
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę do sera
- moździerz
- blachę do pieczenia
- sito
- folię spożywczą
- wyparzony słoik z zakrętką
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: OPIEKAMY PAPRYKI
Papryki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Warzywa powinny piec się przez 30 minut.
KROK 2: USUWAMY SKÓRĘ Z PAPRYK
Upieczone papryki włóż do miski, a następnie przykryj je folią spożywczą i pozostaw na chwilę, aby sparowały. Po kilku minutach skóra powinna sama odejść od miąższu papryki — wystarczy, że delikatnie za nią pociągniesz.
KROK 3: UCIERAMY SKŁADNIKI
Obierz czosnek i włóż do moździerza, a następnie dodaj do niego słoneczniki i całość zetrzyj na gładką masę. Po kilku minutach dodaj także papryki i ponownie utrzyj.
KROK 4: DODAJEMY OLIWĘ
Do masy powoli dodawaj oliwę, cały czas ucierając. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
KROK 5: DODAJEMY PARMEZAN
Na sam koniec przygotowywania pesto, dodaj do niego parmezan oraz sok z cytryny. Całość ponownie rozetrzyj na gładką pastę.
KROK 6: WYKAŃCZAMY PESTO
Gotowe pesto przypraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne, a następnie zamieszaj. Pastę przełóż do słoika, a na wierzch skrop je odrobiną oliwy, by zapobiec utlenianiu i zmianie koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Prosty przepis na pesto paprykowe
Pesto paprykowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych past kanapkowych i typowo ziołowych rodzajów pesto. Aromatyczna, soczysta papryka nadaje paście wyjątkowego smaku, czyniąc ją idealnym dodatkiem do Twoich ulubionych potraw.
Przygotowanie pesto z papryki jest dziecinnie proste — wystarczy upiec warzywo i oddzielić od niego skórkę, a potem zetrzeć na gładką pastę wraz z długo dojrzewającym serem, orzeszkami i oliwą. Tak przygotowaną pastę możesz dodać do obiadu lub stworzyć na jej bazie zupełnie nowe, wykwintne danie!
Pesto z papryki – do czego pasuje?
Pesto z pieczonej papryki — do czego warto je dodać? Soczyście czerwone pesto z papryki pasuje do dań kuchni włoskiej, azjatyckiej, meksykańskiej, węgierskiej oraz polskiej. Własnoręcznie przygotowana pasta będzie pasowała do czerwonego i białego mięsa oraz grillowanych warzyw (np. bakłażana).
Możesz także dodać ją do makaronu i stworzyć szybkie danie obiadowe lub dorzucić do kanapek z ulubioną wędliną i zabrać do pracy jako lunch. Wypróbuj różne połączenia i znajdź to, które smakuje Ci najbardziej!
Zobacz przepisy
na lato
- Sos aioli
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)