Na imprezę - Wołowina - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!
Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
Przepyszne tacos z mieloną wołowiną w stylu kuchni meksykańskiej, z dodatkiem odświeżającej salsy pico de gallo. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i eksperymentuj z podaniem!
Grillowane kofty w tortilli
Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!
Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!
Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!
Spring rollsy
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!
Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!
Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!
Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!
Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Ile kalorii ma wołowina?
Oczywiście kaloryczność wołowiny zmienia się w zależności od obróbki termicznej, którą wybierzesz, a także użytych dodatków. 100 g surowego mięsa wołowego bez kości zawiera 232 kalorie.
Ile białka ma wołowina?
Jak już wspomnieliśmy, wołowina zawiera dobrze przyswajalne białko. W 100 g wołowiny są aż 24 g białka.
Dlaczego wołowina jest twarda?
Wołowina jest twarda, jeśli pochodzi ze starej krowy. Gdy steki smażymy zbyt długo i posolimy na początku obróbki, będzie twarda i gumowata, nie do zjedzenia.
Co zrobić, żeby wołowina była miękka?
Aby steki były kruche i nie smakowały jak podeszwa, smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Krwisty stek – 1-2 minuty z każdej strony, średnio wysmażony – 2-3 minuty z każdej strony, mocno wysmażony potrzebuje 3-4 minut x 2. Mięso solimy na koniec. Są też tacy, którzy w ogóle steków nie solą. Jeśli robimy gulasz, najlepiej mięso zamarynować na noc. Wtedy gotowanie do miękkości nie zajmie tak dużo czasu. Do marynaty warto dodać odrobinę czerwonego wina.
Jak przyrządzić wołowinę?
Wołowina jest podstawą wielu dań. Można ją przyrządzać na różne sposoby, wybierając odpowiednią jej część. Bardzo popularne w dobie wszechobecnych burgerowni są burgery z wysokiej jakości zmielonego wołowego mięsa. Dużym powodzeniem cieszą się także steki wołowe. Odpowiednie ich wysmażenie wymaga wprawy, ale efekty mogą okazać się zaskakujące. Z wołowiny mogą powstać bitki, zrazy czy gulasz. Można ją dusić w winie, piec czy przyrządzać na parze. W sklepach coraz częściej spotykamy także wołowinę suszoną czy dojrzewającą. Do grillowania idealna będzie wołowina bavette (świetna też do steków).
Jaka wołowina jest najlepsza:
- na burgery – mięso poprzerastane tłuszczem i ukrwione, np. antrykot, łopatka czy rostbef,
- na rosół – mostek, szponder lub łopatka,
- na zrazy – polędwica, antrykot lub udziec,
- na tatar – mięso z udźca,
- na stek – łata wołowa (bavette), polędwica i antrykot,
- na bitki – mięso z udźca,
- na gulasz – antrykot, polędwica.
Jak przyprawić wołowinę?
Wśród przypraw, które lubi wołowina, są m.in.: tymianek, rozmaryn, cynamon, anyż, pietruszka, szałwia czy kolendra. Mięso świetnie smakuje z dodatkami takimi jak: czosnek, chili, imbir, cytryna czy chrzan. Jeśli chcesz usmażyć stek wołowy – nie sól wołowiny przed smażeniem, a tylko nasmaruj oliwą z oliwek i posyp grubo mielonym pieprzem. Już usmażone steki możesz posolić.
Jak smażyć wołowinę?
Jeśli chcesz przygotować steki wołowe, wystarczy je nasmarować oliwą z oliwek, posypać grubo mielonym pieprzem i smażyć na patelni grillowej. Ile minut? To oczywiście zależy, jaki stopień wysmażenia steka chcesz uzyskać. Gdy usmażysz wołowinę, pamiętaj, aby nie podawać jej i nie kroić od razu. Daj jej odpocząć kilka minut, aby wszystkie soki, w tym przede wszystkim smak, pozostały w środku, a nie wypłynęły na talerz.
Jak gotować wołowinę?
W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujesz, wołowinę można gotować na dwa sposoby. Jeśli chcesz przygotować rosół na wołowinie, tak jak w przypadku każdego innego rosołu, mięso zacznij gotować, wkładając je do zimnej wody. Jeśli jednak gotujesz wołowinę jako osobne danie, włóż ją do wrzącej wody. Kilogramowy kawałek wołowiny nie powinien gotować się dłużej niż 1,5 godziny.
Jak dusić wołowinę?
Mięso przed duszeniem warto najpierw podsmażyć. Nie inaczej postępujemy z wołowiną. Najpierw podsmażamy kawałki mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu. Jeśli masz dużą ilość mięsa, pamiętaj, by robić to partiami – inaczej mięso zacznie się gotować i nie odda tyle smaku. Podsmażone mięso przełóż do garnka i podlej winem. Gdy alkohol odparuje, możesz dodać bulion, tak aby zakrył mięso. Jeśli zbyt wiele płynu się wygotuje, dolej go i dalej duś mięso. Wołowina dusi się w zależności od wielkości kawałków od 50 minut w górę. Pod koniec duszenia możesz dodać do mięsa bukiet warzyw. Wołowina będzie gotowa, jeśli łatwo będzie się rozdzielać.
Jak zrobić suszoną wołowinę?
Oryginalną przekąską, np. do alkoholu, jest wołowina suszona. Mięso trzeba pokroić na cienkie paski, najlepiej ostrym nożem, zamarynować, a potem suszyć w piekarniku nagrzanym do 80 st. C przez około 4 godziny.
Kiedy solić wołowinę?
Nigdy nie sól wołowiny przed obróbką termiczną. Sól sprawia, że mięso staje się twarde i mało soczyste. Posól ją już po usmażeniu, najlepiej na talerzu bezpośrednio przed jedzeniem.
Jak kroić wołowinę?
Wołowinę kroimy w poprzek włókien. Krojenie wzdłuż twardych włókien sprawi, że ciężko będzie pogryźć mięso.
Przepisy na wołowinę
Wołowinę możesz przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli nie masz doświadczenia kulinarnego – poznaj nasze sprawdzone przepisy!