Na imprezę - Udka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!
Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!
Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.
Przepis na udka z kurczaka
Przepis na udka z kurczaka jest w zasadzie prosty. Minimalistyczna wersja przepisu na udka zakłada bowiem użycie odpowiedniej kompozycji przypraw i wstawienie mięsa do piekarnika. Czy można chcieć więcej? Otóż tak. Kuchnia Lidla inspiruje do przygotowania nieco bardziej wykwintnych dań, w których udka z kurczaka są głównym składnikiem przepisu. Takie udka i takie przepisy znajdziecie tylko tutaj!
Udka z kurczaka – przepisy:
- udka z kurczaka duszone: uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
- udka z kurczaka dietetycznie: podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
- udka z kurczaka na ostro: uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- udka z kurczaka inaczej: cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem lub potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
A jeśli jesteście wygodni i preferujecie udka z kurczaka bez kości, ten przepis jest wręcz stworzony dla was: uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii. Udka z kurczaka nadziewane jakimkolwiek farszem są ciekawą, choć nadal rzadko spotykaną potrawą w polskiej kuchni. Wynika to zapewne z mniejszej liczby przepisów na luzowane udka z kurczaka, a często również z braku umiejętności ich trybowania wśród amatorów gotowania. Nie zmienia to jednak faktu, że udka z kurczaka na obiad to bardzo trafiony pomysł. Warto więc nieustannie poszukiwać tego idealnego przepisu, w którym udka odgywają najważniejszą rolę.
Jak zrobić udka z kurczaka?
Niby proste, a jednak nie dla wszystkich oczywiste. Jak upiec udka z kurczaka, aby ich smak zaskoczył niejednego znawcę kuchni? Kluczem do sukcesu jest dobra marynata, która pozostaje na mięsie odpowiednio długo i powoduje, że udka z kurczaka z piekarnika nabierają wyjątkowego aromatu. W ten sposób pieczone udka z kurczaka mogą bardzo szybko stać się waszym ulubionym daniem. A jeśli zależy wam, aby udka z kurczaka z piekarnika były chrupiące, to warto pod koniec pieczenia zwiększyć na chwilę temperaturę lub po prostu zasmakować w udkach z kurczaka z grilla. Poza sezonem alternatywą staną się udka z kurczaka z patelni grillowej, a jeśli będziecie mieć ochotę na potrawę bardziej dietetyczną, to spróbujcie po prostu gotowanych udek z kurczaka.