Pesto z kolendry
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • moździerz lub blender kielichowy
  • tarka do sera
  • wyparzony słoik
  • zakrętka
  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZOWE PRODUKTY

Świeżą kolendrę – listki, bez łodyg – umyj na sicie, a potem osusz ręcznikiem. Czosnek obierz i przełóż do moździerza.

KROK 2: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Do moździerza dodaj także orzeszki fistaszkowe i rozgnieć je wraz z czosnkiem na gładką masę. Gdy jej konsystencja zacznie robić się w miarę jednolita, dodaj listki kolendry i ponownie rozetrzyj.

KROK 3: DODAJEMY TŁUSZCZ

Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i zacznij wtłaczać ją w masę. Powoli dodawaj całość oliwy do momentu, aż masa stanie się gładka i kremowa.

KROK 4: DODAJEMY SER I SOK Z LIMONKI

Na tarce zetrzyj ser i dodaj go do masy, a następnie rozgnieć tłuczkiem tak, aby połączył się z resztą składników. Dodaj także sok z limonki i ponownie wymieszaj.

KROK 5: DOPRAWIAMY PESTO

Spróbuj pesto – jeśli nie jest wystarczająco słone, dodaj sól. Jeśli jego słoność Ci odpowiada, pomiń sól z przepisu i dodaj tylko pieprz. Całość wymieszaj.

KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Kolendrowe pesto przełóż do słoika, a następnie zalej jego wierzch odrobiną oliwy. W ten sposób przedłużysz świeżość pesto, zachowując jego piękny, zielony kolor.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Przepis na zielone pesto z kolendry

Pasta pesto z kolendry to interesująca alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii. Kolendra to zioło, które znane jest ze swojego wyrazistego smaku. Zielone listki kolendry mają egzotyczny aromat dlatego wraz z serem, oliwą i orzeszkami tworzą wyjątkowe połączenie smakowe.

Nasz przepis na pesto, w którego skład wchodzi kolendra, wzbogaciliśmy o jeden dodatkowy składnik, którego próżno szukać w klasycznym pesto alla Genovese – mowa o soku z limonki. Lekka kwasowość limonki doskonale koresponduje z kremowym serem i aromatyczną kolendra, tworząc ciekawe i świeże połączenie.

Kolendra doskonale łączy się także z innymi produktami takimi jak papryczka chili, pietruszka czy kukurydza. Liczne przepisy na pesto z dodatkiem kolendry zawierają także inny nietypowy dodatek, czyli tequilę. Tak przygotowane pesto jest nieco rzadsze, dlatego często używa się go jako dressing.

Do czego podawać pesto kolendrowe?

Do czego pasuje pasta z kolendry? Pesto kolendrowe to niezwykle wdzięczny dodatek do dań inspirowanych kuchnią azjatycką, ale nie tylko. Aromatyczne, zielone pesto rewelacyjnie komponuje się z potrawami o włoskim rodowodzie oraz tych, które przybyły do nas z Ameryki Południowej i Środkowej.

Dobrze zrobione pesto z kolendry nada potrawie nieco awangardowego, egzotycznego smaku. Domowe pesto możesz wykorzystać jako dodatek do gęstych zup, dressing do sałatek lub sos do własnoręcznie przygotowanych tacos. Pesto możesz dodać także do marynaty do mięsa, ryb oraz owoców morza albo wykorzystać jako pastę do kanapek.

Masz ochotę wrzucić na ząb na coś konkretnego? Użyj pesto jako dodatek do grillowanego lub pieczonego kurczaka albo spróbuj przygotować azjatycki makaron udon z dodatkiem kolendrowego pesto. Gwarantujemy, że ten egzotyczny smak na długo pozostanie w Twoje głowie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!