Pieczywo z czterech stron świata

Pieczywo niejedno ma imię. Dobrze nam znane bułeczki oraz bochenki pszennego chleba wcale nie są tak popularne w innych krajach, jak mogłoby się nam wydawać. Nie znaczy to jednak, że nie jada się tam chleba wcale. Wręcz przeciwnie! Wiele krajów słynie ze swoich chlebowych wypieków. Poznajcie kilka z nich:

Pita

To okrągłe lub owalne placki wykonane z mąki pszennej, wody i drożdży. Podczas pieczenia pęcznieją, dzięki czemu wewnątrz tworzy się kieszonka doskonale nadająca się do napełnienia farszem. Ten typ pieczywa szczególnie popularny jest w krajach Bliskiego Wschodu i znany jest tam już od ponad 12 000 lat. Nazwa „pita” pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „płaski”.

Maca

Maca jest cienkim plackiem w kształcie koła lub kwadratu. Skład macy jest bardzo prosty: składa się ona z mąki i wody. Wyraz „maca” pochodzi z języka hebrajskiego, w którym oznacza „przaśny”, czyli zrobiony z niezakwaszonego ciasta. Zabronione jest używanie przy jej wyrobie zakwasu, ponieważ jego spożycie podczas Paschy jest zakazane przez prawo żydowskie, a to właśnie z tej okazji maca jest jadana przez Izraelitów.

Pumpernikiel

Pierwsze wzmianki o tym ciemnym, żytnim chlebie pochodzą z 1450 roku z Westfalii. Swój ciemny, prawie czarny kolor zawdzięcza metodzie wypiekania – piecze się go w metalowych formach, w temperaturze około 100 stopni, a cały proces może trwać nawet dobę. Podczas wypieku karmelizuje się skrobia, co nadaje mu charakterystyczny kolor oraz słodkawy smak. Pumpernikiel jest chlebem o zwartej, ciężkiej konsystencji, a ponieważ nie zawiera spulchniaczy, dość łatwo się łamie i kruszy. W niektórych przepisach jako dodatek używa się miodu, melasy lub jabłkowego soku, by jeszcze bardziej osłodzić jego smak.

Focaccia

Ten rodzaj śródziemnomorskiego pieczywa liczy sobie już ponad 2000 lat. Obecnie najpopularniejszy jest we Włoszech, lecz jego korzenie sięgają prawdopodobnie starożytnej Grecji. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „focacio”, co oznacza domowe ognisko. Fakt ten związany jest z pierwotną metodą wypiekania focacci – nad domowym paleniskiem. Choć początkowo wypiekana była bez udziału drożdży, obecnie stosuje się ich dodatek. Smak focacci może być ulepszany licznymi dodatkami w postaci warzyw oraz ziół. Focaccia stanowi świetną bazę do kanapek i pizzy, ale bardzo popularną metodą spożywania jej jest maczanie w oliwie oderwanych od całości kawałków.

Chapati

Indyjskie chlebki chapati znane są również pod nazwą ćapati. Są to jedzone na co dzień cieniutkie placki z pszennej mąki razowej, wody i soli, przypominające znane nam podpłomyki. Piecze się je w specjalnym naczyniu tava lub na gorącym kamieniu. Często używane są zamiast sztućców do nabierania jedzonej potrawy.

Paratha

Kolejnym rodzajem pieczywa popularnego w Indiach jest paratha – smażony, wielowarstwowy placek wykonany z razowej mąki pszennej. Podaje się go w wersji z nadzieniem lub bez.

Naan

Pochodzący z Azji Środkowej chlebek naan to płaski, drożdżowy placek o wydłużonym kształcie przypominającym kroplę. Piecze się go w specjalnym glinianym piecu tandoor, w którym temperatura dochodzi nawet do 480 stopni. Ze względu na wysoką temperaturę pieca piecze się go zaledwie kilka minut.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram