Oliwa z oliwek • Przepisy/Porady • strona 120Uwielbiasz smak oliwy z oliwek? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Czy oliwa z oliwek jest zdrowa? ☆ Jak przechowywać oliwę z oliwek? ☆ Czy oliwa może się zepsuć? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<p>Nazywana przez Homera „złotym płynem”, powstaje z wytłoczenia soku z owoców drzewa oliwnego. Już od czasów starożytnych oliwa z oliwek była postrzegana jako prawdziwy skarb, bo dawała ludziom światło i pożywienie. Dziś nadal mówi się o niej w samych superlatywach, bo odkryto i potwierdzono jej kolejne cenne właściwości. A za „krainę złotego płynu” uchodzi Jaén, region w Hiszpanii, słynący z gajów oliwnych i światowej produkcji oliwy.</p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/oliwa-z-oliwek/120