Salami • Przepisy/Porady • strona 2Uwielbiasz salami? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Z czego jest salami? ☆ Czy salami jest zdrowe? ☆ Jak podawać salami? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<p>Swą nazwę wzięło od włoskiego czasownika „salare”, co oznacza „solić”. We Włoszech, skąd pochodzi, do jego produkcji wykorzystywano początkowo głównie mięso osła, dlatego dziś panuje przekonanie, że prawdziwe salami powinno zawierać oślinę. Z czasem skład tej suszonej kiełbasy ulegał modyfikacjom, a receptura została przejęta przez inne kraje, m.in. przez Węgry, Niemcy i Hiszpanię. W Polsce, która nigdy nie specjalizowała się w produkcji tego mięsnego rarytasu, salami zyskało wierne grono smakoszy zachwycających się jego walorami.</p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/salami/2