Sałatki ze smakiem

Sercem sałatki są zawsze świeże, najwyższej jakości warzywa, ale jej duszę stanowi właściwie dobrany dressing, czyli rzadki sos sałatkowy podawany na zimno. Dressing podaje się zwykle w osobnym naczyniu, a sałatkę polewa się nim tuż przed jedzeniem – w ten sposób konsystencja warzyw pozostaje nienaruszona i sałatka prezentuje się świeżo i apetycznie.

Do najsłynniejszych dressingów należą:

Sos winegret

Winegret przygotowuje się głównie z octu, oliwy, pieprzu i soli. Czasami dodaje się do niego również musztardę, sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę oraz aromatyczne zioła. Sos ten charakteryzuje się kwaskowatym, orzeźwiającym smakiem, dlatego świetnie nadaje się do sałatek ze świeżych, letnich warzyw. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa „vinaigre”, które oznacza jeden z głównych składników sosu – ocet.

Sos francuski

rugim z klasycznych dressingów sałatkowych jest sos francuski. Jego smak jest słodko-kwaskowaty, a konsystencja nieco gęstsza niż w przypadku winegretu. W skład sosu francuskiego wchodzi między innymi oliwa z oliwek, musztarda, miód oraz ocet balsamiczny. Jego uzupełnienie stanowią aromatyczne zioła i czosnek.

Sos Cezara

Sos Cezara znany jest przede wszystkim z sałatki cezar, składającej się z rzymskiej sałaty, grzanek oraz parmezanu. Legenda głosi, że sałatkę wynalazł w 1924 roku Cezar Cardini – szef restauracji w Meksyku, który przyjmując nieoczekiwanych gości, musiał improwizować i ze składników znalezionych w magazynie stworzył tę właśnie sałatkę. W przeciwieństwie do poprzedników sos ma znacznie gęstszą konsystencję i biało-żółtą barwę. Składa się on z żółtka, oliwy, musztardy, czosnku oraz parmezanu. Niektóre przepisy zalecają dodanie do niego również anchois lub sosu worcestershire.

Inne sosy

Oprócz popularnych, znanych na całym świecie dressingów istnieje oczywiście także wiele luźnych wariacji na temat sosów do sałatek. Do ich przygotowania wykorzystuje się najróżniejsze oleje oraz zioła i przyprawy. Równie popularne są dressingi na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, majonezu, a także ketchupu. Te ostatnie jednak wykorzystuje się częściej do sałatek z dodatkiem mięsa, wędlin, jajek oraz innych, nieco cięższych dodatków.

Możliwości kompozycyjnych sosów sałatkowych jest mnóstwo, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia, dlatego zachęcamy do eksperymentowania – nie ma bowiem nic smaczniejszego niż lekka i orzeźwiająca sałatka ze świeżych warzyw, serwowana z dodatkiem pysznego dressingu!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram