Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- durszlak
- garnek z pokrywką
- małą patelnię
- miskę
- tarkę o średnich oczkach
- miseczkę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Durszlak umieszczamy na misce. Odciskamy nadmiar soku z kapusty i przekładamy ją na durszlak.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: GOTUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy ją wodą. Gotujemy na małym ogniu.
KROK 2: OBIERAMY MARCHEW I CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Odkładamy ją do miseczki. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy marchew do kapusty i mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY PRZYPRAWY
Do garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek oraz cukier i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy.
KROK 4: ZMNIEJSZAMY OGIEŃ
Gdy kapusta zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i tak gotujemy ją do miękkości. Jeśli woda całkiem wyparuje, uzupełniamy ją — nieco płynu powinno być w garnku przez cały czas gotowania kapusty.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I BOCZEK
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego cebulę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas ją mieszając. Kroimy boczek w drobną kostkę i również wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy.
KROK 6: PRZYRZĄDZAMY ZASMAŻKĘ
Do cebuli i boczku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy wszystko się spieni, dodajemy odrobinę wywaru z gotowania kapusty. Mieszamy, a potem dodajemy zasmażkę do garnka z kapustą i ponownie mieszamy.
KROK 7: GOTUJEMY KAPUSTĘ
Tak przygotowaną kapustę gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż się zagotuje, co jakiś czas mieszając. Gotową kapustę podajemy ciepłą z wybranym mięsem czy innymi składnikami.
Zobacz podobne
przepisy
Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!
Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.
Kapusta kiszona zasmażana – tradycyjny obiadowy dodatek
Kapusta kiszona zasmażana to tradycyjny dodatek obiadowy, który od lat cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest nieodłącznym elementem wielu klasycznych potraw, takich jak pierogi, kopytka czy kotlety schabowe. Co ciekawe, podobny przysmak można znaleźć również w kuchni niemieckiej, w której kapusta zasmażana podawana jest z kiełbaskami. Prosta w przygotowaniu zasmażana kapusta kiszona zachwyca bogactwem smaku.
Sekretem pysznej kapusty kiszonej zasmażanej jest przede wszystkim wysokiej jakości kwaszona kapusta oraz odpowiednio przygotowana zasmażka. W Polsce kapustę kiszoną można kupić na każdym rogu, ale wiele osób przygotowuje kapustę kiszoną samemu, fermentowaną w tradycyjny sposób. Zasmażka, czyli podsmażona na tłuszczu mąka, nadaje kapuście gładkości i kremowej konsystencji, jednocześnie wzbogacając jej smak. Tradycyjnie kapustę zasmażaną kiszoną przygotowuje się z dodatkiem boczku lub słoniny, co nadaje jej wyjątkowego, mięsnego aromatu.
Ci, którzy preferują wersję wegetariańską, mogą przyrządzić zasmażaną kapustę kiszoną bez mięsa. Można ją przyrządzić z dodatkiem grzybów, które dodają głębi smaku i aromatu, albo tofu, które doskonale zastępuje mięso, zachowując jednocześnie wszystkie walory smakowe dania. Taka kapusta jest równie sycąca i smaczna, a dodatkowo stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych mięsnych dodatków.
Kapusta zasmażana kiszona to nie tylko smakowity dodatek, ale także danie pełne wartości odżywczych, co czyni ją zdrowym wyborem na każdą porę roku. Bez względu na to, czy wybierzesz wersję klasyczną z boczkiem, czy wegetariańską z grzybami, zasmażana kapusta kiszona z pewnością wzbogaci Twój obiad i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną
Jak zrobić rewelacyjną kapustę zasmażaną z tytułowego przepisu? Aby przygotować doskonałą kapustę kiszoną zasmażaną, niezbędnych będzie kilka podstawowych składników i odpowiedni sprzęt kuchenny. Kluczowym elementem jest sama kapusta kiszona — powinna być świeża, chrupiąca i mocno kwaśna. Do przyrządzenia przepisu na kapustę zasmażaną potrzebna będzie cebula, boczek, mąka, masło lub olej oraz przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Aby uzyskać pełnię smaku, warto dodać do kapusty także odrobinę cukru, który zbalansuje kwasowość kapusty. Przyda się też duży garnek do gotowania kapusty oraz patelnia do przygotowania zasmażki.
