa
Kurczaka przekładamy do miski. Ziemniaki w skórce, seler, szalotkę i marchew kroimy na duże cząstki i dokładnie obtaczamy w marynacie po mięsie. Oprószamy oregano.
KROK 3: Pieczemy kurczaka z warzywami
Pomiędzy warzywami układamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 20 minut przed końcem pieczenia nakrywamy naczynie folią aluminiową, by lekko uparować najtwardsze warzywa.
KROK 4: Przygotowujemy sos i podajemy kurczaka
Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku i blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Upieczonego kurczaka z warzywami posypujemy z wierzchu kaparami, oliwkami oraz grubo posiekaną natką i bazylią. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Z wierzchu posypujemy oregano i skrapiamy sokiem z limonki.
Kurczaka podajemy z cząstkami limonki i listkami bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1495 dni temu
45 minut na ziemniaki od surowości w 170 stopniach to za mało. Musiałam dodać conajmniej 20 do tego, żeby się zrobiły.
Odpowiedz
2067 dni temu
Czy sos piri-piri jest na stałe obecny w ofercie Lidla? :)
Odpowiedz
2067 dni temu
Nie, jest dostępny przy okazji tygodnia Sol&Mar :)