Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia mięsa
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W czasie, gdy się gotują, podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek, aż się zarumieni. Ok. 20 g boczku odkładamy – będzie potrzebny do podania. Następnie dość drobno siekamy cebulę i również ją podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
WSKAZÓWKA! Zamiast kawałka boczku, który musimy pokroić, możemy użyć boczku wędzonego w kostce marki Pikok.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie to samo robimy z twarogiem. Tak przygotowane składniki wraz z podsmażonym boczkiem i cebulką przekładamy do jednej miski. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 3: ZAGNIATAMY CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę oraz dodajemy jogurt grecki i proszek do pieczenia. Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 równe części.
KROK 4: FORMUJEMY I PIECZEMY PĄCZKI
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i na środek nakładamy farsz. Ciasto ponownie formujemy w kulkę. Gotowe pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
KROK 5: PODAJEMY PĄCZKI
Szczypiorek dość drobno siekamy. Pączki przed podaniem delikatnie studzimy, aby nie były gorące. Na każdą z bułeczek nakładamy 1 łyżkę śmietany, część odłożonego wcześniej boczku i odrobinę szczypiorku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Łazanki
- Mini burgery
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Śledź w oleju
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Guacamole
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Krokiety z mięsem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)