Jajecznica w cieście francuskim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • silikonowy pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY BOCZEK I CEBULĘ

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż się zarumieni. Następnie dodajemy szalotkę i całość smażymy, aż cebulka się zeszkli.

KROK 2: SMAŻYMY JAJECZNICĘ

Na patelnię z podsmażonymi składnikami wbijamy 6 jajek i doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Jajecznicę smażymy, cały czas mieszając, aż jajka się zetną – nie powinny być płynne.

KROK 3: ZAWIJAMY JAJECZNICĘ W CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i na jego środek wykładamy jajecznicę. Szczypiorek dość drobno siekamy. Jajecznicę oprószamy tartą mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Dwa krótsze boki ciasta francuskiego nakładamy na jajecznicę. Dłuższe boki nacinamy w paski o grubości ok. 1 cm i nakładamy naprzemiennie na jajka, aby powstała rolada.

KROK 4: PIECZEMY DANIE

Gotową roladę z ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ją przez ok. 20-22 minuty, aż nabierze złotego koloru.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Roladę oprószoną kiełkami rzodkiewki podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!