Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz lub blender kielichowy
- tarka do sera
- wyparzony słoik
- zakrętka
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZOWE PRODUKTY
Świeżą kolendrę – listki, bez łodyg – umyj na sicie, a potem osusz ręcznikiem. Czosnek obierz i przełóż do moździerza.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Do moździerza dodaj także orzeszki fistaszkowe i rozgnieć je wraz z czosnkiem na gładką masę. Gdy jej konsystencja zacznie robić się w miarę jednolita, dodaj listki kolendry i ponownie rozetrzyj.
KROK 3: DODAJEMY TŁUSZCZ
Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i zacznij wtłaczać ją w masę. Powoli dodawaj całość oliwy do momentu, aż masa stanie się gładka i kremowa.
KROK 4: DODAJEMY SER I SOK Z LIMONKI
Na tarce zetrzyj ser i dodaj go do masy, a następnie rozgnieć tłuczkiem tak, aby połączył się z resztą składników. Dodaj także sok z limonki i ponownie wymieszaj.
KROK 5: DOPRAWIAMY PESTO
Spróbuj pesto – jeśli nie jest wystarczająco słone, dodaj sól. Jeśli jego słoność Ci odpowiada, pomiń sól z przepisu i dodaj tylko pieprz. Całość wymieszaj.
KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA
Kolendrowe pesto przełóż do słoika, a następnie zalej jego wierzch odrobiną oliwy. W ten sposób przedłużysz świeżość pesto, zachowując jego piękny, zielony kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Pesto paprykowo-pomarańczowe, pachnące bazylią
Prawdziwy zastrzyk witaminy C (papryka jako jedno z niewielu warzyw nie traci jej podczas gotowania). Dla mnie to też niezwykła dawka pozytywnej energii na dalszą część dnia. Połączyłam pieczoną paprykę, pomarańcze i zioła (bazylię i pietruszkę). Do tego kremowy serek ricotta i makaron pełnoziarnisty. Czego chcieć więcej? Polecam!
Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.
Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!
Przepis na zielone pesto z kolendry
Pasta pesto z kolendry to interesująca alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii. Kolendra to zioło, które znane jest ze swojego wyrazistego smaku. Zielone listki kolendry mają egzotyczny aromat dlatego wraz z serem, oliwą i orzeszkami tworzą wyjątkowe połączenie smakowe.
Nasz przepis na pesto, w którego skład wchodzi kolendra, wzbogaciliśmy o jeden dodatkowy składnik, którego próżno szukać w klasycznym pesto alla Genovese – mowa o soku z limonki. Lekka kwasowość limonki doskonale koresponduje z kremowym serem i aromatyczną kolendra, tworząc ciekawe i świeże połączenie.
Kolendra doskonale łączy się także z innymi produktami takimi jak papryczka chili, pietruszka czy kukurydza. Liczne przepisy na pesto z dodatkiem kolendry zawierają także inny nietypowy dodatek, czyli tequilę. Tak przygotowane pesto jest nieco rzadsze, dlatego często używa się go jako dressing.
Do czego podawać pesto kolendrowe?
Do czego pasuje pasta z kolendry? Pesto kolendrowe to niezwykle wdzięczny dodatek do dań inspirowanych kuchnią azjatycką, ale nie tylko. Aromatyczne, zielone pesto rewelacyjnie komponuje się z potrawami o włoskim rodowodzie oraz tych, które przybyły do nas z Ameryki Południowej i Środkowej.
Dobrze zrobione pesto z kolendry nada potrawie nieco awangardowego, egzotycznego smaku. Domowe pesto możesz wykorzystać jako dodatek do gęstych zup, dressing do sałatek lub sos do własnoręcznie przygotowanych tacos. Pesto możesz dodać także do marynaty do mięsa, ryb oraz owoców morza albo wykorzystać jako pastę do kanapek.
Masz ochotę wrzucić na ząb na coś konkretnego? Użyj pesto jako dodatek do grillowanego lub pieczonego kurczaka albo spróbuj przygotować azjatycki makaron udon z dodatkiem kolendrowego pesto. Gwarantujemy, że ten egzotyczny smak na długo pozostanie w Twoje głowie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)