![Coq au vin – kurczak duszony w winie Coq au vin – kurczak duszony w winie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/bd126c960188-4c791ba81cf9-kw39-karol-okrasa_coq_au_vin_1250x700_.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głębokie, żeliwne naczynie z pokrywką
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY UDA KURCZAKA
Uda kurczaka ze skórą i kością doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące pszennej, a następnie przesmażamy z obu stron w głębokim, żeliwnym naczyniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso mocno zarumieni się z jednej strony, obracamy je na drugą.
Przesmażone mięso przekładamy na talerz. Naczynie z pozostałością oleju po smażeniu kurczaka odstawiamy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA I BOCZEK
Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w drobną kostkę, a marchewkę w grube plastry. Boczek pozbawiamy skóry i również kroimy w kostkę.
Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK
W naczyniu, w którym smażyliśmy uda kurczaka, przesmażamy pokrojone wcześniej składniki: boczek, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Całość smażymy, mieszając, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy zawartość naczynia, uważając, by nie przypalić koncentratu (zbyt mocno podgrzany koncentrat może stać się gorzki).
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Przesmażone składniki zalewamy winem, by zdeglasować zawartość patelni. Do wina przekładamy przesmażone wcześniej uda kurczaka.
Dodajemy pomidory pelati. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 1,5-2 godzin, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia, aż sos zgęstnieje, a wino się zredukuje. Sos w trakcie gotowania podlewamy co jakiś czas niewielką ilością wody, by nie zgęstniał i nie zredukował się za mocno.
Na 10 minut przed końcem gotowania sos doprawiamy cukrem. Dodajemy minipieczarki i liście selera. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Uda kurczaka wyjmujemy z sosu i przekładamy na talerze. Polewamy sosem z dodatkami.
WSKAZÓWKA! Coq au vin możesz podać z podpieczoną bagietką, kaszą lub purée ziemniaczanym.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
![Pieczony naleśnik z serem carré de lest](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/24b50ebc0911-f7aa80f11958-Pieczony naleśnik.webp)
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
![Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fcc8f1a43500-63ef3b4b0010-KW41_Karol_Nalesnik_po_bretonsku_220920_Net_Foto_211689_1250x700.webp)
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!
![Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/38185da6e7ea-4359fe323b39-BS_ONLINE_DANIA_SMACZKI_28115_MA_1200_1250x700_kw32_2019_dodatkowy.webp)
Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.
![Croque monsieur z serem gouda](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8685013f3a7e-9a1a858e3b6b-1250x700_Karol_Okrasa_crocque_monsieur_40340_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Salsa pomidorowa
- Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
- Ciasto chałwowe Elida
- Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Krewetki w czerwonym curry
- Kurczak w winie
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Chrupiący kurczak z orzechami pekan
- Makaron z sosem blue cheese
- Arancini - kulki ryżowe
- Kurczak duszony w piwie
- Croissant z pesto i francuskim serem
- Carpaccio z kalarepy
- Żeberka z tempehu
- Gulasz z jelenia
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Galette z morelami i rozmarynem
- Zapiekanki w stylu meksykańskim
- Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Syrop piernikowy
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Komentarze (4)
24 dni temu
A ja, zamiast koncentratu i pelati, dodaje świeżych pomidorów kilka, 4-5. Sparzonych, bez skórki. Jest pysznie. Z bagietą :)
odpowiedz
290 dni temu
A boczniaki zamiast pieczarek? :)
odpowiedz
289 dni temu
Krzyśku, raczej odradzamy taką zamianę, boczniaki to w końcu zupełnie inne grzyby, które w dodatku zachowują się zupełnie inaczej podczas gotowania. Efekt niestety może nie być zadowalający.
633 dni temu
Super!
odpowiedz