Na rozgrzewkę cynamon

Cynamonowce to wiecznie zielone drzewa. Początkowo porastały tylko tereny północno-wschodniej Azji . Przyprawę pozyskuje się z kory. Z drzewa ścinane są gałązki, ściąga się z nich korę, którą później poddaje się krótkiemu procesowi fermentacji. Następnie oczyszcza się korę z resztek łyka i pozostawia do wysuszenia na słońcu. Podczas suszenia kora cynamonu zwija się w charakterystyczne ruloniki.

Istnieje ponad 250 gatunków cynamonowców, jednak w przemyśle spożywczym wykorzystuje się najczęściej dwie odmiany. Pierwszą z nich jest cynamon cejloński – słodki w smaku i łatwy do zmielenia. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy cynamon wonny, zwany kasją. Różni się od poprzedniego tym, że jest twardszy, ciemniejszy i tańszy.

Zapewne każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem. Przyprawa ta idealnie komponuje się z zapiekanymi owocami. Stosuje się ją do wielu ciast. Wchodzi w skład przyprawy piernikowej. Cynamon nadaje pięknego aromatu mięsom – stosuje się go do gulaszów, szynek a także ryb. Razem z goździkami, imbirem i cytrusami świetnie pasuje do grzanego wina. Wzbogaca również smak gorącej czekolady. Mówi się również, że cynamon jest afrodyzjakiem!

Lecznicze właściwości cynamonu

Cynamon bogaty jest w błonnik, żelazo i wapń. Jest antyoksydantem – opóźnia proces starzenia się komórek. Posiada właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Właściwości cynamonu znane były już w starożytnych Chinach. Ze względu na to, że to naturalny środek konserwujący, stosowano go do balsamowania ciał. W medycynie chińskiej wykorzystywano cynamon jako lek, podobne wzmianki można odnaleźć w Starym Testamencie. Cynamon pomaga leczniczo w przeziębieniach. Dobrze wpływa na trawienie, pomaga przy nudnościach i biegunkach. Poprawia krążenie i rozgrzewa. Stosowany jest również jako środek grzybobójczy przy infekcjach.

Wykorzystanie w kosmetyce

Słodko-korzenny smak i zapach przyprawa zawdzięcza aldehydowi cynamonowemu zawartemu w korze cynamonowca. Prócz kory pozyskuje się również sam olejek, który wykorzystuje się w artykułach spożywczych i kosmetykach. Ze względu na właściwości bakteriobójcze cynamonu, używa się go np. w odświeżaczach do ust. Olejek cynamonowy, przez obecność aldehydu benzoesowego, drażni komórki czuciowe, dlatego wykorzystuje się ten olej w maściach rozgrzewających oraz preparatach antycellulitowych. Olejek można pozyskiwać również z liści i korzenia cynamonowca, które pachną zupełnie inaczej. Olejek z liści wyróżnia aromat goździkowy ze względu na zawartość eugenolu. Olejek z korzenia cynamonowca charakteryzuje zapach kamfory.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram