
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- silikonowy pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY BOCZEK I CEBULĘ
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż się zarumieni. Następnie dodajemy szalotkę i całość smażymy, aż cebulka się zeszkli.
KROK 2: SMAŻYMY JAJECZNICĘ
Na patelnię z podsmażonymi składnikami wbijamy 6 jajek i doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Jajecznicę smażymy, cały czas mieszając, aż jajka się zetną – nie powinny być płynne.
KROK 3: ZAWIJAMY JAJECZNICĘ W CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i na jego środek wykładamy jajecznicę. Szczypiorek dość drobno siekamy. Jajecznicę oprószamy tartą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Dwa krótsze boki ciasta francuskiego nakładamy na jajecznicę. Dłuższe boki nacinamy w paski o grubości ok. 1 cm i nakładamy naprzemiennie na jajka, aby powstała rolada.
KROK 4: PIECZEMY DANIE
Gotową roladę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ją przez ok. 20-22 minuty, aż nabierze złotego koloru.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Roladę oprószoną kiełkami rzodkiewki podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)