Polskie dania regionalne - Dania mięsne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Dania mięsne w jednym miejscu!
Kuchnia Lidla gromadzi wszystkie te mięsne propozycje, dając Wam możliwość selekcji dań pod względem gatunku, rodzaju kuchni, a nawet czasu czy stopnia trudności przygotowania potrawy. Żadne mięsne danie przyrządzone na ciepło czy zimno nie będzie miało przed Wami tajemnic, jeśli tylko zastosujecie się do wskazówek i porad Kuchni Lidla. Pora więc zaczerpnąć kilka inspiracji, wśród których można znaleźć nie tylko pomysły na najbardziej znane dania z mięsem wieprzowym, ale także na wykorzystanie unikatowych składników nadających oryginalny charakter nawet najprostszej potrawie.
Przepisy na dania mięsne
Nieważne, czy interesują Was dania mięsne z piekarnika czy z patelni. Wszystkie mogą smakować wyśmienicie, pod warunkiem tylko, że znajdziecie odpowiednie przepisy gwarantujące przygotowanie pysznych dań mięsnych. Aby nieco ułatwić Wam wybór przepisów na dania mięsne, zwłaszcza te podawane na ciepło, przygotowaliśmy poniżej ich krótkie zestawienie z podziałem na kuchnie świata.
Dania mięsne – przepisy:
- kuchnia polska: odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby
- kuchnia włoska: spaghetti bolognese
- kuchnia grecka: chlebek mięsny po grecku z tzatziki
- kuchnia amerykańska: grillowana karkówka w piwie
- kuchnia azjatycka: pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
- kuchnia francuska: zupa cebulowa z pulpecikami
- kuchnia hiszpańska i portugalska: chili con carne
Jeśli poszukujecie obiadów, które można szybko przyrządzić, to warto spojrzeć na przepisy uwzględniające dania mięsne z piekarnika, np. schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami, albo przepisy na mięsne dania jednogarnkowe. Bardziej wymagającym kucharzom polecamy natomiast przepisy na wykwintne dania mięsne.