Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do najwyższej możliwej temperatury
- kamień do pizzy
- skrobkę
Przygotuj wcześniej:
Kamień do pizzy umieść w piekarniku na jednym z niższych poziomów, aby nagrzewał się razem z piekarnikiem.
Sposób przygotowania:
CIASTO
Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą, wbijamy w to jajko i za pomocą skrobki wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy wodę i kiedy mąka ją wchłonie i nada ciastu dość stałą konsystencję, dajemy oliwę. Dalej ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne.
SOS POMIDOROWY
KROK 1: KROIMY I SZKLIMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę ze szczyptą soli.
KROK 2: DOPRAWIAMY SOS
Po chwili do cebuli dodajemy pomidorki z puszki, delikatnie je rozgniatamy. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w dość drobne paseczki, bazylię rwiemy na mniejsze kawałeczki i dodajemy je do gotującego się sosu.
NADZIENIE
Ser provolone kroimy w dość drobną kostkę, parmezan ścieramy w bardzo cienkie płaty.
SKŁADANIE SCACCII
Ciasto przekrawamy na pół i bardzo cienko je rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 40 cm.
WSKAZÓWKA! Drugą połowę ciasta można zawinąć w folię spożywczą i wykorzystać do przygotowania kolejnej scaccii z innymi, ulubionymi składnikami.
Całą powierzchnię ciasta smarujemy oliwą, wykładamy 3-4 łyżki sosu pomidorowego, mniej więcej połowę serów, 3 plastry salami, następnie składamy krótsze boki do środka. Złożone ciasto ponownie smarujemy oliwą i wykładamy ok. 2 łyżek sosu pomidorowego, połowę pozostałych serów i 2 plastry salami. Następnie krótkie boki ciasta (ok. ⅓ ciasta) składamy do siebie. Ciasto smarujemy oliwą, wykładamy łyżkę sosu, połowę pozostałych serów i 1 plaster salami. Ostatni krok powtarzamy i przykrywamy składniki nadzienia ciastem. Powierzchnię smarujemy oliwą.
WYPIEKANIE I PODANIE
Scaccię przenosimy do piekarnika na desce, sztywnym kartonie lub papierze do pieczenia.
Ostrożnie umieszczamy gotowe ciasto na kamieniu do pizzy i pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Scaccię podajemy pokrojoną w kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.
Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
595 dni temu
Tej Pani trzeba związać ręce :):):)
odpowiedz
596 dni temu
W jakiej temperaturze pieczemy ciasto na scaccie?
odpowiedz
592 dni temu
W najwyższej do jakiej rozgrzewa się piekarnik, najlepiej gdyby było to minimum 230°C :)
617 dni temu
Dobrze, że jest napisane, ile czasu piec...
odpowiedz
616 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, wszystko już powinno być na swoim miejscu!