![Ribollita: toskańska zupa fasolowa Ribollita: toskańska zupa fasolowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b13dac54ba4d-f6e3da318b1a-KW7_Ribollita_toskańska_zupa_fasolowa_kinga_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i pokrojone łodygi selera naciowego. Smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory pelati, czosnek pokrojony w plasterki i poszatkowaną kapustę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 2: DODAJEMY BULION
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3: DODAJEMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyg). Jeżeli korzystamy z gotowych, podzielonych wcześniej liści jarmużu, nie musimy ich siekać – wystarczy oderwać łodygi.
Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut.
Krok 4: DODAJEMY FASOLĘ
Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy całość ok. 5-10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu, jeśli okaże się za rzadka, trzymamy ją dłużej na ogniu lub zagęszczamy czerstwym chlebem.
Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.
![Hiszpańska zupa z soczewicy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5a987b9b425b-dbb13ca803e6-KW41_Kingal_zupa_zielona_soczewica_chorizo_220920_Net_Foto_211675_1250x700.webp)
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
![Bogracz z pieczoną papryką i fasolą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5c78648263fe-a606829dc669-KW45-2020-bogracz-z-pieczona-papryka-i-fasola-karol-okrasa-1250x700.webp)
Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!
![Zupa fasolowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/eb5e090d0828-8383df5b540a-kw53-freshona-zupa-fasolowa.webp)
Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
![Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1d82525b39be-16556c494b75-lidl-zupa_krem_z_dyni_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po amerykańsku
- Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
- Sałatka w stylu panzanella
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Szybkie lasagne
- Minestrone z pesto z pomidorów
- Bigos rybny
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Minestrone – zupa z makaronem
- Szare kluski
- Fabada
- Empanada galicyjska
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Pieczona kaczka z cykorią
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Konfitura borówkowa z limonką
- Pascha wielkanocna
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Lemoniada arbuzowa
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Komentarze (1)
794 dni temu
Pisanie o oliwie z oliwek jest błędem. Oliwa to olej produkowany z oliwek a nie z czegokolwiek innego. Kiedy piszemy/mówimy oliwa, to nie możemy mieć na myśli niczego innego niż oleju wyprodukowanego z oliwek. Innej oliwy niż z oliwek nie ma! Pisanie o oliwie z oliwek to masło maślane.
odpowiedz