Grzybowy sos pieczeniowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Wodę zagotuj, aby w momencie zalania grzybów była gorąca.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.

KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone składniki, przyprawę do piernika i śliwki. Całość smażymy kilka minut, aż warzywa się zarumienią.

KROK 3: DUSIMY WARZYWA

Zarumienione warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, cukier, grzyby zalane wrzątkiem i piramidkę smaku. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SOS

Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.

 

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

Przygotuj wcześniej:

Wodę zagotuj tak, aby w momencie użycia była gorąca.

Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE GRZYBY

W pojemniku miksującym umieszczamy suszone grzyby i rozdrabniamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy grzyby do miski i zalewamy je wrzątkiem

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Pieczarki przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Tak przygotowane grzyby przekładamy do innego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm) i przekładamy do pojemnika miksującego – rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 5. Tak przygotowane warzywa także przekładamy do innego naczynia.

KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ

W pojemniku miksującym rozdrabniamy cebulę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie do posiekanej cebuli dodajemy oliwę i smażymy, używając programu podpiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.

KROK 4: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, przyprawę do piernika i śliwki. Całość podsmażamy, używając programu podpiekanie / czas 7 minut / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.

KROK 5: DUSIMY SKŁADNIKI SOSU

Z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy bulion, sos sojowy, cukier, wodę z grzybami i piramidkę smaku. Całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty w lewo / obroty 1.

KROK 6: PODAJEMY SOS

Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!