Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głębokie, żeliwne naczynie z pokrywką
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY UDA KURCZAKA
Uda kurczaka ze skórą i kością doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące pszennej, a następnie przesmażamy z obu stron w głębokim, żeliwnym naczyniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso mocno zarumieni się z jednej strony, obracamy je na drugą.
Przesmażone mięso przekładamy na talerz. Naczynie z pozostałością oleju po smażeniu kurczaka odstawiamy.
Krok 2: KROIMY WARZYWA I BOCZEK
Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w drobną kostkę, a marchewkę w grube plastry. Boczek pozbawiamy skóry i również kroimy w kostkę.
Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK
W naczyniu, w którym smażyliśmy uda kurczaka, przesmażamy pokrojone wcześniej składniki: boczek, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Całość smażymy, mieszając, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy zawartość naczynia, uważając, by nie przypalić koncentratu (zbyt mocno podgrzany koncentrat może stać się gorzki).
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Przesmażone składniki zalewamy winem, by zdeglasować zawartość patelni. Do wina przekładamy przesmażone wcześniej uda kurczaka.
Dodajemy pomidory pelati. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 1,5-2 godzin, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia, aż sos zgęstnieje, a wino się zredukuje. Sos w trakcie gotowania podlewamy co jakiś czas niewielką ilością wody, by nie zgęstniał i nie zredukował się za mocno.
Na 10 minut przed końcem gotowania sos doprawiamy cukrem. Dodajemy minipieczarki i liście selera. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Uda kurczaka wyjmujemy z sosu i przekładamy na talerze. Polewamy sosem z dodatkami.
WSKAZÓWKA! Coq au vin możesz podać z podpieczoną bagietką, kaszą lub purée ziemniaczanym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Pierniki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Łazanki
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (4)
488 dni temu
A ja, zamiast koncentratu i pelati, dodaje świeżych pomidorów kilka, 4-5. Sparzonych, bez skórki. Jest pysznie. Z bagietą :)
Odpowiedz
754 dni temu
A boczniaki zamiast pieczarek? :)
Odpowiedz
753 dni temu
Krzyśku, raczej odradzamy taką zamianę, boczniaki to w końcu zupełnie inne grzyby, które w dodatku zachowują się zupełnie inaczej podczas gotowania. Efekt niestety może nie być zadowalający.
1097 dni temu
Super!
Odpowiedz