Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rozgrzany grill z pokrywką
- kamień do pizzy
- łopatkę silikonową
- 2 szpikulce do grilla
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kamień do pizzy umieść na ruszcie rozpalonego grilla ok. 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania koft. Główkę czosnku umieść na węglach grillowych. Zamknij grilla. Grilluj ok. 10-15 minut, a następnie wyjmij czosnek i odłóż go do wystudzenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA KOFTY
Mięso wołowe i wieprzowe rozdrabniamy w dużej misce za pomocą łopatki silikonowej.
Dodajemy cynamon, mieloną ostrą paprykę, suszony majeranek, mielony pieprz czarny, curry, sól, oliwę, drobno posiekaną kolendrę i drobno posiekaną papryczkę chili.
Czosnek rozgniatamy, drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 2: FORMUJEMY KOFTY
Szpikulce i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Szpikulce oblepiamy mięsem, formując z niego podłużne kofty (możemy uformować kilka krótszych koft lub 2 długie). Mięso dociskamy mocno całą dłonią tak, aby nie popękało podczas grillowania. Kofty powinny być dość grube.
KROK 3: GRILLUJEMY KOFTY
Kamień do pizzy smarujemy 3 łyżeczkami oleju. Układamy szpikulce z koftami (nie przykrywamy grilla).
Kofty obracamy co chwilę tak, aby mięso było upieczone z każdej strony. Szpikulce z koftami zdejmujemy z grilla i odkładamy na deskę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS MIĘTOWY
Przekrojony wzdłuż i pokrojony na ćwiartki ogórek łączymy ze śmietaną.
Upieczoną na grillu i wystudzoną główkę czosnku obieramy, a następnie delikatnie wyjmujemy miąższ ze środka ząbków, z połówki główki. Miąższ dodajemy do miski. Dodajemy miód i posiekaną miętę. Mieszamy.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ Z LIMONKĄ
Czerwoną cebulę kroimy w półplastry i przekładamy do miski. Dodajemy sok z limonki, sól, kolendrę. Ugniatamy ręką tak, aby cebula puściła nieco soku.
Krok 6: GRILLUJEMY PŁATY TORTILLI
Płaty tortilli kroimy na pół. Kładziemy na grilla.
Kofty również możemy położyć na grilla jeszcze na chwilę, aby mięsu nadać odpowiednią temperaturę. Przekładamy szpikulce co chwilę, aby mięso nagrzewało się równomiernie.
Płaty tortilli i kofty zdejmujemy z grilla po ok. 3 minutach.
KROK 7: WYPEŁNIAMY TORTILLE
Na płatach tortilli układamy liście sałaty rzymskiej, sos miętowy i porcje cebuli z limonką. Kofty ściągamy ze szpikulca za pomocą upieczonych na grillu tortilli. Tortille składamy w rożki.
Zobacz podobne
przepisy
Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!
Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!
Tajskie szaszłyki z indyka
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!
Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa chrzanowa z szynką
- Wykwintne roladki rybne
- Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
- Warzywa w tempurze
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Meze – grecki talerz przystawek
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Chrupiące ciepłe lody
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Marynowane pieczarki
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Kruche makowe ciasteczka
- Zupa taco
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
- Karmelki miodowe
- Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Placuszki ziemniaczane z sałatką z rukoli i pomidorkami daktylowymi
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Domowe lody szparagowe
- Wegański falafel burger z portobello
- Cytrusowy pieczony leszcz
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)