Kuchnia francuska - Roladki - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Najlepsze przepisy na roladki
Na roladki istnieje wiele przepisów, dlatego też występują w aż tylu wersjach. Możliwości ich przyrządzania są nieograniczone!
Zazwyczaj podstawą roladek w przepisie jest mięso. Spotkacie się zatem z roladkami drobiowymi, wołowymi czy też wieprzowymi. Wśród tych ostatnich najpopularniejsze są roladki z karkówki, a przede wszystkim roladki schabowe, które często przyrządzane są z pieczarkami.
Wielbicielom drobiu warto natomiast polecić roladki z kurczaka, doskonale komponujące się ze szpinakiem czy z serem, jak w przepisie Kuchni Lidla na roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym. Koniecznie skosztujcie również roladek z indyka:
A jeśli jesteście smakoszami ryb, to roladki z łososia smakują naprawdę wybornie! Wypróbujcie przepis Kuchni Lidla na roladki z wędzonego łososia z jabłkiem.
Doskonałym składnikiem roladek jest również szpinak. Sięgnijcie po przepisy na roladki szpinakowe Kuchni Lidla, a na pewno nie pożałujecie!
- roladki ze szpinakiem i z szynką: roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- roladki schabowe w sosie ze szpinakiem: roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Zamiast ze szpinakiem możecie też pokusić się o przygotowanie roladek z pieczarkami.
Po więcej pomysłów na roladki, w tym również bardzo szybkie w wykonaniu, jak roladki z ciasta francuskiego, zajrzyjcie do Kuchni Lidla:
Pamiętajcie, że zaoszczędzicie mnóstwo czasu, jeśli zdecydujecie się serwować roladki na zimno. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się roladki podane w galarecie.
Jak zrobić roladki?
Roladki, wbrew pozorom, nie są trudne w przygotowaniu. Aby wiedzieć, jak zrobić roladki schabowe, wołowe czy z kurczaka, trzeba jedynie opanować dość wymagającą sztukę ich zwijania. Reszta, czyli farsz, dopełni całości kompozycji.
W przypadku wołowiny warto ponadto zasięgnąć informacji, jakie mięso najlepiej nada się na roladki wołowe. Nie każda część tuszy będzie bowiem odpowiednia. Plastry mięsa na roladki powinny być cienkie i dobrze rozbite w poprzek włókien, a jednocześnie zwarte w strukturze. Na to danie poleca się więc wybierać polędwicę, karkówkę lub udziec wołowy.
Nieco trudniej jest z drobiem, który z zasady charakteryzuje się delikatnym mięsem. Jak więc zawijać roladki z kurczaka czy indyka? Ciasno, pamiętając, aby dokładnie zawinąć brzegi do środka roladki. Podobnie zresztą postępuje się z tortillą. Jeśli więc zastanawiacie się, jak zrobić roladki z tortilli, to posłużcie się wykałaczkami, które znacznie ułatwią sprawę.
Mimo tak szerokiego wyboru mięs najczęściej przyrządza się roladki ze schabu. Dla wielu osób ważne jest więc, czym faszerować roladki schabowe, a w dalszej kolejności – jak długo dusić lub piec roladki schabowe w piekarniku. Po te, jak i inne wskazówki, np. jak długo piec roladki z kurczaka, sięgnijcie jak zwykle do niezawodnej Kuchni Lidla.