
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
W aktualnych zaleceniach dotyczących żywienia dzieci podkreśla się, że rodzice są odpowiedzialni za przygotowanie i podanie dzieciom posiłku, ale to dzieci decydują czy zjedzą posiłek i ile zjedzą. Jak w takim razie postępować, żeby wykształcić i utrwalić u dziecka prawidłowe nawyki żywieniowe?
Nie zmuszaj
Zachęcanie czy wręcz zmuszanie dzieci do pozostawienia pustego talerza uważa się za błędną strategię. Nie dotyczy to oczywiście niejadków, które nigdy nie są głodne i wykorzystują każdą okazję do unikania jedzenia. Podobnie jak dorośli, dzieci szybko uczą się jak kontrolować ilość spożywanej żywności, a słuchając własnego organizmu wiedzą kiedy są głodne i najedzone.
Jeśli dorośli za wszelką cenę starają się podać dziecku większą porcję „wartościowego posiłku” lub nalegają na kolejna dokładkę, te fizjologiczne mechanizmy kontrolujące apetyt mogą ulec zaburzeniu. Może to sprzyjać nadmiernej konsumpcji, a w efekcie przybieraniu na masie ciała i otyłości. Pamiętajmy też, że dzieci różnią się do siebie, mają odmienne upodobania żywieniowe, różne ulubione dania i produkty. Często ograniczają swoje menu, zawężając je do kilku ulubionych dań, niekoniecznie o wysokiej wartości odżywczej.
Zachęcaj, dawaj przykład
Zachęcajmy dzieci do samodzielnych wyborów, oferując kilka różnych dań i zapytajmy, dlaczego właśnie te produkty znalazły się na talerzu. Wprowadzając nowe produkty, nie zrażajmy się, gdy za pierwszym razem nowa żywność nie spotka się z entuzjastycznym przyjęciem a „zdrowe brokuły” zostaną uznane za „niedobre”. Starajmy się często eksponować nowe produkty w atrakcyjnej formie i jadajmy razem z dziećmi. Jadanie wspólnych posiłków, rodzinne gotowanie i nakrywanie do stołu, to najlepsza forma edukacji żywieniowej. Pozwólmy dzieciom na eksperymenty w kuchni, nawet, jeśli później będzie wymagała ona nieco większego sprzątania. Warto postępować według zasady, że rodzice zawsze powinni dawać dobry przykład, także w żywieniu.
Zwyczaje żywieniowe panujące w rodzinie, stanowią wzorzec dla dzieci, które następnie przekazują je swoim dzieciom. Zmiana nawyków żywieniowych, wprowadzenie modyfikacji w zwyczajowym sposobie żywienia nie zawsze jest łatwa, ale mając na uwadze własne zdrowie i zdrowie przyszłych pokoleń chyba warto spróbować.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Trwa ładowanie komentarzy