![Pieczony kurczak piri-piri Pieczony kurczak piri-piri](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/98f6ae8e2afc-f3971ef7fcaf-KW12_Karol_kurczak_piri_28226_190314_MA_1630_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- blender
- duży słoik z szerokim otworem
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
KROK 1: Marynujemy kurczaka
W naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy.
Podudzia bez kości przekrawamy na pół, przyprawiamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
KROK 2: Kroimy i marynujemy warzywa
Kurczaka przekładamy do miski. Ziemniaki w skórce, seler, szalotkę i marchew kroimy na duże cząstki i dokładnie obtaczamy w marynacie po mięsie. Oprószamy oregano.
KROK 3: Pieczemy kurczaka z warzywami
Pomiędzy warzywami układamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 20 minut przed końcem pieczenia nakrywamy naczynie folią aluminiową, by lekko uparować najtwardsze warzywa.
KROK 4: Przygotowujemy sos i podajemy kurczaka
Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku i blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Upieczonego kurczaka z warzywami posypujemy z wierzchu kaparami, oliwkami oraz grubo posiekaną natką i bazylią. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Z wierzchu posypujemy oregano i skrapiamy sokiem z limonki.
Kurczaka podajemy z cząstkami limonki i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak w kwasie chlebowym
Spróbuj nieco innej wersji kurczaka! Karol przygotował go z kwasem chlebowym i makaronem!
![Kurczak w kwasie chlebowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0015250ccd0d-55a3abfdb5d5-KAROL_KW16_KURCZAK_W_KWASIE_CHLEBOWYM_180323_MA_14702_rgb_ok.webp)
Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!
![Kurczak z ananasem i sosem barbecue](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bea619cf2aa-3d5e9a18e98d-KW16_Daria_Kurczak_z_ananasem_25700_230318_AB_11395_rgb_ok.webp)
Chrupiący kurczak z orzechami pekan
Chrupiący kurczak w domowej panierce z orzechami pekan – poznaj przepis Karola na kurczaka idealnego!
![Chrupiący kurczak z orzechami pekan](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5c38062f3c7f-5a899e727901-KW41_Chrupiacy-kurczak-z-orzechami_24097_170920_LU_21588_RGB_OK.webp)
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!
![Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/655a0dd661d3-084ec8a07ff0-BS_KAROL_KW02_2790_20160103_MP_72560_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
- Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Curry z kurczaka z ciecierzycą
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Tort malinowy
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Falafel w chlebie pita
- Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
- Grillowany burger teksański
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Komentarze (3)
1045 dni temu
45 minut na ziemniaki od surowości w 170 stopniach to za mało. Musiałam dodać conajmniej 20 do tego, żeby się zrobiły.
odpowiedz
1617 dni temu
Czy sos piri-piri jest na stałe obecny w ofercie Lidla? :)
odpowiedz
1617 dni temu
Nie, jest dostępny przy okazji tygodnia Sol&Mar :)