Wegańskie
Sprawdzone przepisy na dania wegańskie
Dania wegańskie mogą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dostępność produktów na półkach sklepowych oraz odpowiednie wegańskie przepisy sprawiają, że przyrządzanie potraw z zachowaniem zasad diety wegańskiej to czysta przyjemność. Smaczne pomysły na wegańskie dania znajdziecie w Kuchni Lidla. Oto wybrane przepisy na wegańskie obiady:
- wegańskie burgery z kotletem z buraków oraz burgery z tofu
- wegańskie pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- wegańskie sushi, czyli wegetariańskie maki sushi
- wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami
- curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- wegańskie tortille w postaci wrapów z sałaty z tofu
Wegańskie desery – sprawdź nasze propozycje
Wegańskie pyszności mogą się co prawda nieco różnić składem od typowych przysmaków, do których jesteśmy przyzwyczajeni, jednak na liście przykładowych wegańskich deserów z łatwością odnajdziecie popularne nazwy ciast i specjałów cukierniczych, jak np. wegańskie ciasto marchewkowe, wegańskie brownie z fasoli czy też wegański makowiec w polewie czekoladowej. Kuchnia Lidla poleca weganom na deser:
- wegańskie ciastka:
- wegańskie torty:
- wegańskie lody:
W przepisach dedykowanych weganom spotkacie się od czasu do czasu z wegańskimi czekoladami, do których zalicza się m.in. czysta gorzka czekolada. Często stosuje się również jej alternatywę, albo tworzy się na jej bazie różnego rodzaju kremy czekoladowe, np. powstałe z syropu klonowego, mleczka i oleju kokosowego. Wśród pomysłów Kuchni Lidla na wegańskie ciasto czekoladowe znajdziecie na przykład przepis na wegański sernik na korzennym spodzie, w którym polewę czekoladową przygotowano właśnie z wymienionych wcześniej składników. Z kolei w wegańskich eklerkach z kremem cytrynowym zamiast czekolady deserowej użyto kakao. Jak widać, sposobów na uzyskanie czekolady w wegańskim wydaniu jest naprawdę sporo.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pity z falafelami
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!

Wielkanocny deser w pucharkach
Przygotuj wegański deser na Wielkanoc! Krem czekoladowy, jadalna ziemia i truskawki niczym marchewki zachwycą wszystkich gości!

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
