Mąka pszenna

Choć mąka jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie, to jej produkcja na skalę masową rozpoczęła się dopiero pod koniec XIX wieku. Aż trudno uwierzyć, że miało to miejsce tak późno, bo przecież mąka to główny składnik chlebów i ciast. Dziś mąka pszenna gości już w każdej kuchni, a w sprzedaży pojawiają się jej różne rodzaje.

Czy mąka pszenna pełnoziarnista jest zdrowa?

Zdecydowanie lepszym wyborem ze względu na wartość odżywczą jest mąka pszenna pełnoziarnista. Dzięki temu, że powstaje z przemiału pełnego ziarna, nie jest pozbawiona witamin i minerałów. W odróżnieniu od zwykłej mąki pszennej pełnoziarnista zawiera też sporo błonnika, który wspomaga procesy trawienia i korzystnie wpływa na metabolizm.

Jakie wartości odżywcze ma mąka pszenna?

Mąka pszenna, ze względu na sposób produkcji, który przyczynia się do jej wysokiego poziomu oczyszczenia, ma niewielką wartość odżywczą. Jest głównie źródłem węglowodanów i białka. Charakteryzuje się także niską zawartością błonnika, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, oraz kilku minerałów, takich jak selen, żelazo – ich zawartość jest zależna od stopnia przemiału.

Która mąka jest zdrowsza – pszenna czy żytnia?

O wiele większą wartość odżywczą ma mąka żytnia, która w porównaniu z mąką pszenną zawiera znacznie więcej witamin z grupy B i jest bogatsza w błonnik o właściwościach regulujących pracę układu pokarmowego. Ponadto gluten występujący w mące żytniej (w mniejszej ilości niż w mące pszennej) jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm.

Czy mąka pszenna zawiera gluten?

Mąka pszenna zawiera gluten, który nadaje ciastu elastyczność i sprawia, że nie kruszy się ono i pęcznieje. Mieszanina białek występujących w mące w połączeniu z wodą powoduje, że wypieki z jej użyciem są puszyste i mają tak charakterystyczny smak i zapach. Średnia zawartość glutenu w mące pszennej waha się od 18% (w mące tortowej) do 25% (w pozostałych typach mąki).

Ile kalorii ma mąka pszenna?

Mąka pszenna, w zależności od typu, zawiera w 100 gramach od 340 do 370 kalorii. To oznacza, że jest produktem średniokalorycznym i – jeśli jesteśmy na diecie – lepiej unikać jej w nadmiernych ilościach.

Jaka mąka pszenna jest najlepsza?

Trudno powiedzieć, jaka mąka pszenna jest najlepsza, ponieważ wszystko zależy od celu, w jakim zamierzamy jej użyć. W sprzedaży dostępnych jest kilka typów mąki pszennej. Typ mąki określa stopień przemiału ziaren – im niższy, tym jaśniejszy kolor mąki, ale jednocześnie uboższy w wartości odżywcze skład. Każdy typ mąki pszennej charakteryzuje się ponadto innymi właściwościami, które mogą okazać się korzystne lub zgubne podczas gotowania czy pieczenia. Planując przygotowanie konkretnego dania z użyciem mąki pszennej, należy zatem wziąć pod uwagę jej typ – liczbę, która go określa, znajdziemy na opakowaniu np. w postaci takiego zapisu: typ 450 – tortowa. Kierując się tą wskazówką, z łatwością zdecydujemy, jakiego typu mąki pszennej potrzebujemy akurat do przyrządzenia naleśników, kopytek, ciasta drożdżowego czy wypieku chleba. 

Jaka mąka pszenna do wypieku chleba?

Mąka pszenna do wypieku chleba powinna charakteryzować się jak najmniejszym stopniem przemiału. Oznacza to, że na jej opakowaniu należy poszukiwać jak największej liczby określającej typ mąki. Do wypieku większości gatunków chleba będzie można zatem użyć mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 850. Wyższe polecane są w szczególności do wypieku chlebów razowych, takich jak np. graham.

Bez mąki pszennej trudno wyobrazić sobie nie tylko pieczenie chleba, ale całą polską kuchnię. Używamy jej do wyrobu ciasta pierogowego, naleśnikowego czy też słodkich ciast deserowych, m.in. takich jak ciasto maślane z jabłkami. Mąka pszenna stanowi też znakomity zagęszczacz do sosów, zwłaszcza najpopularniejszego sosu beszamelowego. Ile typów mąki, tyle zastosowań!

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram