Jarmuż

Pewnie niewiele osób wie, że jarmuż, obok brokułu, jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Pomału i my zaczynamy go doceniać i coraz częściej wykorzystywać w swojej kuchni. Sprawdźmy, dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety.

Co to jest jarmuż?

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest uprawną rośliną dwuletnią, która osiąga od 10 do 110 cm wysokości. Rośnie w klimacie chłodniejszym, głównie w Europie. W średniowieczu obok rzepy był typowym pożywieniem chłopskim.

Jak wygląda jarmuż?

Jak przystało na członka rodziny kapustowatych, jarmuż ma zielone (choć zdarzają się także odmiany o zabarwieniu bardziej fioletowym czy różowym), dość sztywne i mocno pokarbowane liście. Roślina ma też łodygi, są one jednak twarde i niesmaczne. Przed jedzeniem należy oddzielić je od liści.

Jak jeść jarmuż?

Jest wiele sposobów na jedzenie jarmużu. Najczęściej dodaje się go do potraw w postaci surowej. Można go także gotować czy piec. Przede wszystkim trzeba jednak dokładnie opłukać warzywo i oddzielić liście od twardych łodyg, a następnie porwać je na drobniejsze części.

Jak smakuje jarmuż?

Jarmuż pachnie podobnie jak kalafior czy kapusta. Jego smak także jest dość specyficzny, co jednak wynagradza jego wartość odżywcza. Znacznie lepiej smakuje po obróbce – uprażony w piekarniku, zblanszowany lub w zdrowym koktajlu.

Ile kalorii ma jarmuż?

Zielone warzywa zwykle mają znacznie mniej kalorii niż pozostałe. Nie inaczej jest z jarmużem, gdyż jego 100 g to jedynie 49 kcal. Można jeść go do woli bez obaw o kłopotliwe boczki.

Na co pomaga jarmuż?

Jarmuż może nie zachwyca smakiem, ale wygrywa z wieloma innymi składnikami potraw dzięki właściwościom zdrowotnym. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie. Przyczynia się również do zapobiegania wszelkiego rodzaju nowotworom, dba o nasze serca, chroni oczy m.in. przed tzw. kurzą ślepotą, przeciwdziała także chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy.

Ile żelaza ma jarmuż?

Jarmuż zawiera tyle żelaza, że zasłużył sobie nawet na miano nowej wołowiny. W jego 100 g znajdziemy aż 1,5 mg tego pierwiastka. Choćby z tego powodu naprawdę warto wprowadzić to warzywo do swojej diety.

Ile witamin ma jarmuż?

Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy C. Porcja o objętości jednej filiżanki zawiera jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Drugą witaminą, której dużą ilością warzywo może się poszczycić, jest witamina K, regulująca prawidłowe krzepnięcie krwi. Poza tym jarmuż zawiera witaminy B i A, a także kwas foliowy.

Co zrobić z jarmużu?

Wspomniany specyficzny smak jarmużu sprawia, że częściej dodajemy go do zdrowych koktajli niż zjadamy w całości. Z liści można zrobić sałatki, chipsy, dodać je do kanapek. Coraz bardziej lubiane stają się zrobione z jarmużu pesto lub purée z jego dodatkiem. A ponieważ bycie kapustą do czegoś zobowiązuje – liście nadadzą się też do gołąbków.

Jak przygotować jarmuż?

Liście jarmużu (bez łodyg) trzeba przede wszystkim dobrze umyć i osuszyć. Jeśli chcemy dodać warzywo do sałatki, można dla smaku polać je oliwą i sokiem z cytryny. Możemy jarmuż także ugotować, zblanszować na patelni lub uprażyć w piekarniku.

Jak przyrządzić jarmuż?

Jarmuż może być podawany na surowo – w sałatkach i na kanapkach – a także na ciepło –jako dodatek do obiadu. W postaci chipsów będzie zdrową przekąską na wieczór, a w formie koktajlu – smacznym drugim śniadaniem.

Wypróbuj najlepsze koktajle z jarmużem!

Jak gotować jarmuż?

Jarmuż można jeść nie tylko na surowo czy pieczony, ale także gotowany. Możesz przyrządzić z niego zupę. A może ugotujesz go na parze i podasz zamiast surówki?

Jak mrozić jarmuż?

Dobrym sposobem na przechowywanie warzyw, zwłaszcza gdy mamy ich za dużo, jest mrożenie. Także jarmuż można utrwalić w ten sposób. Należy go wcześniej dokładnie umyć i osuszyć. Zamrażać najlepiej w małych woreczkach, pozbawione łodyg i porwane na małe kawałki liście.

Ta niezwykle popularna ostatnio odmiana kapusty jest skarbnicą wartości odżywczych. Błonnik, witaminy, białko, sole mineralne, przeciwutleniacze – to wszystko kryją w sobie jej zjawiskowe karbowane liście. Nie zapominaj o tym i od czasu do czasu zastąp jarmużem np. bardziej popularny szpinak.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram