Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- termorobot MC Smart
- folię spożywczą
- patelnię żeliwną
- papier do pieczenia
- obieraczkę do warzyw
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPRAŻAMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę wysypujemy na blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Podprażoną ciecierzycę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
KROK 2: MIELEMY CIECIERZYCĘ NA MĄKĘ
Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do misy termorobota MC Smart i bardzo drobno mielemy, używając funkcji turbo, aż będzie przypominała mąkę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Gotową mąkę z ciecierzycy przesypujemy do płaskiej miseczki, dodajemy wodę i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby napęczniało.
KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy, pecorino romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki rozmarynu obrywamy z gałązek. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy do niego odrobinę wody tak, aby miało konsystencję zbliżoną do kwaśnej śmietany.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ
Suchą patelnię mocno rozgrzewamy w piecu. Z papieru do pieczenia wycinamy koło większe od patelni, której będziemy używać. Następnie je gnieciemy, rozprostowujemy, przekładamy na patelnię i smarujemy dodatkową łyżką oliwy.
KROK 6: PIECZEMY FARINATĘ
Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie plastry. Bazylię siekamy. Następnie cukinię mieszamy z łyżką oliwy i posiekaną bazylią.
KROK 8: PODAJEMY FARINATĘ
Ciasto zdejmujemy ostrożnie z patelni. Na upieczonej, gorącej farinacie układamy podzielony na mniejsze kawałki ser mascarpone z gorgonzolą. Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki i również układamy na gotowym placku. Następnie całość dekorujemy plastrami salami i cukinią.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Mini burgery
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Boczek pieczony
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba po japońsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (4)
285 dni temu
Ciekawy przepis, choc w moim przypadku farinata po pieczeniu byla zbita w srodku, zakalcowata. Na pewno nie daje sie tam proszku do pieczenia?
Odpowiedz
284 dni temu
Marto, Karol na pewno nie użył w swoim przepisie proszku do pieczenia. Natomiast przyczyna zakalca może być zupełnie inna. Czy Twoje ciasto leżakowało przez godzinę i później podpiekałaś je na niewielkim ogniu?
787 dni temu
chyba przegapiłam informacje o temperaturze pieczenia
Odpowiedz
787 dni temu
Faktycznie mogło tak być! :) Informację o tym, w jakiej temperaturze piec zawsze umieszczamy w sekcji „Przygotuj”, aby można było nagrzewać piekarnik w trakcie przygotowania dania.