zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rozgrzany grill z pokrywką
  • kamień do pizzy
  • łopatkę silikonową
  • 2 szpikulce do grilla

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kamień do pizzy umieść na ruszcie rozpalonego grilla ok. 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania koft. Główkę czosnku umieść na węglach grillowych. Zamknij grilla. Grilluj ok. 10-15 minut, a następnie wyjmij czosnek i odłóż go do wystudzenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA KOFTY

Mięso wołowe i wieprzowe rozdrabniamy w dużej misce za pomocą łopatki silikonowej.

Dodajemy cynamon, mieloną ostrą paprykę, suszony majeranek, mielony pieprz czarny, curry, sól, oliwę, drobno posiekaną kolendrę i drobno posiekaną papryczkę chili.    

Czosnek rozgniatamy, drobno siekamy i dodajemy do miski. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 2: FORMUJEMY KOFTY

Szpikulce i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Szpikulce oblepiamy mięsem, formując z niego podłużne kofty (możemy uformować kilka krótszych koft lub 2 długie). Mięso dociskamy mocno całą dłonią tak, aby nie popękało podczas grillowania. Kofty powinny być dość grube.

KROK 3: GRILLUJEMY KOFTY

Kamień do pizzy smarujemy 3 łyżeczkami oleju. Układamy szpikulce z koftami (nie przykrywamy grilla).

Kofty obracamy co chwilę tak, aby mięso było upieczone z każdej strony. Szpikulce z koftami zdejmujemy z grilla i odkładamy na deskę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS MIĘTOWY

Przekrojony wzdłuż i pokrojony na ćwiartki ogórek łączymy ze śmietaną.

Upieczoną na grillu i wystudzoną główkę czosnku obieramy, a następnie delikatnie wyjmujemy miąższ ze środka ząbków, z połówki główki. Miąższ dodajemy do miski. Dodajemy miód i posiekaną miętę. Mieszamy.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ Z LIMONKĄ

Czerwoną cebulę kroimy w półplastry i przekładamy do miski. Dodajemy sok z limonki, sól, kolendrę. Ugniatamy ręką tak, aby cebula puściła nieco soku.

Krok 6: GRILLUJEMY PŁATY TORTILLI

Płaty tortilli kroimy na pół. Kładziemy na grilla.

Kofty również możemy położyć na grilla jeszcze na chwilę, aby mięsu nadać odpowiednią temperaturę. Przekładamy szpikulce co chwilę, aby mięso nagrzewało się równomiernie.

Płaty tortilli i kofty zdejmujemy z grilla po ok. 3 minutach.

KROK 7: WYPEŁNIAMY TORTILLE

Na płatach tortilli układamy liście sałaty rzymskiej, sos miętowy i porcje cebuli z limonką. Kofty ściągamy ze szpikulca za pomocą upieczonych na grillu tortilli. Tortille składamy w rożki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram