
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę do sera
- moździerz
- czysty, wyparzony słoik z zakrętką
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRAŻYMY ORZESZKI
Upraż orzeszki na suchej patelni, aż staną się złociste i odstaw je do wystygnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Liście świeżego jarmużu włóż do sita i starannie je umyj, a potem osusz. Wytnij ze środka najtwardszą, łykowatą część i pozostaw same listki. Czosnek obierz z łupinki i dodaj do moździerza.
KROK 3: UCIERAMY SKŁADNIKI
Wrzuć do moździerza orzeszki i utrzyj wraz z czosnkiem na gładką masę, a po kilku minutach dodaj także jarmuż. Całość ucieraj przez kilka minut, aż składniki w całości się połączą.
KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ
Gdy masa będzie gładka, zacznij dodawać powoli oliwę. Wtłaczaj tłuszcz w masę, aby uzyskać kremową konsystencję.
KROK 4: DODAJEMY SER
Zetrzyj na tarce parmezan i wrzuć do go moździerza. Utrzyj z resztą składników na gęstą pastę.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY PESTO
Weź odrobinę pesto na łyżeczkę lub widelec i spróbuj, czy jest wystarczająco słone. Dodaj sól, jeśli nie jest, albo pomiń ją. Dodaj także pieprz oraz sok z cytryny i całość wymieszaj.
KROK 6: PRZEKŁADAMY PASTĘ
Gotowe, jarmużowe pesto przełóż delikatnie do słoika i zabezpiecz wierzchnią warstwą oliwy. Pesto jest gotowe do jedzenia lub przechowywania w lodówce (po zakręceniu).
Zobacz podobne
przepisy
Pesto z jarmużu – prosty przepis
Jarmuż to roślina, która uważana jest za jedno z superfoods, dlatego też warto je wprowadzić je do swojej diety, np. w postaci pesto z jarmużu. Lekko gorzki smak jarmużu świetnie komponuje się z dojrzewającym serem, delikatnymi orzeszkami piniowymi, oliwą i czosnkiem, dając pastę o bardzo interesującym smaku.
Co zrobić, by Twoja pasta z jarmużu smakowała wybornie? Jest kilka trików, które pozwolą Ci uzyskać prawdziwie poetycki smak i aromat Twojego sosu z jarmużu. Pierwszym z nich jest kwestia odpowiedniego obrobienia jarmużu przed użyciem – należy pozbyć się twardych części i łodyżek, które mogą dodać gorzkości Twojemu pesto.
Warto dodać do pesto odrobiny soku z cytryny, aby złagodzić intensywny smak jarmużu i pozbawić go całkowicie gorzkości. Do swojego pesto wybierz najlepszej jakości składniki – to dzięki nim pesto jarmużu będzie pyszne, aromatyczne i idealnie podkreśli smak Twojego ulubionego makaronu.
Pesto z jarmużu do słoika – oryginalny pomysł na zimowe przetwory
Pesto z jarmużu do słoika na zimę? Czemu nie! Aromatyczne, świeże pesto z jarmużu wsadzone do słoika idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionych dań, gdy za oknem śnieg i plucha. Jeśli chcesz przygotować pesto z jarmużu na zimę, musisz zadbać o jego odpowiednie zakonserwowanie i zabezpieczenie przed utratą koloru. Jak to zrobić?
Najprostszym sposobem na zakonserwowanie pesto jest jego pasteryzacja w wyższej temperaturze. Gotowe pesto należy przełożyć do czystego, wyparzonego słoika i zalać solidną porcją oliwy z wierzchu, a potem zakręcić i wsadzić do piekarnika nagrzanego do ok. 90 stopni C na 40-45 minut i gotowe! Ten proces możesz przeprowadzić także z użyciem garnka i wody – wystarczy zagotować we wrzątku zakręcone słoiki. Tak przygotowane pesto z pewnością przetrwa do kolejnej zimy!
Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka z zupek chińskich
- Marynata do karkówki
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Zupa krem z brokułów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)