Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- grill elektryczny
- sitko o drobnych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OMLETY
Jajka rozmącamy w miseczce za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.
Na rozgrzaną patelnię przelewamy rozmącone jajko – tak by rozlało się po całej powierzchni. W ten sposób przygotowujemy kolejno 2 omlety. Gdy omlet się zetnie, przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy chwilę. Gotowe omlety przekładamy na deskę i zwijamy w rulony.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Kapary i paprykę odsączamy z zalewy na sitku, a następnie drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy rozgnieciony i drobno posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekane serca karczochów. Dodajemy posiekane sardynki oraz połowę oleju po sardynkach. Dodajemy ocet i olej słonecznikowy. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Krok 3: SKŁADAMY KANAPKI
Bułki przekrawamy na pół. Część miąższu górnych połówek bułek wyjmujemy, by stworzyć zagłębienie na salsę.
Na spodach bułek układamy plasterki sera, chorizo pokrojone w cienkie plasterki, zwinięte w rulon omlety, pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę fuet i kolejną warstwę sera pokrojonego w plasterki.
Miejsce po miąższu wypełniamy salsą. Składamy kanapki. Górną część bułek lekko dociskamy.
Krok 4: GRILLUJEMY KANAPKI
Kanapki podgrzewamy w grillu elektrycznym, aż ser się rozpuści, a bułki ładnie przypieką się z obu stron.
Krok 5: PODAJEMY KANAPKI
Sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze liście, które następnie układamy na talerzu. Na liściach rozprowadzamy resztę salsy i układamy serca karczochów pokrojone w ćwiartki.
Podpieczone kanapki przekrawamy na pół po skosie. Układamy na talerzu obok liści sałaty.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapki według Karola Okrasy
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.
Kanapka z lazurem i kurczakiem
Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.
Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!
Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serowy chlebek
- Serowa kula z brokułów
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Letnia sałatka szparagowa
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Zupa instant
- Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Twarożek tofu z warzywami
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Piyaz
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Bibimbap z wołowiną
- Wegetariańskie kanapki
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Złote mleko
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)