• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • termometr do mięsa
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 80°C
  • naczynie żaroodporne

Krok 1: Wyciągamy polędwicę z lodówki

Polędwicę na 30-60 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

Krok 2: Pieczemy polędwicę wołową

Piekarnik z płytkim naczyniem żaroodpornym w środku podgrzewamy do temperatury 80°C. Mięso myjemy i osuszamy. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z wszystkich stron przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego w piekarniku (patelnię z tłuszczem odstawiamy na bok) i wkładamy termometr do mięsa zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Mięso pieczemy przez 130-140 minut aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 55-58°C. W miarę możliwości w czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gdy mięso jest gotowe, szalotki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dolewamy sherry i bulion. Dodajemy śmietanę, lekko rozgnieciony zielony pieprz i nasionka laski wanilii. Przez chwilę dusimy aż do zgęstnienia.

Krok 4: Gotujemy makaron z brokułami

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 6-8 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i gotujemy.

Krok 5: Podajemy danie

Sos doprawiamy do smaku. Makaron i brokuły odcedzamy. Polędwicę kroimy na kawałki i podajemy z makaronem i brokułami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    458 dni temu
    Czy zamiast polędwicy wołowej sprawdziłaby się w tym przepisie wieprzowa? I jeśli tak, to ile mniej więcej należałoby ją piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    457 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz dokonać takiej zamiany. Polędwiczkę pieczemy wówczas przez ok. 30-40 minut – w zależności od wielkości kawałków mięsa. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C. Przed pieczeniem, można ją również obsmażyć na patelni z każdej strony. Warto sprawdzić w trakcie pieczenie, jak polędwiczka wygląda w środku. Jeśli mięso nie jest różowe, a nadal soczyste, to znaczy, że polędwiczka jest gotowa do spożycia.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram