Pomarańcza

Święta, święta, pomarańcze…

Pomarańcze to owoce cytrusowe uprawiane na dużą skalę w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Drzewka pomarańczowe osiągają do 9 m wysokości i wydają średnio tysiąc owoców w ciągu roku. Spotykamy je często podczas zagranicznych wakacji, np. w Hiszpanii, zazdroszcząc miejscowym, że mają je niemal na wyciągnięcie ręki. Nam kojarzą się często ze świętami Bożego Narodzenia. Domy wypełnia wtedy ich zapach, w strudlach makowych znajdujemy kawałki kandyzowanej pomarańczowej skórki, a na bożonarodzeniowych jarmarkach raczymy się aromatycznym grzańcem z dodatkiem owocu pomarańczy z goździkami. Ozdoby z ususzonych krążków pomarańczy wieszamy często na choince. Sprawdźmy, co takiego szczególnego ma w sobie pomarańcza i dlaczego warto ją jeść nie tylko od święta!

Rodzaje pomarańczy

Powszechnie znanych jest 5 rodzajów pomarańczy:

  • pomarańcza chińska – najczęściej spotykana w sklepach, uprawiana w krajach śródziemnomorskich, Afryce i w krajach obu Ameryk;
  • pomarańcza bergamota – odmiana gorzka uprawiana we Włoszech, głównie dla uzyskania oleju bergamotowego wykorzystywanego do produkcji herbaty earl grey;
  • pomarańcza gorzka – ze względu na gorzki i kwaśny smak wykorzystywana głównie do przetworów, z jej skórki robi się olejek pomarańczowy do pieczenia;
  • pomarańcza limeta – o małych owocach z zieloną skórką, znana jako limonka lub limetka; co ciekawe – to od niej, a nie na odwrót, pochodzi cytryna;
  • pomarańcza olbrzymia – znana jako pomelo, ma grubą skórę, jędrny miąższ, jej owoce osiągają wielkość nawet do 20 cm.

Jakie właściwości ma pomarańcza?

Jedzmy pomarańcze, bowiem:

  • mają bardzo dużo witaminy C – najwięcej w białej skórce wewnętrznej, tzw. albedo – dzięki temu będziemy mieć większą odporność i mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory;
  • mają błonnik – w błonkach między cząstkami – a błonnik wpływa pozytywnie na trawienie i wspomaga układ krążenia;
  • są świetnym środkiem antydepresyjnym – dzięki witaminom z grupy B i kwasowi foliowemu.

Ile kalorii ma pomarańcza?

Pomarańcza zawiera 47 kcal w 100 g. Średnia pomarańcza waży około 240 g, a to równa się 113 kcal.

Ile witaminy C ma pomarańcza?

W 100 g znajdują się 53 mg witaminy C. Ze względu na wysoką zawartość tej witaminy pomarańcze uchodzą za doskonałe źródło antyoksydantów. Właściwości te wpływają ochronnie na działanie układu krwionośnego oraz ogólny stan skóry. Mogą także wpływać na zmniejszenie występowania chorób nowotworowych, zawałów czy chorób serca.

Czemu warto pić sok z pomarańczy?

Pomarańcze są jednymi z najzdrowszych owoców. Niezwykle zdrowy jest także ich sok. Najlepiej wyciskać go samemu, mamy wtedy pewność, że nie będzie miał konserwantów i białego cukru. Pamiętaj jednak, że ten zrobiony przez Ciebie po około 8 godzinach traci część witamin.

Sok z pomarańczy:

  • jest pomocny przy zaparciach;
  • zawiera dużo wapnia – może zastąpić pokarmy mleczne.

Przeciwwskazania w jedzeniu pomarańczy

Po pomarańcze nie powinny sięgać osoby, które mają kłopoty z żołądkiem (nadkwasota, wrzody). Owoce te nasilają bowiem zgagę. Kwas z pomarańczy może także powodować nadwrażliwość zębów.

Czerwone pomarańcze

Uprawiane na Sycylii czerwone pomarańcze różnią się od tych pozostałych kolorem. Odmiany moro, tarocco i sanguinello mają właściwości podobne do właściwości pomarańczy o kolorze pomarańczowym. Różnią się zawartością antocyjanów odpowiedzialnych za ich kolor. Te zapobiegają chorobom układu krążenia, mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Czerwone pomarańcze je się na surowo, a także wytwarza z nich sok.

Jak oczyszczać skórkę pomarańczy?

Popularnym dodatkiem do wypieków i deserów, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jest kandyzowana skórka pomarańczowa. Pamiętaj, żeby przed jej przygotowaniem dokładnie umyć pomarańczę. Najlepiej zrobić to wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie należy parzyć owocu za pomocą wrzątku, gdyż wtedy zanieczyszczenia na powierzchni skórki mogłaby dostać się do środka owocu, a nie tego chcemy.

Jak obierać i filetować pomarańcze?

Jak ładnie obrać pomarańczę? A jak wyciąć z niej ładne cząstki? Filety z pomarańczy są częstym składnikiem sałatek. Często zastanawiamy się, jak je wyciąć z całego owocu. Jest na to bardzo łatwy sposób! Obejrzyj trik Karola Okrasy i zostań mistrzem w filetowaniu pomarańczy!

Do czego pasują pomarańcze?

W świecie kulinarnym pomarańcze pasują w zasadzie do wszystkiego. Świetnie smakują z mięsem, np. z gęsią, kaczką, jagnięciną. Doskonale sprawdzają się jako owoce na przetwory – wypróbuj przepis na konfiturę pomarańczową, skórkę pomarańczową w syropie lub mus jabłkowy z pomarańczami! Również wypieki uwielbiają ten owoc, czego dowodem jest moc przepisów na ciasta, desery, ciasteczka, kremy i inne smakołyki!

Przeczytaj więcejUkryj tekst

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!