Pesto ze szpinaku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę do sera
  • moździerz
  • wyparzony słoik z zakrętką
  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Świeże liście szpinaku włóż do sita, a następnie umyj i osusz, a potem koniecznie odetnij od nich małe łodyżki, jeśli takie zostały. Czosnek obierz i włóż do moździerza.

KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW

W moździerzu umieść orzechy włoskie. Możesz je delikatnie pokruszyć nożem przed wsadzeniem do naczynia, aby łatwiej było je ucierać. Połącz je z czosnkiem w jednolitą masę, ucierając na gładko.

KROK 3: DODAJEMY TŁUSZCZ

Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i ponownie utrzyj. Czynność tę powtórz, aż wlejesz do naczynia całą oliwę. Masa powinna się zemulgować i nabrać kremowej konsystencji.

KROK 4: DODAJEMY PARMEZAN

Na tarce zetrzyj parmezan wprost do moździerza i połącz z resztą składników. Ucieraj, aż pasta stanie się gęsta.

KROK 5: PRZYPRAWIAMY PESTO

Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone — jeśli nie, przypraw je solą i pieprzem. Gdy parmezan dodał wystarczającej słoności, pomiń sól i dodaj tylko pieprz. Wymieszaj przyprawy z resztą składników.

KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Gotowe pesto przełóż do słoika, a następnie polej jego wierzch odrobiną konserwującej oliwy. Zakręć i schowaj do lodówki albo zjedz ze smakiem!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Pesto ze szpinaku – smakowa bomba

Pesto ze szpinaku to świetna alternatywa dla klasycznej, bazyliowej wersji. Intensywny smak sera dojrzewającego w połączeniu z orzechami włoskimi, oliwą i świeżymi liśćmi szpinaku tworzą kompozycję, która będzie dobrze współgrać z wieloma różnymi potrawami.

Pesto ze szpinakiem to prawdziwa bomba smakowa, którą możesz dodać do swoich ulubionych dań — makaronów, kanapek, sałatek, a nawet pizzy. Pesto, w którym znajdziesz młode listki szpinaku, doskonale sprawdza się także jako dodatek do jajek (np. jajecznicy) lub marynata do mięsa i ryb.

Pesto szpinakowe – prosty przepis

Jeśli chcesz, aby Twoje pesto szpinakowe smakowało jak w restauracji, musisz zadbać o to, aby składniki były pierwszej świeżości i wysokiej jakości. To właśnie w nich kryje się cały smak pesto! Wybierz najlepszą oliwę, świeżutki szpinak i oryginalny, włoski parmezan i stwórz swoje idealnie kremowe, niezwykle proste i zdrowe pesto!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!