Żeby przyrządzić pyszną kapustę kiszoną zasmażaną z naszego przepisu, należy dobrze odcisnąć kapustę z nadmiaru soku, a potem podgotować z przyprawami. Na osobnej patelni trzeba przygotować zasmażkę — mąkę należy dokładnie połączyć z roztopionym masłem, aby nie powstały grudki, a całość powinna być podsmażana na złoty kolor. Dopiero po przygotowaniu zasmażki dodaje się ją do gotującej się kapusty, stale mieszając, aby uzyskać idealną konsystencję.
Oprócz podstawowego sprzętu, takiego jak garnek i patelnia, warto mieć pod ręką także drewnianą łyżkę do mieszania oraz sito do odcedzenia kapusty. Można także eksperymentować z różnymi dodatkami, np. dodatkową porcją boczku, wędzoną papryczką czy pieczarkami. Nasz przepis na zasmażaną kapustę jest doskonałą bazą do dalszych eksperymentów, ale także w wersji podstawowej gwarantuje wspaniałe doznania smakowe.
Jak zrobić dobrą kapustę zasmażaną?
Jak zrobić kapustę zasmażaną po mistrzowsku? Kapustę warto posiekać na drobniejsze kawałki, co sprawi, że będzie się równomiernie gotować i lepiej wchłaniać smaki przypraw oraz zasmażki. Kolejnym ważnym krokiem w procesie, jak zrobić zasmażaną kapustę, jest przygotowanie zasmażki. Aby zasmażka była idealna, mąkę należy dokładnie wymieszać z roztopionym masłem lub smalcem i podsmażać na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Ważne jest, aby stale mieszać zasmażkę, aby uniknąć przypalenia i powstawania grudek.
Na końcu warto wspomnieć o przyprawach i dodatkach, które mogą przenieść smak kapusty zasmażanej na wyższy poziom. Klasycznym dodatkiem jest podsmażona cebula i boczek, które dodają głębi smaku. Można także dodać liść laurowy i ziele angielskie podczas gotowania kapusty, aby wzbogacić jej aromat, ale warto dodać do niej także odrobinę kminku (dla lepszego trawienia i smaku) oraz świeży, posiekany koperek. To, jak się robi kapustę zasmażaną to kwestia gustu i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie — taką kapustę każdy przyrządza nieco inaczej. Można dodać do niej odrobinę pomidorów lub koncentratu pomidorowego, a niektórzy doprawiają ją także odrobiną majeranku oraz jarzynowego bulionu. Ten pyszny dodatek do potraw smakuje dobrze w niemalże każdej wersji!
Zasmażana kapusta kiszona do obiadu i nie tylko
Zasmażana kapusta kiszona podawana jest do obiadu, ale nie tylko. W Polsce jest często pojawia się w towarzystwie dań takich jak kotlety schabowe, pieczenie czy karkówka. Jej kwaśny smak świetnie kontrastuje z bogatymi, mięsistymi potrawami, tworząc idealnie zbalansowany posiłek. Zasmażana kapusta kiszona doskonale pasuje także do wędlin, kiełbas i dań z dziczyzny, dodając im dodatkowej warstwy smaku i aromatu.
Kapusta zasmażana do obiadu to również doskonały dodatek do potraw regionalnych. W Wielkopolsce zasmażana kapusta często towarzyszy pyzom ziemniaczanym lub szarym kluskom, tworząc smaczne i sycące danie. Na Śląsku kapusta zasmażana bywa podawana z roladami wołowymi i kluskami śląskimi, co stanowi tradycyjny niedzielny obiad.
Kapusta kiszona do obiadu na ciepło to również świetny dodatek do mniej typowych połączeń. Można ją podawać z potrawami z grilla, takimi jak grillowane kurczaki czy kiełbaski, co nadaje im dodatkowego smaku i soczystości. Dla tych, którzy szukają bardziej nowoczesnych smaków, zasmażana kapusta kiszona świetnie komponuje się z daniami wegetariańskimi, na przykład z grillowanym stekiem z kalafiora, pieczonymi warzywami czy falafelem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)