Pesto z papryki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę do sera
  • moździerz
  • blachę do pieczenia
  • sito
  • folię spożywczą
  • wyparzony słoik z zakrętką

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: OPIEKAMY PAPRYKI

Papryki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Warzywa powinny piec się przez 30 minut.

KROK 2: USUWAMY SKÓRĘ Z PAPRYK

Upieczone papryki włóż do miski, a następnie przykryj je folią spożywczą i pozostaw na chwilę, aby sparowały. Po kilku minutach skóra powinna sama odejść od miąższu papryki  — wystarczy, że delikatnie za nią pociągniesz.

KROK 3: UCIERAMY SKŁADNIKI

Obierz czosnek i włóż do moździerza, a następnie dodaj do niego słoneczniki i całość zetrzyj na gładką masę. Po kilku minutach dodaj także papryki i ponownie utrzyj.

KROK 4: DODAJEMY OLIWĘ

Do masy powoli dodawaj oliwę, cały czas ucierając. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.

KROK 5: DODAJEMY PARMEZAN

Na sam koniec przygotowywania pesto, dodaj do niego parmezan oraz sok z cytryny. Całość ponownie rozetrzyj na gładką pastę.

KROK 6: WYKAŃCZAMY PESTO

Gotowe pesto przypraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne, a następnie zamieszaj. Pastę przełóż do słoika, a na wierzch skrop je odrobiną oliwy, by zapobiec utlenianiu i zmianie koloru.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Prosty przepis na pesto paprykowe

Pesto paprykowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych past kanapkowych i typowo ziołowych rodzajów pesto. Aromatyczna, soczysta papryka nadaje paście wyjątkowego smaku, czyniąc ją idealnym dodatkiem do Twoich ulubionych potraw.

Przygotowanie pesto z papryki jest dziecinnie proste  — wystarczy upiec warzywo i oddzielić od niego skórkę, a potem zetrzeć na gładką pastę wraz z długo dojrzewającym serem, orzeszkami i oliwą. Tak przygotowaną pastę możesz dodać do obiadu lub stworzyć na jej bazie zupełnie nowe, wykwintne danie!

Pesto z papryki – do czego pasuje?

Pesto z pieczonej papryki  — do czego warto je dodać? Soczyście czerwone pesto z papryki pasuje do dań kuchni włoskiej, azjatyckiej, meksykańskiej, węgierskiej oraz polskiej. Własnoręcznie przygotowana pasta będzie pasowała do czerwonego i białego mięsa oraz grillowanych warzyw (np. bakłażana).

Możesz także dodać ją do makaronu i stworzyć szybkie danie obiadowe lub dorzucić do kanapek z ulubioną wędliną i zabrać do pracy jako lunch. Wypróbuj różne połączenia i znajdź to, które smakuje Ci najbardziej!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!