Kuchnia francuska - przepisy i pomysły (str. 12):
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
![Francuskie brioche z czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7eebdf9f43c9-1ec69115ce-Francuskie_Brioche.webp)
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
![Minitorcik migdałowy "Paris"](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/688be3ce0bf3-872268c39f-MINI_TORCINK_MIGDALOWY_PARIS.webp)
Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
![Słodko-słony bezowiec](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ea09d51353b2-0ad7825f93-KW_38_cukiernik_slodko_slony_bezowiec.webp)
Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!
![Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cc1cf98ecae0-ded614945c-BACK_TO_SCHOOL_Prowansalskie-poledwiczki-z-pieczarkami.webp)
Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.
![Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f0dc90d98c97-009ee0831e-Pascal_KW_21_14411_S_56491_POZIOM.webp)
Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!
![Eklery kawowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cc072d528637-d40e049a17-eclaire_KW20_199186_POZIOM_RGB.webp)
Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.
![Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/748d4d0b7ac4-6e37d6a429-Pascal_Maly_solony_z_soczewica_KW_16_S_43297_POZIOM.webp)
Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!
![Terrina z łososia z serem feta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0843066dda8e-781b919ccf-terrina z lososia z serem logo.webp)
Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.
![Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e13d6d58403a-2f551b3498-KW_09_PASCAL_vol-au-vent-ze-schabem,-porami-w-sosie-pieczarkowym_14027_S_37678_RGB_poziom.webp)
Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.
![Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/87d05a7cc7fa-0a4f4f1b42-KW-7_PASCAL_Paupiette-z-indyka_nadziewane_ricotta_i_pieczarkami_13887_S50534_RGB_POZIOM_FHZ.webp)
Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.
![Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4d91d5024b0c-27c8f2655e-KW_05_13892_S_163875_RGB_chrzanowo-czosnkowe_puree_ziemniaczane.webp)
Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.
![Chlebowy suflet z serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1b0b49a51189-b39209d079-KW_06_Chlebowy_suflet_z_serem_1389235002.webp)