zobacz film Coq au vin – kurczak duszony w winie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głębokie, żeliwne naczynie z pokrywką

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZESMAŻAMY UDA KURCZAKA

Uda kurczaka ze skórą i kością doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące pszennej, a następnie przesmażamy z obu stron w głębokim, żeliwnym naczyniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso mocno zarumieni się z jednej strony, obracamy je na drugą.

Przesmażone mięso przekładamy na talerz. Naczynie z pozostałością oleju po smażeniu kurczaka odstawiamy.

Krok 2: KROIMY WARZYWA I BOCZEK

Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w drobną kostkę, a marchewkę w grube plastry. Boczek pozbawiamy skóry i również kroimy w kostkę.

Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK

W naczyniu, w którym smażyliśmy uda kurczaka, przesmażamy pokrojone wcześniej składniki: boczek, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Całość smażymy, mieszając, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy zawartość naczynia, uważając, by nie przypalić koncentratu (zbyt mocno podgrzany koncentrat może stać się gorzki).

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Przesmażone składniki zalewamy winem, by zdeglasować zawartość patelni. Do wina przekładamy przesmażone wcześniej uda kurczaka.

Dodajemy pomidory pelati. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 1,5-2 godzin, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia, aż sos zgęstnieje, a wino się zredukuje. Sos w trakcie gotowania podlewamy co jakiś czas niewielką ilością wody, by nie zgęstniał i nie zredukował się za mocno.

Na 10 minut przed końcem gotowania sos doprawiamy cukrem. Dodajemy minipieczarki i liście selera. Mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY DANIE

Uda kurczaka wyjmujemy z sosu i przekładamy na talerze. Polewamy sosem z dodatkami.

WSKAZÓWKA! Coq au vin możesz podać z podpieczoną bagietką, kaszą lub purée ziemniaczanym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Justyna Justyna
    141 dni temu
    A ja, zamiast koncentratu i pelati, dodaje świeżych pomidorów kilka, 4-5. Sparzonych, bez skórki. Jest pysznie. Z bagietą :)

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    408 dni temu
    A boczniaki zamiast pieczarek? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    407 dni temu
    Krzyśku, raczej odradzamy taką zamianę, boczniaki to w końcu zupełnie inne grzyby, które w dodatku zachowują się zupełnie inaczej podczas gotowania. Efekt niestety może nie być zadowalający.
  • Gość Gość
    751 dni temu
    Super!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!