Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: SMAŻYMY KURCZAKA
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy mięso i doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz czosnkiem granulowanym. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kurczak będzie złocisty i gotowy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce mieszamy majonez, jogurt, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy.
KROK 3: PIECZEMY BOCZEK
Plasterki boczku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut – aż będą chrupiące i złociste. Mniej więcej w połowie czasu można obrócić plastry na drugą stronę.
KROK 4: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na dnie miski. Dodajemy makaron, kurczaka oraz upieczony boczek. Polewamy sosem i posypujemy startym serem grana padano.
WSKAZÓWKA: Sałatkę możemy podać również z chrupiącą bagietką!
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Boczek pieczony
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)