Sałatki
Przepisy na sałatki
Przygotowanie sałatki
Nie od dziś wiadomo, że podstawą dobrej diety są duże porcje warzyw. Bogate w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka najlepiej smakuje w formie sałatek. Najlepiej oceniane sałatki wyróżniają się nie tylko zbawiennym wpływem na samopoczucie. Oprócz tego świetnie smakują i atrakcyjnie wyglądają. Realizowanie prostych przepisów na sałatki staje się o wiele prostsze, jeśli mamy w zasięgu ręki odpowiednie narzędzia. Do wygodnego przyrządzania sałatek polecamy wysokiej jakości zestaw noży, a wygodę w przyrządzaniu zapewni również funkcjonalna deska do krojenia. Do nowoczesnych sałatek z dodatkami przydatne okażą się rozdrabniacze: czyli np. tarki do ścierania sera. Praktyczne zastosowanie znajdą też pojemniki na żywność, które umożliwią zachowanie świeżości i wartości odżywczych sałatek i nawet przez dłuższy czas.
Sałatka gyros – jak zrobić?
Prawdziwy klasyk, czyli sałatka gyros – to must have każdego spotkania w gronie rodziny czy też znajomych. Wśród sałatek na imprezę te z kurczakiem cieszą się zwykle największym zainteresowaniem. Chociaż wymaga użycia patelni do podsmażenia kurczaka, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pewnie dlatego sałatki typu gyros, przez niektórych określane mianem kebabu, są jednym z częściej przygotowywanych przysmaków na przyjęcia. Charakterystyczną cechą tych pysznych sałatek jest warstwowe ułożenie składników. Oprócz, rzecz jasna, filetu z kurczaka należą do nich również takie warzywa, jak: kiszone ogórki, kapusta pekińska, pomidory, kukurydza czy cebula. Całość zostaje doprawiona aromatycznymi przyprawami i gotowe! Dzięki przepisowi Kuchni Lidla na sałatkę gyros dowiecie się, jak krok po kroku przygotować ten popularny specjał.
Najlepiej oceniane sałatki na imprezę – sprawdź nasze propozycje!
Jeśli w planach macie organizację imprezy, to sałatki powinny być jej najważniejszą potrawą. Ich różnorodność sprawi, że każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Poszukajcie inspiracji w Kuchni Lidla, gdzie czekają już na Was przepisy na najlepiej oceniane sałatki:
sałatki z tuńczykiem:
sałatki z awokado:
- sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
- sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
- sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
sałatki z ananasem:
- sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
- sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
- sałatka z kozim serem
sałatki z makaronem:
- sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- sałatka makaronowa z cukinią
- sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
sałatki z selerem naciowym:
- jajeczna sałatka z selerem i ziołami
- sałatka z kabanosów
- sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- sałatka z makaronem i krewetkami
- sałatka z soczewicy z cytrusami
sałatki z serem feta:
- sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- klasyczna sałatka grecka
- śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Sałatki na grilla – wybieramy najlepsze!
Sałatki to także nieodłączny element biesiad plenerowych. Podawane do grilla, razem z mięsem, rybami i owocami morza, stanowią ich znakomite uzupełnienie, a często dodają smaku i wyrazu całości. Gdy więc zastanawiacie się, jakie sałatki przygotować na grilla, to odpowiedź najszybciej znajdziecie w Kuchni Lidla. Sprawdźcie propozycje sałatek na grilla, które warto serwować podczas letnich przyjęć. Wśród nich m.in. przepisy na sałatki warzywne, np. z brokułami, z papryką i cukinią czy z bakłażanem. Sałatka warzywna idealnie komponuje się z owocami morza i dodatkiem owoców. Koniecznie wypróbujcie więc sałatki z awokado wg przepisu na szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado.
Tradycyjne sałatki na święta
Sałatki to obowiązkowa potrawa w menu na święta, zwłaszcza na Wielkanoc. Wiosenne sałatki wielkanocne są nie tylko smaczną przekąską podczas rodzinnych spotkań, ale również barwną dekoracją stołu. W tradycji polskiej kuchni szczególnie ważną pozycję zajmuje sałatka jarzynowa, którą w Kuchni Lidla znajdziecie w nowoczesnej odsłonie. Kinga Paruzel podpowie Wam, jak przyrządzić ten klasyk wg przepisu na wegańską sałatkę wielowarzywną. A jeśli nie jesteście jeszcze do końca zdecydowani, jakie sałatki przygotować na Wielkanoc, to sięgnijcie po pozostałe przepisy Kuchni Lidla na świąteczne sałatki. Oto one:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.


Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Warstwowa sałatka cobb w słoiku
Pieczony kurczak, boczek i mnóstwo warzyw w jednym słoiczku, który możesz zabrać wszędzie! Właśnie taka jest warstwowa sałatka cobb, którą przygotujesz, wybierając przepis Karola.

Warstwowa sałatka makaronowa z tuńczykiem
Makaron i tuńczyk świetnie komponują się ze sobą w sałatkach. Wykorzystaj to połączenie, przygotowując prostą i szybką sałatkę warstwową wg przepisu Karola!

Warstwowa sałatka warzywna z szynką
Szybka, prosta i sycąca. Warzywna sałatka warstwowa Karola jest idealna dla każdego, kto chce oszczędzić sporo czasu, szykując drugie śniadanie lub lunch. Ułóż składniki w słoiku i wymieszaj tuż przed jedzeniem: gotowe!

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Ceviche z tuńczyka w puszce
Szybki pomysł na orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wystarczą tuńczyk w puszce, kilka innych składników i gotowe!

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Duszone buraczki
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!


Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!


Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.
