![Grzybowy sos pieczeniowy Grzybowy sos pieczeniowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/14cf4c4a8338-a88fe50790e8-kw45-2023-kinga-paruzel-grzybowy-sos-pieczeniowy.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj, aby w momencie zalania grzybów była gorąca.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.
KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone składniki, przyprawę do piernika i śliwki. Całość smażymy kilka minut, aż warzywa się zarumienią.
KROK 3: DUSIMY WARZYWA
Zarumienione warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, cukier, grzyby zalane wrzątkiem i piramidkę smaku. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj tak, aby w momencie użycia była gorąca.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE GRZYBY
W pojemniku miksującym umieszczamy suszone grzyby i rozdrabniamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy grzyby do miski i zalewamy je wrzątkiem
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Pieczarki przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Tak przygotowane grzyby przekładamy do innego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm) i przekładamy do pojemnika miksującego – rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 5. Tak przygotowane warzywa także przekładamy do innego naczynia.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W pojemniku miksującym rozdrabniamy cebulę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie do posiekanej cebuli dodajemy oliwę i smażymy, używając programu podpiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 4: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, przyprawę do piernika i śliwki. Całość podsmażamy, używając programu podpiekanie / czas 7 minut / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 5: DUSIMY SKŁADNIKI SOSU
Z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy bulion, sos sojowy, cukier, wodę z grzybami i piramidkę smaku. Całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 6: PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.
Zobacz podobne
przepisy
Sosy do dań z grilla
Sposobów na urozmaicenie mięsa z grilla jest naprawdę wiele. Warto poznać sprawdzone przepisy i triki na idealny sos.
![Sosy do dań z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/736f9e67dace-124c28808a-sosy do dan z grilla.webp)
Sosy do sałatek
O tym, czy sałatka okaże się pyszną kompozycją, decydują nie tylko główne składniki, czyli warzywa, ale także… dodatki!
![Sosy do sałatek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/61663f6b4927-27ba08bc88-dobry dressing.webp)
Sosy kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka zawdzięcza swój smak i aromat rozmaitym sosom. Poznaj je wszystkie i naucz się stosować je we własnej kuchni.
![Sosy kuchni azjatyckiej](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8019ae6077da-74a44a71aa-sosy.webp)
Sosy na bazie wina
Wino to znakomity składnik sosów, który nadaje im wyjątkowego aromatu. Sprawdź, na czym polega sztuka przygotowania pysznego sosu na bazie wina.
![Sosy na bazie wina](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/83cb99cb69ae-b3e5e5756cd0-Sosy na bazie wina.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Koreczki ze schabem w boczku
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Sałatka hamburgerowa
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Croissanty z truskawkami i serem brie
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Pesto z suszonych pomidorów
- Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
- Nuggetsy z halloumi
Komentarze (0)