Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- termometr do mięsa
- piekarnik rozgrzany do temperatury 80°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Wyciągamy polędwicę z lodówki
Polędwicę na 30-60 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Krok 2: Pieczemy polędwicę wołową
Piekarnik z płytkim naczyniem żaroodpornym w środku podgrzewamy do temperatury 80°C. Mięso myjemy i osuszamy. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z wszystkich stron przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego w piekarniku (patelnię z tłuszczem odstawiamy na bok) i wkładamy termometr do mięsa zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Mięso pieczemy przez 130-140 minut aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 55-58°C. W miarę możliwości w czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gdy mięso jest gotowe, szalotki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dolewamy sherry i bulion. Dodajemy śmietanę, lekko rozgnieciony zielony pieprz i nasionka laski wanilii. Przez chwilę dusimy aż do zgęstnienia.
Krok 4: Gotujemy makaron z brokułami
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 6-8 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i gotujemy.
Krok 5: Podajemy danie
Sos doprawiamy do smaku. Makaron i brokuły odcedzamy. Polędwicę kroimy na kawałki i podajemy z makaronem i brokułami.
Zobacz podobne
przepisy
Stek wołowy z grilla
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Sałatka z grillowanych owoców
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Omlet z makaronem
- Burger z chili i chutney z cebuli
- Tarta z masą krówkową i figami
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Pascha wielkanocna
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Lemoniada arbuzowa
- Ciasteczka migdałowe
- Pieczona kaczka z cykorią
- Konfitura borówkowa z limonką
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2060 dni temu
Czy zamiast polędwicy można użyć ligawy wołowej? Jeżeli tak to czy należy zrobić ją tak samo jak polędwicę?
odpowiedz
2059 dni temu
Ligawę możesz przygotować dokładnie w taki sam sposób :)
2907 dni temu
Czy zamiast polędwicy wołowej sprawdziłaby się w tym przepisie wieprzowa? I jeśli tak, to ile mniej więcej należałoby ją piec?
odpowiedz
2907 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz dokonać takiej zamiany. Polędwiczkę pieczemy wówczas przez ok. 30-40 minut – w zależności od wielkości kawałków mięsa. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C. Przed pieczeniem, można ją również obsmażyć na patelni z każdej strony. Warto sprawdzić w trakcie pieczenie, jak polędwiczka wygląda w środku. Jeśli mięso nie jest różowe, a nadal soczyste, to znaczy, że polędwiczka jest gotowa do spożycia.