Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
-
blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM
Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.
Krok 2: ZAPIEKAMY BAGIETKI
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.
Bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ser tomme de montagne pokrojony na mniejsze kawałki.
Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ
Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI
Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.
FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI
Zapieczone bagietki i kanapeczki z sałatką porową układamy na drewnianej desce. Wokół kanapek układamy listki sałaty, pomidorki koktajlowe na gałązce, minisalami, ser tomme de montagne pokrojony w paski, ser munster pokrojony w trójkąty i połówki rzodkiewek. Na podpieczone bagietki z cebulą wykładamy konfiturę z fig.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Jajka na miękko
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)