Piwo

Polacy wypijają rocznie średnio od 96 do 98 l piwa na osobę, co plasuje nas w czołówce krajów europejskich odnotowujących najwyższą konsumpcję tego napoju. Polska zajmuje tym samym trzecie miejsce, tuż za Czechami oraz Niemcami, i wygląda na to, że sytuacja nie ulegnie tak szybko zmianie. Modyfikacjom podlegają jedynie nasze gusta. Coraz częściej sięgamy bowiem po piwa o niskiej zawartości alkoholu oraz takie, które potrafią zaskakiwać nas smakiem.

Co zawiera piwo?

Piwo zawiera wodę, jęczmień, drożdże oraz chmiel. To cztery podstawowe składniki niezbędne do jego produkcji.

Ile cukru ma piwo?

Tak naprawdę trudno określić, ile cukru ma piwo, ponieważ każdy rodzaj tego trunku charakteryzuje się jego odmienną zawartością. Można przyjąć, że 100 g piwa zawiera średnio ok. 4% cukru, co jest niewielką ilością w porównaniu do pozostałych gatunków alkoholi. Przeliczając na łyżeczki,
100-gramowa porcja piwa to niecała łyżeczka cukru w postaci słodu.

Czy piwo ma gluten?

Piwo zawiera gluten, ponieważ jednym z jego składników jest zboże, a dokładniej jęczmień. Produkcja tego napoju alkoholowego z założenia opiera się więc na obecności glutenu, choć w sprzedaży coraz częściej dostępne są także piwa warzone ze zbóż bezglutenowych, takich jak sorgo, ryż, proso czy gryka.

Czy piwo tuczy?

Piwo tuczy tylko wtedy, gdy jest spożywane w nadmiarze, co niestety jest częstą praktyką wśród jego smakoszy. Okazuje się bowiem, że zazwyczaj nie potrafimy poprzestać na małej ilości tego trunku, a konsumując jego większą ilość, dodatkowo wzmagamy łaknienie i podjadamy kaloryczne przekąski.

Ile kalorii ma piwo?

Piwo ma średnio od 40 do 60 kcal w 100 g, co oznacza, że nie należy do wysokoenergetycznych napojów alkoholowych. Kaloryczność zależy jednak oczywiście od rodzaju piwa, dlatego należy wziąć pod uwagę, że niektóre odmiany mogą cechować się zawartością nieco większej liczby kalorii.

Które piwo ma najmniej kalorii?

Najmniej kalorii zawiera piwo bezalkoholowe. Nie jest to z pewnością satysfakcjonująca informacja dla smakoszy tego trunku, którzy poszukują nieco mocniejszych i wyraźniejszych w smaku napojów. Stąd jeśli wybór pada wyłącznie na piwo z zawartością alkoholu, to powinno to być piwo o najniższym stężeniu tego składnika. Taka selekcja zapewni tym samym najmniejszą dawkę kalorii.

Czy piwo jest dobre na nerki?

Piwo wykazuje właściwości moczopędne, dlatego pozytywnie wpływa na układ wydalniczy człowieka. Już jego niewielkie ilości przyczyniają się do usprawnienia funkcjonowania narządów, które odpowiadają za prawidłową pracę układu moczowego. Z tego względu często mówi się, że piwo jest dobre na nerki, ponieważ zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Które piwo jest lepsze – pasteryzowane czy niepasteryzowane?

Zdecydowanie lepsze jest piwo niepasteryzowane, ponieważ cechuje się wyższą zawartością składników odżywczych aniżeli jego wersja poddana procesowi pasteryzacji. Piwo, które zostało podgrzane, mimo iż przedłuża swą przydatność do spożycia, to jednak równocześnie traci wiele witamin i minerałów, a także dobroczynnych bakterii pozytywnie oddziałujących na układ pokarmowy człowieka.

Które piwo jest najmniej gorzkie?

Trudno stwierdzić, które piwo jest najmniej gorzkie, ponieważ na odczucie goryczy w smaku ma wpływ kilka czynników, takich jak zawartość ekstraktu, rodzaj użytego chmielu oraz najważniejszy z nich i jednocześnie najmniej wymierny, czyli indywidualne preferencje degustatora. Jedno jest pewne. Wszystkim tym, którzy wolą nieco słodsze w smaku piwo, można rekomendować piwa pszeniczne, kwaśne, belgijskie, w których nuta goryczy nie wybija się na pierwszy plan w aż tak dużym stopniu.

Jakie piwo do grzańca?

Rodzaj piwa, które chcemy przeznaczyć do przygotowania grzańca, nie ma w zasadzie większego znaczenia. Ważne jest tylko, aby w tym celu wykorzystać jasne odmiany piwa, których bardziej neutralny smak lepiej komponuje się z przyprawami aniżeli ciemniejszych gatunków tego trunku. Najlepiej więc wybrać ulubione jasne piwo i dobrać odpowiedni zestaw przypraw.

Z czym pić grzane piwo?

Grzane piwo najlepiej pić z przyprawami korzennymi oraz dodatkami w postaci cytrusów. Idealnie sprawdzą się tu cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir czy goździki oraz kawałki pomarańczy, cytryn i limonek. A jeśli chcemy dodać całości nieco słodyczy, grzane piwo warto pić z odrobiną soku malinowego lub miodu.

Jakie są rodzaje piwa?

Ze względu na smak, aromat, czas warzenia, a przede wszystkim sposób przeprowadzania fermentacji wyróżnia się cztery rodzaje piwa: bezalkoholowe, dolnej, górnej, a także spontanicznej fermentacji. Pierwsza odmiana to oczywiście napoje niezawierające wcale lub posiadające do 1% alkoholu. Piwa dolnej fermentacji powstają w niskiej temperaturze leżakowania drożdży, tj. od 8 do 12 stopni Celsjusza. Zaliczają się do nich m.in. lagery czy pilznery. Z kolei do grupy piw górnej fermentacji, czyli takich, których drożdże pracują w temperaturze od 16 do 30 stopni Celsjusza, należą piwa typu ale charakteryzujące się wyraźniejszym i owocowym smakiem. Ostatni z rodzajów piwa, tj. spontanicznej fermentacji, powstaje na bazie dzikich drożdży i bakterii, co powoduje, że nabiera wytrawnego, a momentami nawet kwaśnego posmaku.

Ile jest rodzajów piwa w Polsce?

Trudno precyzyjnie policzyć, ile jest rodzajów piwa w Polsce. Szacunkowo przyjmuje się, że na polskim rynku dostępnych jest ponad 1000 gatunków piwa. Aktualizacja tych danych jest jednak niemożliwa do przeprowadzenia. Jak dotąd nie sporządzono pełnego spisu wszystkich pozycji dostępnych w sprzedaży.

Jak wynika ze statystyk, w Polsce nie brakuje smakoszy piwnego trunku. Na szczęście nie możemy narzekać na deficyt wiedzy, która w tym zakresie rozwija się w imponująco szybkim tempie. Znajomość gatunków piwa i konsumpcja w tym przypadku idą więc ze sobą w parze i miejmy nadzieję, że taki stan rzeczy będzie miał miejsce jak najdłużej.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram