Kuchnia francuska
Jak przyrządzić tosty francuskie?
Francuskie śniadania odbiegają pod względem smaku od tych, które zwyczajowo spożywamy w Polsce. Ich cechą charakterystyczną jest słodycz – i to w każdej możliwej postaci. Zamiast herbaty – sok, zamiast bułki – croissant. Wyjątkiem pozostaje tost francuski, który występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Prawdziwe tosty francuskie przygotowuje się z jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie smaży na patelni z odrobiną masła. Takie tosty francuskie smakują wybornie zarówno na słodko, jak i na słono – dla osób, które chcą być fit, to duże wyzwanie. Przekonajcie się, jak pyszne mogą być tosty francuskie z przepisami Kuchni Lidla. Sprawdźcie przepisy na francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami oraz francuskie tosty z boczkiem i serem.
Francuskie desery – nasze ulubione przepisy!
Francja znana jest z całej gamy deserów. Najbliższa polskiej kulturze cukierniczej jest zdecydowanie tarta. Ten niezwykle popularny wypiek, choć ma jedną nazwę, można przygotować na cieście kruchym, drożdżowym albo francuskim. Oryginalny przepis na tartę bazuje jednak na tym pierwszym rodzaju ciasta. Jeśli nie mieliście jeszcze do tej pory okazji spróbować prawdziwej tarty francuskiej, to Kuchnia Lidla poleca przepis na:
W wersji minimalistycznej warto natomiast spróbować tartaletek, czyli mniejszych tart, formą zbliżonych raczej do ciastek aniżeli ciasta. Z Kuchnią Lidla upieczecie m.in.:
- tartaletki czekoladowo-wiśniowe
- tartaletkę z jabłkami
- tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Pozostając przy temacie minisłodkości, którymi raczy nas Francja, nie można pozostać obojętnym na zdobywające coraz większą popularność nad Wisłą makaroniki. Choć nazwa niejednego zapewne wprowadzi w błąd, to dla rozwiania wszelkich wątpliwości, przypominamy, że francuskie makaroniki należą do rodzaju ciastek. Powstają z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Reszta to dodatki lub składniki urozmaicające smak, dzięki którym makaroniki różnią się między sobą w zależności od przepisu. Możecie więc spotkać się z makaronikami nadziewanymi czekoladą czy też kremem i dekorowanymi lukrem, polewą itp.
A jeśli na deser wolicie mniej słodkie, ale bardziej sycące bułeczki z ciasta drożdżowego, to powinniście sięgnąć po tzw. brioche. W Kuchni Lidla znajdziecie wskazówki, jak upiec francuskie brioche z czekoladą. Taka propozycja przepisu jest również idealna na śniadanie.
Z kolei wszystkim, którzy poszukują nieco większej porcji słodyczy, warto polecić francuski tort bezowy. W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje naprawdę wyśmienicie! Spróbujcie, a nie pożałujecie! Oto przepis na dacquoise kakaowo-orzechowy.
W przypadku tych minisłodkości dużą rolę odgrywało białko jajka. Tymczasem wśród francuskich przysmaków można spotkać specjał, który przygotowuje się głównie z żółtek. Jest nim crème brûlée, czyli zapiekany deser z wierzchnią warstwą skarmelizowanego cukru. Kuchnia Lidla, obok przepisu na crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową, proponuje także jego wersję fit przygotowaną na bazie kaszy jaglanej. Przekonajcie się, jak pyszny może być jaglany crème brûlée!
Jak przyrządzić prawdziwą ratatouille?
Gdy przychodzi pora obiadu czy kolacji, we Francji rozpoczyna się prawdziwy czas celebracji. To właśnie tym posiłkom Francuzi poświęcają najwięcej uwagi. Nic dziwnego, w końcu mają w tej kwestii sporo do zaproponowania, choćby taką ratatouille. Danie, którego mogą skosztować również wegetarianie, przygotowuje się tylko i wyłącznie z warzyw, tj. z papryki, pomidorów, cebuli, cukinii, bakłażanu, czosnku i oliwek. Wszystkie składniki należy obrać i pokroić, a następnie smażyć na patelni i przyprawić solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami prowansalskimi. Końcowym etapem jest gotowanie powstałej mieszanki w bulionie warzywnym oraz winie. Ratatouille smakuje wybornie, podawana zarówno jako samodzielna potrawa, jak również w postaci dodatku do mięs. Sprawdźcie przepis Kuchni Lidla na amarantusową ratatouille z filetem jagnięcym i zainspirujcie się pomysłem!
Sprawdzony przepis na sos beszamelowy
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że popularny, także w polskiej kuchni, sos beszamelowy swoją nazwę zawdzięcza francuskiemu urzędnikowi na dworze Ludwika XIV. Jego receptura przetrwała do dziś i cieszy się sporym zainteresowaniem. Jeśli więc zamierzacie przygotować sos beszamelowy, to sięgnijcie po sprawdzony przepis Kuchni Lidla.
Tradycyjne francuskie potrawy – nasze przepisy
W poszukiwaniu francuskich akcentów kulinarnych koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla, która na początek dnia poleca croissanta pod postacią kanapki paryżanki lub rillettes, czyli pyszny dodatek do chrupiącej bagietki. Rillettes z kaczki to przysmak będący czymś pomiędzy pasztetem i smalcem – można go używać nie tylko do smarowania pieczywa, ale również jako farsz do dań głównych. Wybór należy do Was!
Z kolei na obiad warto przygotować francuskie naleśniki z mąki gryczanej, tj. galletes. Przepis na galletes z grzybami i szynką powinien w zupełności zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy tego specjału. Oczywiście, dodatki możecie komponować wedle własnego uznania. Taką różnorodność zapewni Wam także quiche, czyli tarta wytrawna, którą Francuzi jadają na potęgę! Sprawdźcie, z czym możecie ją przyrządzić.
Quiche – przepisy:
- quiche ze szparagami
- quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
- quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasykiem w tej kategorii pozostaje jednak quiche lorraine, tarta znana jako placek lotaryński – na nią przepis również podaje Kuchnia Lidla.
A po więcej pomysłów na tradycyjne dania kuchni francuskiej warto zajrzeć tutaj:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
