Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- nóż dekoracyjny do wykrawania kulek z owoców
Komosę ryżową moczymy w zimnej wodzie ok. 12 godzin.
KROK 1: Gotujemy komosę
Płuczemy komosę, zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Odstawiamy do ostygnięcia, a gdy będzie chłodna, dodajemy syrop z agawy. Mieszamy.
KROK 2: Przygotowujemy owoce i sos
Pomarańcze filetujemy, a odcedzony z nich sok przelewamy do miseczki. Łączymy go z jogurtem i syropem z agawy, tworząc słodki sos.
Melon otwieramy, wycinając w nim naprzemiennie duże ząbki. Z powstałych w ten sposób koszyczków wyjmujemy pestki.
Za pomocą noża dekoracyjnego wycinamy miąższ melona, tworząc średniej wielkości kuleczki, które następnie łączymy w misce z filetami z pomarańczy i komosą. Mieszamy.
Połączone składniki przekładamy do oczyszczonych z miąższu melonowych koszyczków.
KROK 3: Dekorujemy sałatkę
Sałatkę posypujemy z wierzchu świeżymi malinami, polewamy sosem i dekorujemy liśćmi świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
2665 dni temu
Cukier waniliowy może zawierać gluten.
Odpowiedz
2665 dni temu
Cukier waniliowy można samemu zrobić, wtedy mamy pewność składu :) https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
2665 dni temu
Otóż to, cukier można samemu zrobić i taki jest moim zdaniem najlepszy. Ja jak mam lenia to ewentualnie jeszcze kupuję bezglutenowy z BEZGLUTEN. Natomiast najczęściej robię sama, bo w ogóle wychodzę z założenia, że jeśli się coś zrobi samemu, to można być tego pewnym.