Pesto z jarmużu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę do sera
  • moździerz
  • czysty, wyparzony słoik z zakrętką
  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRAŻYMY ORZESZKI

Upraż orzeszki na suchej patelni, aż staną się złociste i odstaw je do wystygnięcia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Liście świeżego jarmużu włóż do sita i starannie je umyj, a potem osusz. Wytnij ze środka najtwardszą,  łykowatą część i pozostaw same listki. Czosnek obierz z łupinki i dodaj do moździerza.

KROK 3: UCIERAMY SKŁADNIKI

Wrzuć do moździerza orzeszki i utrzyj wraz z czosnkiem na gładką masę, a po kilku minutach dodaj także jarmuż. Całość ucieraj przez kilka minut, aż składniki w całości się połączą.

KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ

Gdy masa będzie gładka, zacznij dodawać powoli oliwę. Wtłaczaj tłuszcz w masę, aby uzyskać kremową konsystencję.

KROK 4: DODAJEMY SER

Zetrzyj na tarce parmezan i wrzuć do go moździerza. Utrzyj z resztą składników na gęstą pastę.

KROK 5: PRZYPRAWIAMY PESTO

Weź odrobinę pesto na łyżeczkę lub widelec i spróbuj, czy jest wystarczająco słone. Dodaj sól, jeśli nie jest, albo pomiń ją. Dodaj także pieprz oraz sok z cytryny i całość wymieszaj.

KROK 6: PRZEKŁADAMY PASTĘ

Gotowe, jarmużowe pesto przełóż delikatnie do słoika i zabezpiecz wierzchnią warstwą oliwy. Pesto jest gotowe do jedzenia lub przechowywania w lodówce (po zakręceniu).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Pesto z jarmużu – prosty przepis

Jarmuż to roślina, która uważana jest za jedno z superfoods, dlatego też warto je wprowadzić je do swojej diety, np. w postaci pesto z jarmużu. Lekko gorzki smak jarmużu świetnie komponuje się z dojrzewającym serem, delikatnymi orzeszkami piniowymi, oliwą i czosnkiem, dając pastę o bardzo interesującym smaku.

Co zrobić, by Twoja pasta z jarmużu smakowała wybornie? Jest kilka trików, które pozwolą Ci uzyskać prawdziwie poetycki smak i aromat Twojego sosu z jarmużu. Pierwszym z nich jest kwestia odpowiedniego obrobienia jarmużu przed użyciem – należy pozbyć się twardych części i łodyżek, które mogą dodać gorzkości Twojemu pesto.

Warto dodać do pesto odrobiny soku z cytryny, aby złagodzić intensywny smak jarmużu i pozbawić go całkowicie gorzkości. Do swojego pesto wybierz najlepszej jakości składniki – to dzięki nim pesto jarmużu będzie pyszne, aromatyczne i idealnie podkreśli smak Twojego ulubionego makaronu.

Pesto z jarmużu do słoika – oryginalny pomysł na zimowe przetwory

Pesto z jarmużu do słoika na zimę? Czemu nie! Aromatyczne, świeże pesto z jarmużu wsadzone do słoika idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionych dań, gdy za oknem śnieg i plucha. Jeśli chcesz przygotować pesto z jarmużu na zimę, musisz zadbać o jego odpowiednie zakonserwowanie i zabezpieczenie przed utratą koloru. Jak to zrobić?

Najprostszym sposobem na zakonserwowanie pesto jest jego pasteryzacja w wyższej temperaturze. Gotowe pesto należy przełożyć do czystego, wyparzonego słoika i zalać solidną porcją oliwy z wierzchu, a potem zakręcić i wsadzić do piekarnika nagrzanego do ok. 90 stopni C na 40-45 minut i gotowe! Ten proces możesz przeprowadzić także z użyciem garnka i wody –  wystarczy zagotować we wrzątku zakręcone słoiki. Tak przygotowane pesto z pewnością przetrwa do kolejnej zimy!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!