Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę do sera
- moździerz
- blachę do pieczenia
- sito
- folię spożywczą
- wyparzony słoik z zakrętką
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: OPIEKAMY PAPRYKI
Papryki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Warzywa powinny piec się przez 30 minut.
KROK 2: USUWAMY SKÓRĘ Z PAPRYK
Upieczone papryki włóż do miski, a następnie przykryj je folią spożywczą i pozostaw na chwilę, aby sparowały. Po kilku minutach skóra powinna sama odejść od miąższu papryki — wystarczy, że delikatnie za nią pociągniesz.
KROK 3: UCIERAMY SKŁADNIKI
Obierz czosnek i włóż do moździerza, a następnie dodaj do niego słoneczniki i całość zetrzyj na gładką masę. Po kilku minutach dodaj także papryki i ponownie utrzyj.
KROK 4: DODAJEMY OLIWĘ
Do masy powoli dodawaj oliwę, cały czas ucierając. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
KROK 5: DODAJEMY PARMEZAN
Na sam koniec przygotowywania pesto, dodaj do niego parmezan oraz sok z cytryny. Całość ponownie rozetrzyj na gładką pastę.
KROK 6: WYKAŃCZAMY PESTO
Gotowe pesto przypraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne, a następnie zamieszaj. Pastę przełóż do słoika, a na wierzch skrop je odrobiną oliwy, by zapobiec utlenianiu i zmianie koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Pesto paprykowo-pomarańczowe, pachnące bazylią
Prawdziwy zastrzyk witaminy C (papryka jako jedno z niewielu warzyw nie traci jej podczas gotowania). Dla mnie to też niezwykła dawka pozytywnej energii na dalszą część dnia. Połączyłam pieczoną paprykę, pomarańcze i zioła (bazylię i pietruszkę). Do tego kremowy serek ricotta i makaron pełnoziarnisty. Czego chcieć więcej? Polecam!
Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!
Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!
Prosty przepis na pesto paprykowe
Pesto paprykowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych past kanapkowych i typowo ziołowych rodzajów pesto. Aromatyczna, soczysta papryka nadaje paście wyjątkowego smaku, czyniąc ją idealnym dodatkiem do Twoich ulubionych potraw.
Przygotowanie pesto z papryki jest dziecinnie proste — wystarczy upiec warzywo i oddzielić od niego skórkę, a potem zetrzeć na gładką pastę wraz z długo dojrzewającym serem, orzeszkami i oliwą. Tak przygotowaną pastę możesz dodać do obiadu lub stworzyć na jej bazie zupełnie nowe, wykwintne danie!
Pesto z papryki – do czego pasuje?
Pesto z pieczonej papryki — do czego warto je dodać? Soczyście czerwone pesto z papryki pasuje do dań kuchni włoskiej, azjatyckiej, meksykańskiej, węgierskiej oraz polskiej. Własnoręcznie przygotowana pasta będzie pasowała do czerwonego i białego mięsa oraz grillowanych warzyw (np. bakłażana).
Możesz także dodać ją do makaronu i stworzyć szybkie danie obiadowe lub dorzucić do kanapek z ulubioną wędliną i zabrać do pracy jako lunch. Wypróbuj różne połączenia i znajdź to, które smakuje Ci najbardziej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Babeczki leśny mech
- Pierogi z mięsem
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Brownie z chałwą
- Wykwintne roladki rybne
- Pesto z papryki
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)