Bekon

Ten brytyjski i amerykański rarytas doczekał się już swojego święta. Blue Ribbon Bacon Festival odbywa się w Stanach Zjednoczonych (w stanie Iowa). Podczas festiwalu uczestnicy zajadają się boczkiem przyrządzonym nie tylko klasycznie, ale też w zupełnie nowatorski sposób, np. w czekoladzie lub w postaci ciasta boczkowego. W Polsce, mimo wszystko, pozostajemy jednak przy tradycyjnej wersji spożywania bekonu…

Co to jest bekon?

Bekon, zgodnie z polskimi normami, to kawałek boczku, czyli mięsa wieprzowego pochodzącego z dolnej części tuszy świni. Proces smażenia pozbawia go tłuszczu. Boczek, który w efekcie obróbki termicznej staje się bekonem, konserwuje się najczęściej przez peklowanie i wędzenie, które zapewnia mu specyficzny aromat, złocistobrązowy odcień skórki i wyrazisty, różowy kolor mięsa.

Czy bekon i boczek to to samo?

Bekon i boczek bardzo często bywają mylone, a to głównie za sprawą nazewnictwa, które zależy od kraju pochodzenia mięsa. Okazuje się bowiem, że w polskim rozumieniu bekon to po prostu boczek, tyle że pozbawiony tłuszczu. Inaczej rzecz ujmując, bekon stanowi beztłuszczową część boczku. Z kolei bekon dla Anglików, stanowiący podstawę śniadania, to zupełnie inna część półtuszy wieprzowej. Brytyjski bekon charakteryzuje się o wiele chudszym mięsem, które pochodzi z górnej, grzbietowej części zwierzęcia. Co ciekawe, bekon ten nie zostaje poddany peklowaniu ani wędzeniu.

Ile kalorii ma bekon?

Bekon jest co prawda wysokokaloryczny, bo w 100 g zawiera aż 139 kcal, jednak w Polsce nie mamy przecież zwyczaju, tak jak np. Brytyjczycy, spożywać go codziennie. Tym samym mimo zawartości tłuszczu oraz soli bekon stanowić może okazjonalny i smaczny dodatek, np. do jajecznicy. Na dania z boczkiem powinny uważać osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów oraz te z chorobami układu krążenia.

Jakie witaminy ma bekon?

Bekon dostarcza kilku cennych witamin. Przede wszystkim zawiera, jak na produkty pochodzenia zwierzęcego przystało, witaminy z grupy B, tj. tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminę B12. Oprócz tego na uwagę zasługują znajdujące się w jego składzie minerały, wśród których najważniejsze to potas, fosfor i sód.

Jak zrobić bekon?

Soczysty i aromatyczny bekon, zgodnie z polską definicją uzyskany z boczku, można zrobić na dwa sposoby. Przede wszystkim trzeba kupić boczek surowy, który nie został jeszcze zapeklowany. Na jego bazie przyrządzamy bekon. Można to zrobić albo smażąc boczek na patelni, co jest zdecydowanie prostszym i mniej czasochłonnym procesem, albo piekąc go w piekarniku, co zajmie nam o wiele więcej czasu, ale pozwoli uzyskać naprawdę wyjątkowy smak wzbogacony dodatkami. A jak zrobić bekon idealny? Sprawdźcie sami.

Jak przyprawić bekon?

Boczek, z którego zamierzamy zrobić bekon, dobrze jest jeszcze przed smażeniem czy pieczeniem zamarynować w przyprawach. Dzięki temu zyska dodatkowe walory smakowe. W marynacie nie powinno zabraknąć czosnku, papryki słodkiej i ostrej oraz soli czy nawet odrobiny pieprzu. Opcjonalnie można dodać również plasterki cebuli.

Jak zrobić bekon w piekarniku?

Bekon przyrządzony w piekarniku to bardzo aromatyczna wersja tego przysmaku. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a blachę wyłożyć folią aluminiową i poukładać na niej cienko pokrojone plastry boczku. Pieczemy je ok. 10 minut, przygotowując w tym czasie marynatę, którą po wystygnięciu upieczonego wcześniej boczku smarujemy każdy plasterek. Na koniec wkładamy blachę jeszcze na 10 minut do piekarnika i po tym czasie bekon wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Jak usmażyć bekon?

Nieco szybszym sposobem przyrządzenia bekonu jest jego usmażenie. Przedtem mięso można zamarynować w ulubionych przyprawach, ale nie jest to konieczne. Aby przygotować bekon na patelni, należy przede wszystkim dobrze ją rozgrzać, a następnie ułożyć na niej pojedyncze plastry boczku, pomiędzy którymi powinna zostać zachowana pewna odległość. Teraz pozostaje nam już tylko czekać, aż zaczną zwijać się pod wpływem ciepła i zyskają złotawy odcień. Gdy uzyskamy już taki efekt, przerzucamy plastry na drugą stronę. Smażymy do momentu, aż boczek, a właściwie już bekon, stanie się chrupiący i zarumieniony z obu stron.

Parafrazując słynne powiedzenie, można by rzec: co kraj, to bekon. Każdy posiada więc swoją własną recepturę na ten mięsny przysmak, dlatego trudno o obiektywną ocenę, która z nich jest lepsza. Faktem jest natomiast, że w Polsce nie można kupić bekonu tak charakterystycznego jak ten dostępny w Wielkiej Brytanii czy w Ameryce. W końcu jajka na bekonie po angielsku można zrobić, jak sama nazwa wskazuje, jedynie według brytyjskiego przepisu.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram