zobacz film Scaccia z serami i salami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do najwyższej możliwej temperatury
  • kamień do pizzy
  • skrobkę

Przygotuj wcześniej:

Kamień do pizzy umieść w piekarniku na jednym z niższych poziomów, aby nagrzewał się razem z piekarnikiem.

Sposób przygotowania:

CIASTO

Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą, wbijamy w to jajko i za pomocą skrobki wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy wodę i kiedy mąka ją wchłonie i nada ciastu dość stałą konsystencję, dajemy oliwę. Dalej ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne.

SOS POMIDOROWY

KROK 1: KROIMY I SZKLIMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę ze szczyptą soli.

KROK 2: DOPRAWIAMY SOS

Po chwili do cebuli dodajemy pomidorki z puszki, delikatnie je rozgniatamy. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w dość drobne paseczki, bazylię rwiemy na mniejsze kawałeczki i dodajemy je do gotującego się sosu.

NADZIENIE

Ser provolone kroimy w dość drobną kostkę, parmezan ścieramy w bardzo cienkie płaty.

SKŁADANIE SCACCII

Ciasto przekrawamy na pół i bardzo cienko je rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 40 cm.

WSKAZÓWKA! Drugą połowę ciasta można zawinąć w folię spożywczą i wykorzystać do przygotowania kolejnej scaccii z innymi, ulubionymi składnikami.

Całą powierzchnię ciasta smarujemy oliwą, wykładamy 3-4 łyżki sosu pomidorowego, mniej więcej połowę serów, 3 plastry salami, następnie składamy krótsze boki do środka. Złożone ciasto ponownie smarujemy oliwą i wykładamy ok. 2 łyżek sosu pomidorowego, połowę pozostałych serów i 2 plastry salami. Następnie krótkie boki ciasta (ok. ⅓ ciasta) składamy do siebie. Ciasto smarujemy oliwą, wykładamy łyżkę sosu, połowę pozostałych serów i 1 plaster salami. Ostatni krok powtarzamy i przykrywamy składniki nadzienia ciastem. Powierzchnię smarujemy oliwą.

WYPIEKANIE I PODANIE

Scaccię przenosimy do piekarnika na desce, sztywnym kartonie lub papierze do pieczenia.

Ostrożnie umieszczamy gotowe ciasto na kamieniu do pizzy i pieczemy przez ok. 20-30 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Scaccię podajemy pokrojoną w kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    595 dni temu
    Tej Pani trzeba związać ręce :):):)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    596 dni temu
    W jakiej temperaturze pieczemy ciasto na scaccie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    592 dni temu
    W najwyższej do jakiej rozgrzewa się piekarnik, najlepiej gdyby było to minimum 230°C :)
  • Zdenerwowany gość Zdenerwowany gość
    617 dni temu
    Dobrze, że jest napisane, ile czasu piec...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, wszystko już powinno być na swoim miejscu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!