 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię grillową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: GRILLUJEMY KURCZAKA
Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS Majonezowy
Do miski wrzucamy 4 łyżki majonezu. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do majonezu. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
KROK 3: PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA
Kajzerkę kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy ją z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowaną pierś kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
KROK 4: UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.
Liście sałaty umieszczamy w dużej misce, a w przypadku większych sałat – kroimy na grube kawałki. Doprawiamy 3 łyżkami sosu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Kurczaka kroimy w plastry i układamy na wierzchu razem z grzankami i natką pietruszki. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.
Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makówki śląskie
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (3)
923 dni temu
Robie to cokolwiek inczej.....majonez 4 lyzki,starty Parmigiano Regiano 4 lyzki,2 anchois,lyzeczka sosu Worcestershire lub dwie.lyzeczka Dijon,2 zabki czosnku,troszke oliwy by sos uplynnic......salate rozrywam palami na male kawalki,kurczaka kroje rowniez na mniejsze,calosc posypuje Parmigiano Regiano ale nie startym tylko w platkach czyli golonym Chyba najslynniesza salatka swiata robiona w kazdym miejscu inaczej,najbardziej mi smakowala w Sheratonie w Egipcie,drugie miejsce moja wlasna.dla mnie pomidory psuja jej smak.....Pozdrwaiam Pana Okrase,fajny gosc...
Odpowiedz
923 dni temu
Sorry,zapomnialem o cytrynie 1 lyzeczka soku
923 dni temu
Sorry,zapomnialem o cytrynie,1 lyzeczka soku