Kalarepa • Przepisy / Porady • strona 2Uwielbiasz kalarepę? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Jak jeść kalarepę? ☆ Czy kalarepa jest zdrowa? ☆ Jak obrać kalarepę? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<p>W gwarze śląskiej znana jako „oberiba”, a sama jej bulwa jako „knola”. Ta szczególna odmiana kapusty warzywnej pojawiła się w Polsce dopiero pod koniec XIX wieku. I choć upłynęło już trochę czasu od jej debiutu nad Wisłą, to kalarepa nadal nie wspięła się na najwyższe pozycje naszej listy najpopularniejszych warzyw. Jak dotąd bardziej doceniono ją na Litwie, gdzie stosowana jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie.</p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/kalarepa/2