zobacz film Andaluzyjska kanapka serranito

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • grill elektryczny
  • sitko o drobnych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OMLETY

Jajka rozmącamy w miseczce za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

Na rozgrzaną patelnię przelewamy rozmącone jajko – tak by rozlało się po całej powierzchni. W ten sposób przygotowujemy kolejno 2 omlety. Gdy omlet się zetnie, przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy chwilę. Gotowe omlety przekładamy na deskę i zwijamy w rulony.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Kapary i paprykę odsączamy z zalewy na sitku, a następnie drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy rozgnieciony i drobno posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekane serca karczochów. Dodajemy posiekane sardynki oraz połowę oleju po sardynkach. Dodajemy ocet i olej słonecznikowy. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Krok 3: SKŁADAMY KANAPKI

Bułki przekrawamy na pół. Część miąższu górnych połówek bułek wyjmujemy, by stworzyć zagłębienie na salsę.

Na spodach bułek układamy plasterki sera, chorizo pokrojone w cienkie plasterki, zwinięte w rulon omlety, pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę fuet i kolejną warstwę sera pokrojonego w plasterki.

Miejsce po miąższu wypełniamy salsą. Składamy kanapki. Górną część bułek lekko dociskamy.

Krok 4: GRILLUJEMY KANAPKI

Kanapki podgrzewamy w grillu elektrycznym, aż ser się rozpuści, a bułki ładnie przypieką się z obu stron.

Krok 5: PODAJEMY KANAPKI

Sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze liście, które następnie układamy na talerzu. Na liściach rozprowadzamy resztę salsy i układamy serca karczochów pokrojone w ćwiartki.

Podpieczone kanapki przekrawamy na pół po skosie. Układamy na talerzu obok liści sałaty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    3 dni temu
    Zrobiłam sobie kanapkę na śniadanie. Powinno się ją robić na drugie śniadanie, bo jest trochę czasochłonna. Mimo wszystko godna polecenia. Bardzo smaczna. Nie dostałam sosu piri piri i zastąpiłam go sosem chili

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!