Boczek rolowany
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do czosnku
  • sznurek kuchenny
  • naczynie żaroodporne
  • folię aluminiową

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BOCZEK

Boczek starannie myjemy, a potem ściągamy z niego skórę. Następnie odwracamy go na stronę żebrową i wyciągamy pozostałe chrząstki i kostki. Osuszamy boczek i ponownie odwracamy. Zewnętrzną część boczku lekko nacinamy pod skosem, aby przyprawy mogły lepiej wniknąć w jego strukturę.

KROK 2: DOPRAWIAMY BOCZEK

Kładziemy boczek na desce stroną z tłuszczem do dołu (tą, gdzie była skóra) i smarujemy ją musztardą oraz miodem, a następnie posypujemy ją wszystkimi przyprawami, pozostawiając odrobinę przypraw na wewnętrzną stronę. Odwracamy boczek i posypujemy resztą przypraw. Układamy w nim także 2-3 gałązki rozmarynu. Przeciskamy czosnek przez praskę i również umieszczamy w środku, a potem rozsmarowujemygo. Tak przygotowany boczek wkładamy do miski i marynujemy przez 2 godziny.

KROK 3: ZWIJAMY BOCZEK

Zwijamy boczek w roladę, dociskając środek, a potem owijamy go sznurkiem.

KROK 4: PIECZEMY BOCZEK

Wkładamy roladę z boczku do naczynia i pieczemy go najpierw pod przykryciem z folii aluminiowej przez 3 godziny, a potem bez folii przez kolejną godzinę.

KROK 5: STUDZIMY BOCZEK

Wyciągamy boczek z piekarnika i odstawiamy go na 15-20 minut do delikatnego przestudzenia. Potem można pokroić boczek i podać go na ciepło, albo odstawić w chłodne miejsce i do lodówki, by zrobić z niego pyszną wędlinę. Należy pamiętać o tym, aby ściągnąć z niego sznurek przed przejściem do krojenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Sprawdzony przepis na boczek rolowany

Rolada z boczku surowego to danie, które zachwyca zarówno prostotą wykonania, jak i bogatym smakiem. W naszym sprawdzonym przepisie na boczek rolowany pokazujemy, jak w łatwy sposób przygotować tę potrawę, która doskonale sprawdzi się na różne mniej lub bardziej oficjalne okazje. Pieczony boczek rolowany zyskuje wyjątkowy aromat dzięki odpowiedniemu doborowi przypraw, a soczyste mięso i lekko chrupiąca skórka sprawiają, że trudno się mu oprzeć. To danie jest nie tylko smaczne, ale także uniwersalne — świetnie komponuje się z chlebem, ziemniakami, kaszą czy lekką sałatką.

Pomysł na roladę z boczku najprawdopodobniej wywodzi się z tradycji włoskiej kuchni, w której podobne danie pod nazwą porchetta znane jest od wieków. Włoska wersja to pieczona rolada mięsna, przyprawiana aromatycznymi ziołami, takimi jak rozmaryn, tymianek czy szałwia. Nasz przepis na boczek rolowany zawiera składniki znane, lubiane oraz ogólnodostępne w naszym kraju, dlatego bez trudu przyrządzisz go w domowym zaciszu. Unikalna rolada boczkowa z tytułowego przepisu jest idealna do przygotowania w piekarniku. Taki boczek pieczony rolowany z pewnością zasmakuje wszystkim uczestnikom uczty. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Boczek rolowany pieczony w piekarniku

Rolada boczkowa z piekarnika to niezwykle prosty sposób na przygotowanie pysznego i aromatycznego obiadu. Wystarczy kilka podstawowych składników, minimalna ilość akcesoriów kuchennych i odrobina cierpliwości, by cieszyć się smakiem soczystego mięsa! Jeśli zastanawiasz się, jak upiec boczek rolowany, odpowiedź jest prosta — wystarczy dobrze go doprawić, zawinąć i włożyć do naczynia żaroodpornego, a po kilku godzinach powstanie pyszna rolada z boczku pieczona w piekarniku. Skorzystaj z naszego przepisu i wyczaruj znakomitą roladę, którą można podać na ciepło i na zimno!

