Stromboli z salami, pieczarkami i serem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • praskę do czosnku
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Pieczarki pokrojone w plasterki przesmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem sosu sojowego, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2: FASZERUJEMY STROMBOLI

W miseczce łączymy miękkie masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i posiekany szczypiorek. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Na przygotowanej blasze do pieczenia układamy warstwę papieru do pieczenia, a na nim ciasto na pizzę rozwałkowane w prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy miękkie masło z dodatkami. Wykładamy połowę startej mozzarelli, plastry salami, przesmażone pieczarki i drugą połowę startego sera mozzarella. Całość posypujemy z wierzchu serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.

Krok 3: ZWIJAMY I PIECZEMY STROMBOLI

Stromboli zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby łączenie znalazło się na spodzie. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Podajemy na ciepło na przykład z sosem pomidorowym lub oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!