zobacz film Ribollita: toskańska zupa fasolowa

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i pokrojone łodygi selera naciowego. Smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory pelati, czosnek pokrojony w plasterki i poszatkowaną kapustę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.

Krok 2: DODAJEMY BULION

Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia.

Krok 3: DODAJEMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyg). Jeżeli korzystamy z gotowych, podzielonych wcześniej liści jarmużu, nie musimy ich siekać – wystarczy oderwać łodygi.

Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut.

Krok 4: DODAJEMY FASOLĘ

Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy całość ok. 5-10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu, jeśli okaże się za rzadka, trzymamy ją dłużej na ogniu lub zagęszczamy czerstwym chlebem.

Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!