Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę do sera
- moździerz
- wyparzony słoik z zakrętką
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Świeże liście szpinaku włóż do sita, a następnie umyj i osusz, a potem koniecznie odetnij od nich małe łodyżki, jeśli takie zostały. Czosnek obierz i włóż do moździerza.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW
W moździerzu umieść orzechy włoskie. Możesz je delikatnie pokruszyć nożem przed wsadzeniem do naczynia, aby łatwiej było je ucierać. Połącz je z czosnkiem w jednolitą masę, ucierając na gładko.
KROK 3: DODAJEMY TŁUSZCZ
Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i ponownie utrzyj. Czynność tę powtórz, aż wlejesz do naczynia całą oliwę. Masa powinna się zemulgować i nabrać kremowej konsystencji.
KROK 4: DODAJEMY PARMEZAN
Na tarce zetrzyj parmezan wprost do moździerza i połącz z resztą składników. Ucieraj, aż pasta stanie się gęsta.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY PESTO
Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone — jeśli nie, przypraw je solą i pieprzem. Gdy parmezan dodał wystarczającej słoności, pomiń sól i dodaj tylko pieprz. Wymieszaj przyprawy z resztą składników.
KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA
Gotowe pesto przełóż do słoika, a następnie polej jego wierzch odrobiną konserwującej oliwy. Zakręć i schowaj do lodówki albo zjedz ze smakiem!
Zobacz podobne
przepisy
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!
Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!
Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!
Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.
Pesto ze szpinaku – smakowa bomba
Pesto ze szpinaku to świetna alternatywa dla klasycznej, bazyliowej wersji. Intensywny smak sera dojrzewającego w połączeniu z orzechami włoskimi, oliwą i świeżymi liśćmi szpinaku tworzą kompozycję, która będzie dobrze współgrać z wieloma różnymi potrawami.
Pesto ze szpinakiem to prawdziwa bomba smakowa, którą możesz dodać do swoich ulubionych dań — makaronów, kanapek, sałatek, a nawet pizzy. Pesto, w którym znajdziesz młode listki szpinaku, doskonale sprawdza się także jako dodatek do jajek (np. jajecznicy) lub marynata do mięsa i ryb.
Pesto szpinakowe – prosty przepis
Jeśli chcesz, aby Twoje pesto szpinakowe smakowało jak w restauracji, musisz zadbać o to, aby składniki były pierwszej świeżości i wysokiej jakości. To właśnie w nich kryje się cały smak pesto! Wybierz najlepszą oliwę, świeżutki szpinak i oryginalny, włoski parmezan i stwórz swoje idealnie kremowe, niezwykle proste i zdrowe pesto!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Precle z warzywami
- Trifle makaronikowe
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z kolendry
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Ser feta w sezamowej panierce
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Kanapki z ceviche z łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)