zobacz film Andaluzyjska kanapka serranito

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • grill elektryczny
  • sitko o drobnych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OMLETY

Jajka rozmącamy w miseczce za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

Na rozgrzaną patelnię przelewamy rozmącone jajko – tak by rozlało się po całej powierzchni. W ten sposób przygotowujemy kolejno 2 omlety. Gdy omlet się zetnie, przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy chwilę. Gotowe omlety przekładamy na deskę i zwijamy w rulony.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Kapary i paprykę odsączamy z zalewy na sitku, a następnie drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy rozgnieciony i drobno posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekane serca karczochów. Dodajemy posiekane sardynki oraz połowę oleju po sardynkach. Dodajemy ocet i olej słonecznikowy. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Krok 3: SKŁADAMY KANAPKI

Bułki przekrawamy na pół. Część miąższu górnych połówek bułek wyjmujemy, by stworzyć zagłębienie na salsę.

Na spodach bułek układamy plasterki sera, chorizo pokrojone w cienkie plasterki, zwinięte w rulon omlety, pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę fuet i kolejną warstwę sera pokrojonego w plasterki.

Miejsce po miąższu wypełniamy salsą. Składamy kanapki. Górną część bułek lekko dociskamy.

Krok 4: GRILLUJEMY KANAPKI

Kanapki podgrzewamy w grillu elektrycznym, aż ser się rozpuści, a bułki ładnie przypieką się z obu stron.

Krok 5: PODAJEMY KANAPKI

Sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze liście, które następnie układamy na talerzu. Na liściach rozprowadzamy resztę salsy i układamy serca karczochów pokrojone w ćwiartki.

Podpieczone kanapki przekrawamy na pół po skosie. Układamy na talerzu obok liści sałaty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    62 dni temu
    Zrobiłam sobie kanapkę na śniadanie. Powinno się ją robić na drugie śniadanie, bo jest trochę czasochłonna. Mimo wszystko godna polecenia. Bardzo smaczna. Nie dostałam sosu piri piri i zastąpiłam go sosem chili

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!