Sos sojowy • Przepisy / Porady • strona 8Uwielbiasz sos sojowy? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Do czego dodawać sos sojowy? ☆ Jak zrobić sos sojowy? ☆ Czy sos sojowy jest zdrowy? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<p>Był pierwszym produktem powstałym na bazie ziaren soi. I choć dziś występuje w kilku rodzajach, to podstawowa klasyfikacja wyróżnia chińskie sosy sojowe, czyli tzw. iangyou oraz japońskie, zwane shoyu. Mimo trudności w wymowie nie powinniśmy mieć problemu z rozpoznaniem ich aromatu, który zawiera tak charakterystyczną i zarazem jedną z pięciu bazowych nut smakowych, zwaną umami. </p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/sos-sojowy/8