Na imprezę - Wieprzowina - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!
Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!
Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!
Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!
Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!
Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!
Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!
Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!
3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.
Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!
Czy wieprzowina jest zdrowa?
Wieprzowina to mięso czerwone. W ciągu tygodnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 500 g mięsa, a czerwone mięso na naszych talerzach nie powinno się znajdować częściej niż raz w tygodniu. Istotnym elementem w przygotowaniu posiłków z wieprzowiny jest obróbka termiczna – najmniej korzystnie wypada smażenie.
Wieprzowina zawiera dużo białka, witamin z grupy B oraz cynku. Niestety, zawiera również cholesterol i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wieprzowinę najlepiej łączyć z zielonymi warzywami, co znacznie poprawia jej trawienie. Warto również wybierać najchudsze kawałki tego mięsa, takie jak schab.
Jakie witaminy ma wieprzowina?
Z witaminami kojarzą nam się głównie warzywa i owoce. A jednak wieprzowina także je zawiera. Jest bogata w witaminy z grupy B, głównie B1, jak również w witaminę E, która wpływa na wygląd naszej cery.
Ile kalorii ma wieprzowina?
Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa i sposobu przyrządzenia. Na przykład 100 g mięsa wieprzowego mielonego ma 314 kcal, podczas gdy opiekany schab wieprzowy 241 kcal.
Ile kalorii ma wieprzowina gotowana?
Każde mięso jest właściwie dość kaloryczne. Nie inaczej jest z wieprzowiną. Nawet gotowana ma sporo kalorii: 100 g to 191 kcal.
Jak przyrządzić wieprzowinę?
Wieprzowina to w Polsce dość popularne mięso, głównie obiadowe. Schab, golonka, boczek, polędwiczki, szynka, żeberka i wiele innych przysmaków można przyrządzić z wieprzowiny. Jest ona idealna do pieczenia, gotowania czy duszenia. Można z niej przygotowywać rolady i pieczenie, robić wędliny.
Ile piec wieprzowinę w piekarniku?
Mięso wieprzowe często jest przygotowywane w piekarniku. Czas pieczenia zależy od części wieprzowiny, ale i od wagi. Przykładowo kilogramową łopatkę wieprzową pieczemy ok. godziny. Półkilogramową karkówkę zaś ok. pół godziny. Kawałek kilogramowego schabu w rękawie pieczemy około godziny.
Co zrobić, żeby wieprzowina była miękka?
Przed pieczeniem dobrze jest wieprzowinę zamarynować. Marynaty przygotowuje się zwykle z wszelkiego rodzaju ziół, czosnku, oliwy czy soku z cytryny. Dzięki marynacie mięso będzie miękkie i soczyste. W tym celu można je także przed włożeniem do piekarnika zblanszować. Polega to na zanurzeniu wieprzowiny na minutę we wrzątku. Zamykamy w ten sposób pory mięsa i zatrzymujemy wewnątrz wszystkie soki. Wieprzowina twardnieje pod wpływem soli. Ważne więc, żeby solić ją dopiero pod koniec gotowania.
Jakie przyprawy lubi wieprzowina?
Nie bój się doprawiać wieprzowinę. Mięso lubi takie zioła jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Dobrze smakuje z dodatkiem czosnku czy musztardy. Można eksperymentować także z ostrymi oraz słodkimi smakami i aromatami.
Kiedy solić wieprzowinę?
Wieprzowina należy do mięs, które łatwo można zepsuć, przygotowując ją w nieprawidłowy sposób. Aby mięso było miękkie, należy ją na przykład solić – o czym już wspominaliśmy – pod koniec gotowania.
Ile gotować wieprzowinę?
Mięso wieprzowe należy do mięs, które wymagają dłuższego gotowania niż np. mięso drobiowe. Czas gotowania mięsa wieprzowego zależy od wielkości i jego części. Na przykład kilogram wieprzowiny trzeba gotować od 1,5 do 2 godzin, a kilogram karkówki ok. godziny.
Jak długo gotować wieprzowinę na parze?
Gotowanie na parze to zdrowy sposób na przygotowanie wieprzowiny. Trwa zdecydowanie krócej niż tradycyjne gotowanie. Do przygotowania schabu w parowarze potrzebujemy ok. 10-15 minut.
Jak długo dusić wieprzowinę?
Jednym z popularnych dań z wieprzowiny są bitki wieprzowe. Aby były miękkie i kruche, wymagają długiego duszenia. W trakcie powstaje jednocześnie pyszny, aromatyczny sos. Duszenie trwa średnio godzinę. Pamiętaj, żeby solić bitki dopiero pod koniec gotowania.
Jaką wieprzowinę wybrać do…
- chińszczyzny: polędwicę wieprzową;
- bigosu: łopatkę lub żeberka;
- gulaszu: łopatkę, szynkę lub karczek;
- pasztetu: podroby wieprzowe – serca, płuca, wątroba.
Co zrobić na obiad z wieprzowiny?
Mięso wieprzowe daje ogromne pole do popisu. Można je podać na nieskończenie wiele sposobów. Zaczynając od schabowego, przez duszone bitki, gulasz, pieczeń, roladę, po wieprzowinę po chińsku, żeberka, na bigosie kończąc.