Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- tarkę do sera
- sito
- wyparzony słoik
- zakrętkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA BAZĘ
Oddziel liście od rzodkiewek i utnij z nich łodygi, a potem wsadź je do sita i starannie umyj. Czyste listki odcedź i osusz. Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do moździerza.
KROK 2: UCIERAMY CZOSNEK Z NERKOWCAMI
W moździerzu utrzyj czosnek z orzechami nerkowca. Orzechy możesz poszatkować przed wrzuceniem do moździerza, co nieco przyspieszy proces przygotowywania pesto. Dodaj także liście rzodkiewek i utrzyj na pastę.
KROK 3: DODAJEMY TŁUSZCZ
Do gładkiej masy powoli dodaj oliwę. Po jakimś czasie oliwa powinna stworzyć z resztą składników kremową pastę.
KROK 4: DODAJEMY PARMEZAN I SOK Z CYTRYNY
Do połączonych ze sobą składników zetrzyj parmezan i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie rozetrzyj tłuczkiem.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY PESTO
Posmakuj pesto – jeśli jest zbyt mało słone, dodaj do niego soli.
KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO
Przełóż zawartość moździerza do czystego, suchego słoika. Na wierzch wylej ok. 10 ml oliwy z oliwek, a potem zakręć. Tak przygotowane pesto jest gotowe do zjedzenia!
Zobacz podobne
przepisy
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!
Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!
Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!
Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!
Smaczne pesto z liści rzodkiewki – kuchnia zero waste
Pesto z liści rzodkiewki to pomysł na modyfikację klasycznego pesto, który powstał stosunkowo niedawno, wraz z rosnącą popularnością kuchni zero waste. Aromatyczne, ziołowe i delikatne pesto z rzodkiewki to gratka dla entuzjastów kuchni fusion, w której poszukuje się nietypowych połączeń smakowych. Liście z rzodkiewki charakteryzują się delikatnym, intensywnie rześkim smakiem, dlatego rewelacyjnie sprawdzają się w roli pasty dodawanej do różnorodnych potraw.
Pasta z liści rzodkiewki idealnie komponuje się z zupami, makaronami, różnymi serami, a także smażonymi mięsami. Przyrządzając pesto z natki rzodkiewki, zyskujesz znakomity dodatek do dania z części rośliny, którą większość z nas wyrzuca.
Banalnie prosty przepis na pesto z liści rzodkiewki
Zapewne większość z nas zawsze zastanawiała się nad tym, co zrobić z liści rzodkiewki. Odpowiedź na to pytanie często nie nadchodziła, a pyszne zielone listki lądowały w koszu na śmieci. Dziś już wiesz, że liście rzodkiewki idealnie pasują do przepisu na nowoczesną wersję pesto.
Nasz przepis na pesto z liści rzodkiewki to tylko jedna ze smacznych możliwości. Te niepozorne listki można połączyć także z innymi składnikami, np. orzeszkami piniowymi, słonecznikiem lub migdałami, a ser wymienić na nieco delikatniejszy pecorino lub słodki dziugas.
Jak zrobić pyszne pesto z rzodkiewki? Wybierz młode, świeże listki, oryginalny parmezan i wysokiej jakości oliwę. To w tych składnikach kryje się najwięcej smaku, dlatego też warto zadbać o ich jakość — im lepsze będą, tym pyszniejsze wyjdzie pesto.
Przyrządzając swoje pesto, przestrzegaj kolejności dodawania poszczególnych składników oraz wyznaczonych proporcji. Wszystkie zmiany mogą doprowadzić do tego, że pesto stanie się zbyt gorzkie, ostre, wodniste lub zbyt suche. Eksperymentuj ze składnikami, ale trzymaj się wyznaczonych w przepisie ilości produktów podstawowych. Jeśli chcesz, aby liście rzodkiewek znalazły nowe życie, koniecznie sprawdź nasz przepis na pesto.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)