Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj, aby w momencie zalania grzybów była gorąca.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.
KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone składniki, przyprawę do piernika i śliwki. Całość smażymy kilka minut, aż warzywa się zarumienią.
KROK 3: DUSIMY WARZYWA
Zarumienione warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, cukier, grzyby zalane wrzątkiem i piramidkę smaku. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Wodę zagotuj tak, aby w momencie użycia była gorąca.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE GRZYBY
W pojemniku miksującym umieszczamy suszone grzyby i rozdrabniamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy grzyby do miski i zalewamy je wrzątkiem
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Pieczarki przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Tak przygotowane grzyby przekładamy do innego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm) i przekładamy do pojemnika miksującego – rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 5. Tak przygotowane warzywa także przekładamy do innego naczynia.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W pojemniku miksującym rozdrabniamy cebulę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie do posiekanej cebuli dodajemy oliwę i smażymy, używając programu podpiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 4: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, przyprawę do piernika i śliwki. Całość podsmażamy, używając programu podpiekanie / czas 7 minut / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 5: DUSIMY SKŁADNIKI SOSU
Z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy bulion, sos sojowy, cukier, wodę z grzybami i piramidkę smaku. Całość gotujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty w lewo / obroty 1.
KROK 6: PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą lub gotować go dłużej, aby ilość płynu się zredukowała. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.
Zobacz podobne
przepisy
Sosy do dań z grilla
Sposobów na urozmaicenie mięsa z grilla jest naprawdę wiele. Warto poznać sprawdzone przepisy i triki na idealny sos.
Sosy do sałatek
O tym, czy sałatka okaże się pyszną kompozycją, decydują nie tylko główne składniki, czyli warzywa, ale także… dodatki!
Sosy kuchni azjatyckiej
Kuchnia azjatycka zawdzięcza swój smak i aromat rozmaitym sosom. Poznaj je wszystkie i naucz się stosować je we własnej kuchni.
Sosy na bazie wina
Wino to znakomity składnik sosów, który nadaje im wyjątkowego aromatu. Sprawdź, na czym polega sztuka przygotowania pysznego sosu na bazie wina.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)