Boczek rolowany pieczony w rękawie — przepis

Rolada z boczku pieczona w rękawie to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz uzyskać soczyste mięso o intensywnym smaku, a jednocześnie ograniczyć wysiłek i bałagan w kuchni. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa. Należy usunąć z boczku skórę (rzadko kiedy sprzedaje się go bez niej), a potem pozbawić mięso małych chrząstek. Przygotowane wstępnie mięso smaruje się wybranymi przyprawami, a potem zwija i wkłada do rękawa do pieczenia, co pozwala zatrzymać wszystkie soki wewnątrz i gwarantuje, że mięso będzie mięciutkie. Taki sposób pieczenia sprawia, że zewnętrzna część mięsa mniej się przypieka.

Boczek rolowany pieczony w rękawie to potrawa, którą piecze się w niższej temperaturze przez dłuższy czas, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Rękaw zatrzymuje aromaty i zapobiega wysychaniu boczku, dlatego nie trzeba się obawiać o jego przesuszenie. Po upływie czasu pieczenia możesz delikatnie przeciąć rękaw, aby uzyskać chrupiącą skórkę na ostatnie 20-30 minut pieczenia. Taki boczek rolowany pieczony w rękawie z pewnością będzie smakował wybornie!

Marynata do boczku rolowanego

Kluczem do wyjątkowego smaku boczku zawijanego pieczonego jest odpowiednio dobrana marynata, która nadaje mięsu aromatu i podkreśla jego naturalną soczystość. Zazwyczaj do przygotowania rolowanego boczku nie dodaje do marynowania żadnego płynu, co pozwala zachować intensywność smaku mięsa. Wystarczy natrzeć dokładnie mięso mieszanką przypraw — takich jak papryka słodka i ostra, czosnek, pieprz, sól i zioła, np. tymianek czy rozmaryn, dzięki temu boczek zawijany nabiera głębokiego smaku.

Jak zrobić boczek rolowany?

Jak zrobić idealny boczek? Poza doprawieniem mięsa, niezwykle istotne jest jego właściwe pieczenie, które pozwoli uzyskać jędrne, soczyste kawałki. Ile piec boczek rolowany w piekarniku? Najlepsze efekty osiąga się, piekąc go w niższej temperaturze, maksymalnie 170°C. Najlepiej ustawić piekarnik na przedział pomiędzy 150 a 160°C, by mięso piekło się równomiernie i zbytnio nie przesuszyło, gdyż niższa temperatura daje większą kontrolę nad całym procesem. Skoro już wiesz, w jakiej temperaturze piec boczek rolowany, warto poruszyć także kwestię czasu, który należy dostosować do temperatury i wagi mięsa. Im niższa temperatura, tym dłużej powinno się piec boczek.

Boczek faszerowany

Nasz przepis na boczek można z łatwością urozmaicić, przygotowując boczek rolowany faszerowany, który zachwyca bogactwem smaku i aromatu. Wypełnienie rolady może być różnorodne — od suszonych śliwek, przez karmelizowaną cebulkę, aż po bardziej wyraziste dodatki takie jak ogórki kiszone czy konserwowe. Taka rolada z boczku faszerowana stanie się jeszcze bardziej wyrazista i interesująca w smaku. Boczek faszerowany pieczony to doskonały pomysł na odświętne danie, które z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Dzięki odpowiedniemu pieczeniu w rękawie lub naczyniu żaroodpornym rolada boczkowa pieczona zachowuje swoją delikatność i soczystość.

Boczek rolowany gotowany

Rolada boczkowa gotowana to doskonała alternatywa dla wersji pieczonej, idealna dla osób, które preferują delikatniejsze mięso. Jak zrobić roladę z boczku gotowaną? Należy  doprawić mięso przed zawinięciem i związać je sznurkiem, aby zachowało swój kształt podczas gotowania. Rolada z boczku gotowana powinna być przygotowywana na małym ogniu w aromatycznym bulionie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku. Dzięki tej metodzie boczek staje się niezwykle miękki, soczysty i idealnie sprawdza się w roli wędliny na kanapki.

Boczek pieczony rolada — jak jeść?

Pieczona rolada z boczku to niezwykle uniwersalne danie, które można podawać na różne sposoby, w zależności od okazji i preferencji. Na ciepło doskonale sprawdzi się jako danie główne, podane z pieczonymi ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówką, a na zimno świetnie nadaje się jako rolada z boczku na kanapki. Pokrojony w cienkie plastry boczek pieczony zawijany może być także pysznym dodatkiem do deski mięs i wędlin na przyjęciach. Bez względu na sposób serwowania, ta aromatyczna rolada zachwyci zarówno miłośników klasycznych smaków, jak i tych, którzy cenią kreatywność w kuchni.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!