Miód - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!
Chia parfait z domową granolą
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.
Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!
Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.
Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.
Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
Na imprezę, śniadanie, kolację – grzanki z razowego pieczywa z wędzonym halibutem i piklami z czerwonej cebuli. Pokochaj ten łatwy i szybki przepis Kingi na kanapkę!
Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!
Sok z buraka – szybki przepis
Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.
Pierogi ukraińskie – klasyczny przepis
Kuchnia ukraińska jest niezwykle ciekawa i mocno zakorzeniona w historii tego kraju. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych i kochanych przez społeczność ukraińską są vareniki, czyli pierogi ukraińskie z bogatym i dość różnorodnym nadzieniem. Jak zrobić pyszne, aromatyczne pierogi ukraińskie? Poznaj przepis na klasyczne vareniki!
Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!
Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?
Jak powstaje miód?
Miód wytwarzają pszczoły. Powstaje z nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Owady najpierw dodają do nich enzymy, a potem dostarczają surowiec do ula. Następnie przekazują pszczołom stacjonującym w ulu. Te roznoszą go po komórkach, dodając wcześniej aminokwasy, białka itp. W plastrach miód ma czas na dojrzewanie. Następuje odparowywanie wody i dzięki enzymom rozkład cukrów złożonych na cukry proste. Gęsty miód zamykany jest w komórkach za pomocą wosku. Takie plastry można wyciągnąć i odwirować w miodarce. Trudno sobie wyobrazić, że aby wyprodukować kilogram miodu, pszczoły 60 tysięcy razy wylatują z ula po nektar. W tym czasie siadają na 12 milionach kwiatów.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Wlewamy miód prosto ze słoika do szklanki z chłodną wodą. Jeśli jest prawdziwy, jego strumień będzie nieprzerwany, a miód osiądzie na dnie. Miód sztuczny rozpuści się w wodzie, a jego strumień nie będzie jednolity.
Można zrobić też test, wykorzystując miękki ołówek 6B. Nałóż na rękę kroplę miodu i dotknij ją rysikiem ołówka. Prawdziwy miód nie zmieni koloru, barwa sztucznego stanie się ciemniejsza.
Jakie właściwości ma miód?
Jeśli chcesz być zdrowy – jedz miód! Ma on wiele właściwości prozdrowotnych:
- jest bakteriobójczy, działa jak naturalny antybiotyk,
- dzięki acetylocholinie i potasowi ma zbawienny wpływ na serce,
- wspomaga prawidłowe trawienie, działa też przeciwbiegunkowo,
- przyspiesza gojenie się ran,
- dobrze wpływa na nastrój,
- dzięki glukozie pobudza komórki mózgowe,
- jest świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i włosów.
Czy miód jest zdrowy?
Miód jest bardzo zdrowy. Pod warunkiem, że nie dodajesz go do gorącej herbaty czy kawy. Wówczas traci część właściwości. Niezwykle ważne jest także pochodzenie miodu. Kupuj miody produkowane w sprawdzonych pasiekach.
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?
Najlepsze miody to te o ciemniejszej barwie. Mają one więcej przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Jednym z najlepszych miodów jest miód manuka.
Ile kalorii ma miód?
100 g miodu pszczelego to 304 kalorie.
Rodzaje miodu i ich właściwości
Miód manuka – na co?
Miód manuka zawiera metyloglioksal (MGO), który hamuje rozwój gronkowców, paciorkowców czy bakterii wywołujących wrzody żołądka; leczy anginę i infekcje układu oddechowego.
Miód spadziowy – na co?
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, lepkiej substancji na drzewach; jest najmniej słodki; działa antybakteryjnie, wykorzystywany jest do produkcji syropów wykrztuśnych na kaszel.
Miód rzepakowy – na co?
Miód rzepakowy powstaje z nektaru kwiatów rzepaku; słodki, z nutą gorzkawą; szybko się krystalizuje; ma dobroczynny wpływ na drogi oddechowe, przyspiesza gojenie się ran, ratuje nasze serce i ma właściwości detoksykacyjne.
Miód gryczany – na co?
Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki, ma brunatny kolor i ostry smak; świetny antyoksydant – zapobiega starzeniu się skóry; polecany przy nadciśnieniu i miażdżycy, leczy stany zapalne i nerki.
Miód lipowy – na co?
Miód lipowy powstaje z nektaru kwiatów lipy; ma jasnożółtą barwę; doskonały przy przeziębieniach i grypie – działa jak antybiotyk, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo.
Miód akacjowy – na co?
Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów akacji; ma bardzo jasną barwę, wolno się krystalizuje; pomaga przy schorzeniach żołądka oraz nerek.
Miód nawłociowy – na co?
Miód nawłociowy powstaje z nektaru kwiatów nawłoci; ma żółty kolor i kwaskowaty posmak; m.in. leczy drogi moczowe.
Miód wrzosowy – na co?
Miód wrzosowy powstaje z nektaru kwiatów wrzosu, jest esencjonalny, o wyraźnym zapachu wrzosu; smak ma łagodny, lekko gorzki; pomaga w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego.
Miód wielokwiatowy – na co?
Miód wielokwiatowy – jeden z najpopularniejszych miodów; jego barwa i smak zależą od pory, w jakiej jest zbierany; dobry na przeziębienia.
Jak przechowywać miód?
Miód przechowuj w chłodnym miejscu w temp. 6-10˚C. Jeśli słoik będzie zamknięty, miód nie straci swoich wartości odżywczych nawet przez 23 lata!
Dlaczego miód się krystalizuje?
Miód naturalny tym różni się od sztucznego, że po kilku tygodniach ulega krystalizacji. Miód w 70% składa się z cukrów i w 20% z wody. Gdy często otwierasz słoik, woda zaczyna odparowywać i otrzymujemy nasycony roztwór cukru.
Jak rozpuścić miód?
Skrystalizowany miód można rozpuścić poprzez podgrzanie. Jednak należy pamiętać, że nie wolno przekraczać temperatury 40°C. Ze względu na niewysoką temperaturę proces ten trwa dosyć długo. Aby rozpuścić miód, możesz włożyć słoik z miodem do piekarnika ustawionego na maksymalnie 40°C (lepiej jednak przeprowadzać ten proces w nieco niższej temperaturze) – po kilku godzinach otrzymamy płynny miód.