Curry – aromat azjatyckiej kuchni

Kuchnia azjatycka swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza głównie przyprawom. Za jedną z najpopularniejszych uchodzi curry, które wywodzi się z kuchni indyjskiej oraz tajskiej. W Indiach nazwą curry określany jest sposób przygotowania potrawy na bazie mięsa, ryb lub warzyw w sosie. Curry w postaci sypkiej przyprawy oraz pasty zawdzięczamy czasom kolonizatorów, którzy poznawszy niesamowity smak tamtejszych dań, pragnęli zabrać namiastkę tego smaku do swych domów.

Curry to zatem nazwa dania, przyprawy oraz liści drzewa, które stosuje się jako przyprawę, jednak raczej nie wchodzą w skład popularnej mieszanki.

Jakie składniki tworzą tę niesamowitą orientalną przyprawę? Istnieje wiele receptur i trudno jest zadecydować, która z nich jest tą najbardziej pierwotną. Do mieszanki dodajemy kurkumę, imbir, pieprz, kolendrę, kmin rzymski, chilli. Spotyka się również mieszanki z cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową czy czosnkiem. Niektórzy twierdzą, że trudno jest odtworzyć smak indyjski ze względu na brak w polskich sklepach trawy cytrynowej, galgantu (korzenia podobnego do imbiru), liści kaffiru.

Rozróżnia się trzy rodzaje curry – żółte, czerwone, zielone. Żółte swą barwę zawdzięcza głównie kurkumie. Czerwone przygotowuje się z czerwonego chilli, natomiast zielone (ostrzejsze od dwóch pozostałych) zawiera w sobie zielone chilli oraz liście kolendry.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram