Kuchnia grecka - Sałatka z rybą - przepisy i pomysły:

Kuchnia grecka

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Ryby w sałatkach stanowią wartościowy i odżywczy składnik. Wystarczy kilka warzyw, ryba – z puszki, wędzona, pieczona, smażona, gotowana. Możliwości jest wiele! Jak je najlepiej wykorzystać? Spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla – podpowiemy, jak stworzyć idealną sałatkę z rybą w roli głównej!

Sałatka z rybą – jakie ryby wybrać?

Planując sałatkę z rybą, sięgajcie przede wszystkim po gatunki ryb morskich. Te posiadają najwięcej wartości odżywczych, w tym m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyrządzajcie więc sałatkę z tuńczykiem, łososiem czy makrelą, a jeśli jesteście zwolennikami wyraźnych smaków, również sałatkę śledziową. Każda z tych ryb sprawdzi się w kompozycji z wybranymi składnikami. Wystarczy jeszcze tylko zastanowić się, na jaką rybę macie ochotę. Czy preferujecie sałatkę z rybą wędzoną, w oleju z puszki czy też może z rybą smażoną? Jeśli chodzi o smak, w zasadzie każda będzie odpowiednia, choć w praktyce najrzadziej dodaje się do sałatek ryby smażone. Ze względu na zawartość witamin i minerałów najlepiej wybrać ryby w oleju. Ostateczny wybór należy jednak do was!

Sprawdzone przepisy na sałatki z tuńczykiem!

Sałatka z tuńczykiem to jedna z tych przekąsek, którą bardzo łatwo zjadać w postaci pasty na kanapce. Ten gatunek ryby doskonale łączy się z majonezem, tworząc zwartą konsystencję, pozwalającą równomiernie rozprowadzić pastę na chlebie czy bułce. Kuchnia Lidla poleca w ten sposób skosztować holenderskiej sałatki z tuńczykiem i jajkiem. W niektórych przepisach nawet chleb bywa jednym ze składników, jak np. we włoskiej sałatce w stylu panzanella. Odgrywa on wtedy podobną rolę jak dodatki w przypadku sałatki z tuńczyka i ryżu czy makaronu. Jeśli natomiast jesteście na diecie, to zapewne w waszym kręgu zainteresowań będzie każda sałatka z tuńczykiem w wersji fit. Nie wahajcie się zatem dłużej i sięgnijcie po sałatkę z awokado i tuńczyka. Dzięki niej zaoszczędzicie nie tylko na kaloriach, ale również na czasie, bo wykonacie ją w zaledwie 10 minut!

Sałatki z łososiem – sprawdź nasze propozycje!

Łosoś bywa popularnym składnikiem sałatek, co wynika zapewne z faktu, że jest szeroko dostępny w sprzedaży pod różnymi postaciami. Do sałatki z łososia, obok filetów czy surowych peklowanych plastrów tej ryby, dodaje się zazwyczaj jej wędzone kawałki. W Kuchni Lidla znajdziecie kilka pomysłów na sałatkę z łososiem wędzonym. Spójrzcie!

To oczywiście nie wszystkie opcje, które można wykorzystać, przyrządzając sałatkę z łososia. Równie ważne są dodatki, dlatego sałatkę z łososiem Kuchnia Lidla poleca wzbogacić jajkiem, jak w pierwszym z wymienionych przepisów, ale także i awokado, figurującym wśród składników drugiej propozycji. Inne możliwości? Oto one:

Sałatka śledziowa – najlepsze pomysły

Sałatka śledziowa to częsty gość na polskich stołach, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Nie oznacza to oczywiście, że zaniedbujemy śledzia w pozostałych okresach roku. Wręcz przeciwnie. Śledź towarzyszy Polakom o każdym czasie, bo stanowi m.in. wdzięczny element sałatek. Chcecie się przekonać osobiście? Skorzystajcie koniecznie z poniższych przepisów na:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!