Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj, aby w momencie zalania grzybów była gorąca.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.
KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone składniki, przyprawę do piernika i śliwki. Całość smażymy kilka minut, aż warzywa się zarumienią.
KROK 3: DUSIMY WARZYWA
Zarumienione warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, cukier, grzyby zalane wrzątkiem i piramidkę smaku. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj tak, aby w momencie użycia była gorąca.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE GRZYBY
W pojemniku miksującym umieszczamy suszone grzyby i rozdrabniamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy grzyby do miski i zalewamy je wrzątkiem
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Pieczarki przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Tak przygotowane grzyby przekładamy do innego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm) i przekładamy do pojemnika miksującego – rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 5. Tak przygotowane warzywa także przekładamy do innego naczynia.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W pojemniku miksującym rozdrabniamy cebulę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie do posiekanej cebuli dodajemy oliwę i smażymy, używając programu podpiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 4: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, przyprawę do piernika i śliwki. Całość podsmażamy, używając programu podpiekanie / czas 7 minut / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 5: DUSIMY SKŁADNIKI SOSU
Z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy bulion, sos sojowy, cukier, wodę z grzybami i piramidkę smaku. Całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 6: PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)