Pesto z pietruszki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • moździerz
  • tarkę do sera
  • sito
  • wyparzony słoik
  • zakrętkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Czosnek obierz z łupin i wrzuć do moździerza. Dodaj także orzeszki piniowe i zetrzyj na gładką masę.

KROK 2: DODAJEMY PIETRUSZKĘ

Pietruszkę włóż na sito, a następnie umyj i osusz. Postaraj się oderwać listki od łodyg, a następnie dodać listki do moździerza i zetrzeć. Łodygi zamroź i używaj jako dodatku do zup i sosów.

KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ

Do masy dodaj oliwę — rób to powoli, cały czas mieszając i ucierając składniki w celu uzyskania kremowej konsystencji.

KROK 4: DODAJEMY SER

Gdy oliwa całkowicie połączy się z resztą składników to czas na dodanie sera. Zetrzyj parmezan na tarce, a potem starannie połącz go z resztą składników, wykorzystując tłuczek. Pesto powinno być gładkie i kremowe.

KROK 5: WYKAŃCZAMY PESTO

Sprawdź, czy pesto jest wystarczająco słone – jeśli nie, dodaj do niego sól i pieprz. Jeśli będzie słone, dodaj tylko pieprz, a potem wymieszaj.

KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Gotowe pesto przełóż do słoika i zalej jego wierzch oliwą w celu lepszego zakonserwowania. Słoik zakręć i gotowe

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Przepis na zielone pesto z pietruszki

Tradycyjne pesto przygotowuje się z bazylii, jednakże coraz częściej można spotkać jego ciekawe i bardziej nowoczesne alternatywy. Jednym z dostępnych wariantów jest pesto z pietruszki, które charakteryzuje się niezwykłą świeżością i głębią smaku. Pesto z natki pietruszki rewelacyjnie komponuje się ze smakiem włoskich, polskich, a także bardziej egzotycznych potraw, a jego relatywnie niska cena w porównaniu z oryginałem, czyni je idealnym zamiennikiem.

Nasz przepis na pesto z pietruszki nie zawiera wielu składników, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Żeby zrobić idealnie gładkie i kremowe pesto z zielonej pietruszki potrzebne Ci będą tylko świeże składniki, moździerz i odrobina cierpliwości. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka trików, które pozwolą Ci osiągnąć pesto jak z najlepszej restauracji!

Jak zrobić pesto z pietruszki?

Zastanawiasz się, co zrobić z natki pietruszki? A może chodzi Ci po głowie pytanie, jak zrobić pyszne pesto z pietruszki? Kluczem do uzyskania idealnego pietruszkowego pesto są świeże składniki oraz zachowanie odpowiedniej kolejności w trakcie przygotowywania pesto.

Do pesto używaj tylko najświeższych produktów o wysokiej jakości, ponieważ to one są gwarantem smaku tego pysznego dodatku. Oryginalny parmezan, oliwa z pierwszego tłoczenia oraz orzeszki piniowe (lub inne wybrane orzechy) w połączeniu ze świeżą natką pietruszki tworzą niezwykle pyszne połączenie, które trudno jest uzyskać, używając produktów niskiej jakości.

Jeśli zgromadziłeś już wszystkie potrzebne składniki, możesz przejść do przyrządzania pesto. Rozpocznij od roztarcia na gładką masę czosnku wraz z orzeszkami, a dopiero potem dodaj zielone listki pietruszki. Ta kolejność pozwoli Ci zachować świeży aromat i smak pietruszki. Do gotowej bazy należy powoli wtłoczyć oliwę, by delikatnie zemulgować pastę, a na sam koniec dodać ser. Zachowanie takiej kolejności pozwoli Ci uzyskać idealnie kremowe, gładkie pesto z natki pietruszki.

Dlaczego pesto z pietruszki jest gorzkie?

Przygotowałeś swoje pesto i nie do końca odpowiada Ci jego smak? Jeśli zastanawiasz się, dlaczego pesto z pietruszki jest gorzkie, to musisz wiedzieć, że odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Na gorzkość pesto wpływ mogą mieć różne czynniki, takie jak świeżość składników, obecność łodyżek w pesto lub zaburzone proporcje w pesto.

Zacznijmy może od kwestii świeżości — jeśli używana przez Ciebie pietruszka ma już kilka dni, może zepsuć smak całego pesto. Do pasty używaj tylko świeżych, młodych listków bez łodyg. Unikaj także pietruszki dekoracyjnej, gdyż ona nie nadaje się do pesto.

Przyrządzając swoje pesto, musisz pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy składnikami — dodanie zbyt dużej ilości czosnku do pesto z pietruszki może uczynić je gorzkim i niezbyt smacznym. Ta sama kwestia dotyczy ilości dodawanej oliwy z oliwek. Umiar i odpowiednie proporcje to klucz do uzyskania idealnego pesto z natki pietruszki.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!