Kuchnia grecka - Sałatka owocowa - przepisy i pomysły:

Kuchnia grecka

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Pełne kolorów i witamin, a do tego niezwykle orzeźwiające, szczególnie podczas upalnego lata. To tylko niektóre z powodów, dla których warto sięgnąć po sałatki owocowe. Choć są spożywane zdecydowanie rzadziej aniżeli warzywne, nie powinny schodzić jednak na dalszy plan, bo są ciekawym urozmaiceniem wytrawnych kompozycji sałatkowych. Sprawdźcie razem z Kuchnią Lidla, jakie owoce najlepiej ze sobą łączyć.

Sałatka owocowa – nasze przepisy

Sałatki owocowe to prawdziwa feeria barw i bogactwo smaków, podkreślone różnego rodzaju dressingami i dodatkami. W zależności od pory roku sałatka owocowa może być kompozycją typowo jesiennych lub zimowych owoców albo mieszanką świeżych letnich darów ogrodu. W polskich realiach niejednokrotnie spotkacie się też z wersją egzotyczną sałatki, jaką jest np. sałatka owocowa wg przepisu Kuchni Lidla na salsę z kiwi i mango czy też sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą. Aby osiągnąć zwartą konsystencję sałatki, składniki najczęściej miesza się z jogurtem naturalnym albo z miodem, który zwykle bywa składnikiem różnorodnych dressingów. Sprawdźcie, w jakich przypadkach taka kompozycja smakuje najlepiej:

Sałatkę owocową możecie podać według uznania np. z bitą śmietaną, z galaretką, a nawet z alkoholem. Dzięki takim dodatkom jak np. kasza smak sałatki będzie lepszy, a wartość odżywcza większa – warto się o tym przekonać samemu, przygotowując danie, jakim jest kasza jaglana w sałatce z mandarynką i granatem. Popularność zdobywa ostatnio także sałatka owocowa z ryżem.

Z jakich owoców sałatka owocowa?

Do przyrządzenia sałatki owocowej nie potrzeba wielu składników. Wystarczy bazować zaledwie na dwóch czy trzech owocach, jak w przypadku sałatki owocowej z arbuzem i granatem na carpaccio z gruszki. I choć nie ma zasady określającej, jakich gatunków owoców należy używać,  to owoce egzotyczne są zdecydowanymi faworytami wśród składników sałatkowych kompozycji. W Kuchni Lidla znajdziecie więc wiele przepisów na sałatkę owocową:

Zwycięzcą pozostaje jednak bezsprzecznie arbuz. To właśnie z nim w roli składnika przygotujecie równie smaczne, co fantazyjne sałatki, takie jak np. kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza, którą zamiast w misce umieścić możecie w arbuzie. Polskie owoce, mimo iż rzadziej goszczą na liście składników sałatek przyrządzanych z owoców, to zwykle są ich mocnymi akcentami smakowymi. W letniej sałatce z arbuzem i dressingiem cytrynowym wg przepisu Kuchni Lidla występują m.in. maliny. W sezonie letnim warto też pokusić się o przyrządzenie sałatki owocowej z aromatycznymi truskawkami, które nadadzą całej mieszance owoców słodycz i świeżość.

Sałatka owocowa – pyszna zabawa dla najmłodszych

Sałatka owocowa to idealna propozycja przekąski dla dzieci, którą można podać nawet na śniadanie z ulubionymi płatkami czy też z sokiem, jak proponuje Kuchnia Lidla w swym przepisie na sałatkę owocową. Jej głównym atutem jest samo przygotowanie, które najmłodsi mogą potraktować jako czystą zabawę. Jeśli tylko pozwolicie im pokroić owoce, z pewnością chętniej skosztują Waszych sałatek. Pozwólcie wykazać się dzieciom zaradnością również na polu kulinarnym, a zobaczycie, że sałatka z melona i komosy ryżowej albo pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami zniknie z talerza szybciej, niż się na nim pojawiła! 

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!