Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i pokrojone łodygi selera naciowego. Smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory pelati, czosnek pokrojony w plasterki i poszatkowaną kapustę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki i składniki się połączą.
Krok 2: DODAJEMY BULION
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3: DODAJEMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyg). Jeżeli korzystamy z gotowych, podzielonych wcześniej liści jarmużu, nie musimy ich siekać – wystarczy oderwać łodygi.
Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut.
Krok 4: DODAJEMY FASOLĘ
Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy całość ok. 5-10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu, jeśli okaże się za rzadka, trzymamy ją dłużej na ogniu lub zagęszczamy czerstwym chlebem.
Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!
Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
934 dni temu
Pisanie o oliwie z oliwek jest błędem. Oliwa to olej produkowany z oliwek a nie z czegokolwiek innego. Kiedy piszemy/mówimy oliwa, to nie możemy mieć na myśli niczego innego niż oleju wyprodukowanego z oliwek. Innej oliwy niż z oliwek nie ma! Pisanie o oliwie z oliwek to masło maślane.
odpowiedz