Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i pokrojone łodygi selera naciowego. Smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory pelati, czosnek pokrojony w plasterki i poszatkowaną kapustę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 2: DODAJEMY BULION
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3: DODAJEMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyg). Jeżeli korzystamy z gotowych, podzielonych wcześniej liści jarmużu, nie musimy ich siekać – wystarczy oderwać łodygi.
Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut.
Krok 4: DODAJEMY FASOLĘ
Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy całość ok. 5-10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu, jeśli okaże się za rzadka, trzymamy ją dłużej na ogniu lub zagęszczamy czerstwym chlebem.
Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Burek ze szpinakiem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1253 dni temu
Pisanie o oliwie z oliwek jest błędem. Oliwa to olej produkowany z oliwek a nie z czegokolwiek innego. Kiedy piszemy/mówimy oliwa, to nie możemy mieć na myśli niczego innego niż oleju wyprodukowanego z oliwek. Innej oliwy niż z oliwek nie ma! Pisanie o oliwie z oliwek to masło maślane.
Odpowiedz