zobacz film Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • termorobot MC Smart
  • folię spożywczą
  • patelnię żeliwną
  • papier do pieczenia
  • obieraczkę do warzyw

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODPRAŻAMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę wysypujemy na blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Podprażoną ciecierzycę odkładamy do całkowitego wystudzenia.

KROK 2: MIELEMY CIECIERZYCĘ NA MĄKĘ

Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do misy termorobota MC Smart i bardzo drobno mielemy, używając funkcji turbo, aż będzie przypominała mąkę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Gotową mąkę z ciecierzycy przesypujemy do płaskiej miseczki, dodajemy wodę i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby napęczniało.

KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI

Suszone pomidory bardzo drobno siekamy, pecorino romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki rozmarynu obrywamy z gałązek. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy i ponownie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy do niego odrobinę wody tak, aby miało konsystencję zbliżoną do kwaśnej śmietany.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ

Suchą patelnię mocno rozgrzewamy w piecu. Z papieru do pieczenia wycinamy koło większe od patelni, której będziemy używać. Następnie je gnieciemy, rozprostowujemy, przekładamy na patelnię i smarujemy dodatkową łyżką oliwy.

KROK 6: PIECZEMY FARINATĘ

Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie plastry. Bazylię siekamy. Następnie cukinię mieszamy z łyżką oliwy i posiekaną bazylią.

KROK 8: PODAJEMY FARINATĘ

Ciasto zdejmujemy ostrożnie z patelni. Na upieczonej, gorącej farinacie układamy podzielony na mniejsze kawałki ser mascarpone z gorgonzolą. Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki i również układamy na gotowym placku. Następnie całość dekorujemy plastrami salami i cukinią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    471 dni temu
    chyba przegapiłam informacje o temperaturze pieczenia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    471 dni temu
    Faktycznie mogło tak być! :) Informację o tym, w jakiej temperaturze piec zawsze umieszczamy w sekcji „Przygotuj”, aby można było nagrzewać piekarnik w trakcie przygotowania dania.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!