![Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c8b8f47c12fe-dfaee2d5b280-kw16-2023-karol-okrasa-farinata-z-cukinia-i-wloskimi-wedlinami-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- termorobot MC Smart
- folię spożywczą
- patelnię żeliwną
- papier do pieczenia
- obieraczkę do warzyw
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPRAŻAMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę wysypujemy na blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Podprażoną ciecierzycę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
KROK 2: MIELEMY CIECIERZYCĘ NA MĄKĘ
Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do misy termorobota MC Smart i bardzo drobno mielemy, używając funkcji turbo, aż będzie przypominała mąkę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Gotową mąkę z ciecierzycy przesypujemy do płaskiej miseczki, dodajemy wodę i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby napęczniało.
KROK 4: ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy, pecorino romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki rozmarynu obrywamy z gałązek. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy do niego odrobinę wody tak, aby miało konsystencję zbliżoną do kwaśnej śmietany.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ
Suchą patelnię mocno rozgrzewamy w piecu. Z papieru do pieczenia wycinamy koło większe od patelni, której będziemy używać. Następnie je gnieciemy, rozprostowujemy, przekładamy na patelnię i smarujemy dodatkową łyżką oliwy.
KROK 6: PIECZEMY FARINATĘ
Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie plastry. Bazylię siekamy. Następnie cukinię mieszamy z łyżką oliwy i posiekaną bazylią.
KROK 8: PODAJEMY FARINATĘ
Ciasto zdejmujemy ostrożnie z patelni. Na upieczonej, gorącej farinacie układamy podzielony na mniejsze kawałki ser mascarpone z gorgonzolą. Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki i również układamy na gotowym placku. Następnie całość dekorujemy plastrami salami i cukinią.
Zobacz podobne
przepisy
Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!
![Cukinia z pikantnym farszem wołowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8edfbf3a560a-402ebc6040-CUKINIA_Z_PIKANTNYM_FARSZEM_WOLOWYM_12169_S_1874.webp)
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!
![Tarta z cukinią i kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/57a8bdca0eb3-66481b8610d5-KW32 Karol2017.webp)
Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!
![Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69822b6f21bf-7b5b8d116160-KW36_Karol-ÔÇô-Pieczone-marchewki-z-pesto-23769_31072017_SS_144483_rgb_ok.webp)
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!
![Cukinia faszerowana mięsem mielonym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fa76222d0a8a-75feeda8842f-KW30_Karol_cukinia_30175_190718_MA_0757_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Sałatka z grillowanych owoców
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Paszteciki z grzybami i soczewicą
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Zapiekanka ziemniaczana
- Krewetki z warzywami
- Faszerowana pizza z grilla
- Tort mimoza
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Szparagi w boczku
- Krokiety z serem pavé
- Panierowana mozzarella
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Szparagi z szynką parmeńską
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Calzone
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Kurczak po wietnamsku
Komentarze (2)
329 dni temu
chyba przegapiłam informacje o temperaturze pieczenia
odpowiedz
329 dni temu
Faktycznie mogło tak być! :) Informację o tym, w jakiej temperaturze piec zawsze umieszczamy w sekcji „Przygotuj”, aby można było nagrzewać piekarnik w trakcie przygotowania dania.