zobacz film Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

  • blachę do pieczenia

  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM

 

Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.

Krok 2: ZAPIEKAMY BAGIETKI

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.

Bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ser tomme de montagne pokrojony na mniejsze kawałki.

Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

 

KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI

 

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ

Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI

Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.

FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI

Zapieczone bagietki i kanapeczki z sałatką porową układamy na drewnianej desce. Wokół kanapek układamy listki sałaty, pomidorki koktajlowe na gałązce, minisalami, ser tomme de montagne pokrojony w paski, ser munster pokrojony w trójkąty i połówki rzodkiewek. Na podpieczone bagietki z cebulą wykładamy konfiturę z fig.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!