Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę do sera
- moździerz
- czysty, wyparzony słoik z zakrętką
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY ORZESZKI
Upraż orzeszki na suchej patelni, aż staną się złociste i odstaw je do wystygnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Liście świeżego jarmużu włóż do sita i starannie je umyj, a potem osusz. Wytnij ze środka najtwardszą, łykowatą część i pozostaw same listki. Czosnek obierz z łupinki i dodaj do moździerza.
KROK 3: UCIERAMY SKŁADNIKI
Wrzuć do moździerza orzeszki i utrzyj wraz z czosnkiem na gładką masę, a po kilku minutach dodaj także jarmuż. Całość ucieraj przez kilka minut, aż składniki w całości się połączą.
KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ
Gdy masa będzie gładka, zacznij dodawać powoli oliwę. Wtłaczaj tłuszcz w masę, aby uzyskać kremową konsystencję.
KROK 4: DODAJEMY SER
Zetrzyj na tarce parmezan i wrzuć do go moździerza. Utrzyj z resztą składników na gęstą pastę.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY PESTO
Weź odrobinę pesto na łyżeczkę lub widelec i spróbuj, czy jest wystarczająco słone. Dodaj sól, jeśli nie jest, albo pomiń ją. Dodaj także pieprz oraz sok z cytryny i całość wymieszaj.
KROK 6: PRZEKŁADAMY PASTĘ
Gotowe, jarmużowe pesto przełóż delikatnie do słoika i zabezpiecz wierzchnią warstwą oliwy. Pesto jest gotowe do jedzenia lub przechowywania w lodówce (po zakręceniu).
Zobacz podobne
przepisy
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!
Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!
Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.
Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!
Pesto z jarmużu – prosty przepis
Jarmuż to roślina, która uważana jest za jedno z superfoods, dlatego też warto je wprowadzić je do swojej diety, np. w postaci pesto z jarmużu. Lekko gorzki smak jarmużu świetnie komponuje się z dojrzewającym serem, delikatnymi orzeszkami piniowymi, oliwą i czosnkiem, dając pastę o bardzo interesującym smaku.
Co zrobić, by Twoja pasta z jarmużu smakowała wybornie? Jest kilka trików, które pozwolą Ci uzyskać prawdziwie poetycki smak i aromat Twojego sosu z jarmużu. Pierwszym z nich jest kwestia odpowiedniego obrobienia jarmużu przed użyciem – należy pozbyć się twardych części i łodyżek, które mogą dodać gorzkości Twojemu pesto.
Warto dodać do pesto odrobiny soku z cytryny, aby złagodzić intensywny smak jarmużu i pozbawić go całkowicie gorzkości. Do swojego pesto wybierz najlepszej jakości składniki – to dzięki nim pesto jarmużu będzie pyszne, aromatyczne i idealnie podkreśli smak Twojego ulubionego makaronu.
Pesto z jarmużu do słoika – oryginalny pomysł na zimowe przetwory
Pesto z jarmużu do słoika na zimę? Czemu nie! Aromatyczne, świeże pesto z jarmużu wsadzone do słoika idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionych dań, gdy za oknem śnieg i plucha. Jeśli chcesz przygotować pesto z jarmużu na zimę, musisz zadbać o jego odpowiednie zakonserwowanie i zabezpieczenie przed utratą koloru. Jak to zrobić?
Najprostszym sposobem na zakonserwowanie pesto jest jego pasteryzacja w wyższej temperaturze. Gotowe pesto należy przełożyć do czystego, wyparzonego słoika i zalać solidną porcją oliwy z wierzchu, a potem zakręcić i wsadzić do piekarnika nagrzanego do ok. 90 stopni C na 40-45 minut i gotowe! Ten proces możesz przeprowadzić także z użyciem garnka i wody – wystarczy zagotować we wrzątku zakręcone słoiki. Tak przygotowane pesto z pewnością przetrwa do kolejnej zimy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)