
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
- tarkę o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZESMAŻAMY PIECZARKI
Pieczarki pokrojone w plasterki przesmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem sosu sojowego, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2: FASZERUJEMY STROMBOLI
W miseczce łączymy miękkie masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i posiekany szczypiorek. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Na przygotowanej blasze do pieczenia układamy warstwę papieru do pieczenia, a na nim ciasto na pizzę rozwałkowane w prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy miękkie masło z dodatkami. Wykładamy połowę startej mozzarelli, plastry salami, przesmażone pieczarki i drugą połowę startego sera mozzarella. Całość posypujemy z wierzchu serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Krok 3: ZWIJAMY I PIECZEMY STROMBOLI
Stromboli zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby łączenie znalazło się na spodzie. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Podajemy na ciepło na przykład z sosem pomidorowym lub oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Lasagne z cukinią i bakłażanem
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.

Komentarze (0)